Ljeto nam pruža sasvim poseban gurmanski i hedonistički doživljaj - i užitak. Za ljetne okuse srećom ne moramo potegnuti sve do obale, dostupni su nam i u centru Zagreba, u okruženju restorana Zinfandel‘s u sklopu Esplanade. Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić koja je svojim održivim principima pripreme hrane i ove godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice za restoran Zinfandel‘s, predstavila je novo ljetno izdanje à la carte jelovnika u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u sljedove.
"Ovaj jelovnik nadahnut je ljetom, suncem i morem. Dizajnirajući novu kolekciju, istraživala sam ponudu na tržištu i pomno birala sastojke koje sam nastojala precizno spojiti u osvježavajuća, privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Tako, primjerice, mrkvu u potpunosti iskoristim, a od nje radim i sok i prah, od tikvica koristim plod i cvijet, od kostiju pripremam velouté, dok ljuske škampa ne bacam već iskuhavam u fini temeljac koji koristim za bisque juhu koju obogaćujem aromatičnim šafranom, narančom, mariniranom triljom, dimljenim dagnjama i gelom od češnjaka.", rekla je o novom jelovniku.
Među favoritima se nalaze kvarnerski škampi koji dolaze iz podvelebitskog kanala, a uz njega je poslužen cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda koji je nutritivno iznimno zdrav i hranjiv te umiruje živčani sustav. Zatim i poširani file kovača, kombiniran uz kremu od ljupčaca, iskuhavan u ribljem temeljcu i marinirane bijele šparoge kuhane u suviju u soku od bagrema sa sojinim mlijekom. Svježi cvjetovi tikvica punjeni su pjenastom aromatičnom kremom od tartufa i posluženi s poširanim žutanjkom.
Pravo osvježavajuće ljetno jelo su marinirane jakobove kapice koje dolaze uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te uz lagane perle od jogurta i bazge koje se rade s tekućim dušikom. Nešto jači i aromatičniji ljetni okusi dolaze u desertu koji odlično spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve obogaćene umakom od smokvina lista, crvenog vina i citrusa. U jelovniku se nalazi i ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente, koja kao i većina začinskog bilja potječe iz malog vrta na terasi Oleander. Za potpuni doživljaj, sommelier pažljivo bira vina i nastoji gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga.