Restoran Zinfandel‘s

Jelovnik nadahnut ljetom, suncem i morem

19. srpanj 2022.

Fotografije: Arhiva hotela Esplanade

Gloria Glam

Perle od jogurta i bazge, Oscietra kavijar, kokice heljde, kvarnerski škamp, cvjetni prah, pčelinji pelud, morski ježinac, dagnje, vrganji, ljupčac, lavanda, kokos, smokve, rabarbara... Okusi koji pozivaju na kušanje!

Ljeto nam pruža sasvim poseban gurmanski i hedonistički doživljaj - i užitak. Za ljetne okuse srećom ne moramo potegnuti sve do obale, dostupni su nam i u centru Zagreba, u okruženju restorana Zinfandel‘s u sklopu Esplanade. Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić koja je svojim održivim principima pripreme hrane i ove godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice za restoran Zinfandel‘s, predstavila je novo ljetno izdanje à la carte jelovnika u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u sljedove.

image

Fotografija: Goran Jakus

"Ovaj jelovnik nadahnut je ljetom, suncem i morem. Dizajnirajući novu kolekciju, istraživala sam ponudu na tržištu i pomno birala sastojke koje sam nastojala precizno spojiti u osvježavajuća, privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Tako, primjerice, mrkvu u potpunosti iskoristim, a od nje radim i sok i prah, od tikvica koristim plod i cvijet, od kostiju pripremam velouté, dok ljuske škampa ne bacam već iskuhavam u fini temeljac koji koristim za bisque juhu koju obogaćujem aromatičnim šafranom, narančom, mariniranom triljom, dimljenim dagnjama i gelom od češnjaka.", rekla je o novom jelovniku.

image

Poširani file kovača, marinirane bijele šparoge

image

Kvarnerski škamp s mladom mrkvom

Među favoritima se nalaze kvarnerski škampi koji dolaze iz podvelebitskog kanala, a uz njega je poslužen cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda koji je nutritivno iznimno zdrav i hranjiv te umiruje živčani sustav. Zatim i poširani file kovača, kombiniran uz kremu od ljupčaca, iskuhavan u ribljem temeljcu i marinirane bijele šparoge kuhane u suviju u soku od bagrema sa sojinim mlijekom. Svježi cvjetovi tikvica punjeni su pjenastom aromatičnom kremom od tartufa i posluženi s poširanim žutanjkom. 

image

Oko Truffles, pjenica od maslinova ulja
 

image

Dimljene školjke sv. Jakova, sok od marelice

Pravo osvježavajuće ljetno jelo su marinirane jakobove kapice koje dolaze uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te uz lagane perle od jogurta i bazge koje se rade s tekućim dušikom. Nešto jači i aromatičniji ljetni okusi dolaze u desertu koji odlično spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve obogaćene umakom od smokvina lista, crvenog vina i citrusa. U jelovniku se nalazi i ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente, koja kao i većina začinskog bilja potječe iz malog vrta na terasi Oleander. Za potpuni doživljaj, sommelier pažljivo bira vina i nastoji gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga.

image

Namelaka od bijele čokolade i jagoda, amaretti s lavandom

image

Cvijet tikvice punjen kremom od tartufa