Kava u novom ruhu

Jeste li spremni za još jedno trendi piće?

31. ožujak 2021.
Fotografija: Instagram 
Ines Madunić
Ines Madunić

Pandemija nas je u proteklih godinu dana naviknula na trendove u hrani i pićima koje možemo napraviti doma i uživati kao da smo vani. Čini se baš u pravo vrijeme, stigao nam je još jedan.

Barem jedna dnevno za mnoge od nas je rutina, a bez kave teško da bismo preživjeli proteklu godinu. Naravno, ne treba s njom pretjerivati, ali eksperimentiranje kako bismo dobili još ukusniji napitak podržavamo. Prošle smo godine svi pokušavali napraviti lijepu i finu Dalgona kavu, a ove godine stiže nam nešto novo. Sudeći prema Instagramu i Tik Toku, svi piju tonik kavu. Zvuči baš onako kakva jest - kava s tonikom. Stručnjaci kažu kako kinin iz tonika komplimentira kiselinu kave, a s obzirom na njegovu slatkoću, nema potrebe za dodavanjem šećera. 

Recept je prilično jednostavan: u veliku čašu ulijte oko 170 ml tonika, nekoliko kocki leda te polako ulijte 60 ml hladne crne kave - što snažnija, to bolja. Dodajte začine za ukras, poput mente, ružmarina ili bosiljka te šnitu limuna ili naranče. Promiješajte i uživajte! Izbjegavajte dodavanje kave direktno na tonik (ulijte je na led) jer ćete tako stvoriti previše pjene, a isti efekt dobit ćete ako u čašu prvo ulijete kavu pa tonik. 

Svoj napitak možete dodatno začiniti sokom limuna, naranče ili grejpa, dodati žličicu meda ili posuti cimetom, ovisno o preferencijama, a ako želite alkoholni koktel, dodajte 30 ml džina ili viskija.