#THISISUS

Jelena Veljača o mirisu lipe, asocijacijama koje budi badem i zeleni čaj

14. ožujak 2021.
Fotografije: Privatna arhiva

Mirisi su sjećanje i oni aktivno konstruiraju našu svakodnevicu, naš emocionalni prostor i imaginarij.

Prvo što primijetimo kad uđemo u nečiji stan nije ni arhitektura, ni dizajn, ni razina urednosti, ni boja zida u hodniku niti moramo li se izuti kad ulazimo, što zbog domaćinovog OKP-a, što iz kulturoloških navika, već miris. Miris! Nedavni proces unajmljivanja zajedničkog stana bio je začinjen komentarima o specifičnom mirisu prostora. 

image
Privatna arhiva

Može li taj miris nestati i postati tvoj, pitao je vidno zabrinuti partner kad sam rekla da mi se jedan salonac jako sviđa. I doista, nisu u pitanju samo prostori. Mirise povezujemo s ljudima koje volimo. Jedna moja prijateljica koristi toliko specifičnu kombinaciju omekšivača i deterdženta za rublje da svaki put kad zagrlim njezino dijete imam osjećaj da sam kod nje na kauču, pod dekicom, i gledam A stranu. Moja najbolja prijateljica miriše po bademu, koji kradem samo i isključivo, dakle uvije kad sam u njezinoj kupaonici. Ima u tom ritualu povezivanja: nešto od osjećaja da sa sobom u dan odnosim i dio nje, našeg odnosa. Moj omiljeni miris ipak je lipa. Podsjeća me na Beograd u proljeće, a to je poseban spoj odnosa i vremena u kojem su večeri konačno dovoljno duge za magiju i dovoljno tople za šetnje Dorćolom. Sve se čini moguće tad.

image
Privatna arhiva

Kad sam prije desetak godina otkrila da je francuski proizvođač (a tko će drugi nego Francuzi?) esenciju lipe uspio pretočiti u proizvode za rublje, cijeli moj ormar počeo je mirisati na nju, a kasnije i ormar moje bebe, pa samim time i moje majčinstvo. Miris su, naime - uspomene: svaki put kad dođem na more, prisjetim se da je sol opojna i zavodljiva, a bor se spaja u zvuk cvrčaka u veličanstvenoj sinergiji od koje ponekad mislim da će mi eksplodirati srce. Proljeće za mene počinje tek kad osjetim taj miris cvjetova lipe. Božić kad upalim Durance mirisnu svijeću Lješnjak. Moja koža se odavno stopila sa zelenim čajem Elizabeth Arden koji se skriva u kuglicama kreme koju koristim petnaest godina. A stan koji smo odabrali miriše po čudnom ali neopisivo zavodljivom unisex parfemu Red Lotus Dust, koji u sebi sadrži naranču, mandarinu, sandalovinu i brezu, a podsjeća me na Aziju, egzotičnu i neočekivano slatkastu i podatnu, na putovanja koja sanjam, i na novo putovanje u koje smo ušli zajedno kad smo prvi put okrenuli ključ u bravi.  Koji je vaš miris?