Što je to ‘pyt‘?

Još jedna tajna najsretnijeg naroda na svijetu otkrivena

09. listopad 2021.
Fotografije: IMAXtree

Kako i zašto su Danci uvijek pri vrhu najsretnijih naroda svijeta? Otkrivamo još jednu "filozofiju" koja bi mogla biti jedan od razloga.

Danci su, kažu, najsretnija nacija na svijetu. Teško je odrediti koja je njihova tajna, no postoje neke sitnice koje bismo mogli kopirati. Osim hyggea, koji ćemo definitivno prkakticirati ili tek pokušati i ove zime, tu je i pojam "pyt". Zvuči pomalo misteriozno, ali zaista nije; radi se jednako o filozofskom konceptu kao i o svakodnevnoj poštapalici. 

Naime, "pyt" je izraz koji bi se mogao prevesti poput: "Što ćeš", "Što se može" i slično, a u konceptualnom smislu predstavlja prihvaćanje da je situacija izvan naše kontrole te odbijanje živciranja oko toga jer ionako ne možemo ništa učiniti po tom pitanju. Recimo, kad vam ispadne šalica na pod i razbije se i slično. Ukratko, to je odluka da ne razmišljate o stvarima na koje ne možete utjecati, da ne osjećate sram zbog svakodnevnih problema i da se ne prepustite ljutnji i stresu. Ništa novo, ali uvijek vrijedno podsjećanja.  

Pyt predstavlja prihvaćanje da je situacija izvan naše kontrole te odbijanje živciranja oko toga jer ionako ne možemo ništa učiniti 

"To je jedna od mojih omiljenih riječi. Zvuči jako pozitivno i ima ogromnu moć da pustite stvari koje ne možete promijeniti. Ima jako puno utjehe i olakšanja u njoj", kaže Chris MacDonald, Amerikanac koji već 20 godina živi u Danskoj. 

Danci toliko obožavaju svoj "pyt" da su ga izabrali kao riječ godine 2018., a koristi se i u školama, gdje učitelji tako podučavaju djecu kako da se nose s nekim manjim porazima u životu oko kojih se ne treba previše živcirati, poput toga da su izgubili olovku ili izgubili igru. Smatra se da je to važna životna vještina jer ne samo da time olakšavamo otpuštanje stvari i problema, nego i odbijamo instinktivno okrivljavanje sebe i drugih za određene probleme. Primjerice, ako ste zapeli u prometu i netko ispred vas sporo vozi, najčešće ćete svoju frustraciju usmjeriti upravo na vozača ispred vas, okrivljujući ga zato što kasnite. Istraživanja pokazuju da nas takvo usmjeravanje krivnje čini još ljućima. U tom trenutku vrijeme je da posegnete za pytom i pomirite se s činjenicom da ne možete utjecati na ponašanje drugih. 

Nećete upotrijebiti tu vještinu ako se radi o nečem ozbiljnom, kad se želite riješiti odgovornosti ili opravdati svoju pasivnost, nego samo u situacijama koje nisu u vašoj kontroli.