Uz nekoliko dodataka

Kako da kućni ured postane chic prostor za rad

05. travanj 2021.
Fotografija: Unsplash 
Ines Madunić
Ines Madunić

Neki još uvijek rade od doma, a kućni uredi, koje je rijetko tko imao prije pandemije, postali su najvažniji prostori u domu.

U njima provodite minimalno osam sati u danu, ali kako su uredi sada dio naših domova, gledamo ih puno više od toga. Rijetki su oni koji su prije pandemije imali prostor za rad u domu, ali u posljednjih godinu dana svi smo se prilagodili. Bilo da imate posebnu prostoriju ili ste dio dnevne ili spavaće sobe pretvorili u kućni ured, činjenica je da oni mogu izgledati jednako dosadno i bezlično kao i inače. Zašto ga ne biste malo razvedrili i pretvorili u estetski privlačan te funkcionalan prostor? Uz samo nekoliko detalja to je moguće postići, a mi imamo nekoliko ideja. 

Za kvalitetan rad jako je bitno imati dobar stolac. Možda ste se pokušali uvjeriti da je dovoljno "posuditi" stolac iz blagovaonice, no sad već sigurno osjećate posljedice. Osim što treba paziti na zdravlje, stolac može biti i statement komad. Zašto ne biste nabavili jedan u boji? Jasno, uvijek je jednostavnije uzeti crni ili sivi, no stolac u boji napravit će mnogo za energiju i dojam sobe. 

Također, važno je imati i dobar stol. U prvim danima možda ste mislili da je dovoljno raščistiti stol u blagovaonici i napraviti dovoljno mjesta za laptop, no to definitivno nije dugoročno isplativo niti funkcionalno. Klasičan stol u skandinavskom stilu dobra je investicija jer će se uklopiti u minimalističke interijere, ali i biti dobra "podloga" za sve one koji nisu ljubitelji minimalizma. Jednostavni stolovi čistih linija, svijetlo drvo u kombinaciji s bijelim plohama - vaš će kućni ured odmah izgledati bolje. 

image
Garpe Interiores bijeli stol - 4.315,90 kn (Vivre) // Ilia Creamy radni stol - 486,90 kn (Vivre) // Uredski stol - 1.401 kn (namjestaj.hr) // Hauga bijeli radni stol - 599 kn (Ikea) // Plovsvad stol - 900 kn (Jysk)
image
Day Red stolac - 827,90 kn (Vivre) // Elderget/Blyskar plavi stolac - 219 kn (Ikea) // Brooke zelena uredska fotelja - 999,99 kn (Emmezeta) // Langfjall roza stolica - 1.049 kn (Ikea) // Žuta uredska stolica - 922 kn (namjestaj.hr)

Lampa je također dobra investicija koja može transformirati prostor. Osim što je, naravno, funkcionalna i čuva vaš vid. Ako je vaš ured u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji, probajte nabaviti lampu koja će se uklopiti u uređenje te prostorije, no ipak joj dodajte malo svoje osobnosti. Trenutno su jako popularni oblici koji se ističu u prostoru pa izaberite lampe koje nisu toliko klasične. 

Kako biste uljepšali radni prostor, ne možete bez biljaka. Ne moraju to biti neke egzotične, velike sobne biljke. Dovoljno je da su vama lijepe. Biljke su prirodni pročišćavači zraka, a neke vrste, poput mirnog ljiljana, upijaju zračenje iz elektronskih uređaja poput kompjutera ili televizora. Još neke vrste koje su jednostavne, a efektne su Sansevieria, koja također čisti zrak, Dracaena, ZZ biljka, aloe vera i bambus. 

image
Stolna lampa Dundee - 299,99 kn (Emmezeta) // Conrad LED stolna lampa - 100 kn (Jysk) // Stolna lampa Betty - 989,90 kn (Vivre) //
Tokabo ljubičasta lampa - 59,90 kn (Ikea) // Stolna lampa Sheen - 369,90 kn (Vivre)
image
Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ (svekrvin jezik) - od 29.90 kn (Vrtni centar Flora) // Aloe Vera - 5,99 kn (Pevex) // Chamaedorea ERlegans (palma sreće) - 12,90 kn (Ikea) // Spathiphyllum (mirni ljiljan) - 59,90 kn // Peperomia argyreia - od 49,90 kn (Vrtni centar Flora)