GG INTERIJERI

Kako da ogledala u domu rade u vašu korist

17. svibanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images/iStockphoto

Malena, velika, pravilna ili ne, volimo ogledala u svakoj prostoriji u domu! Ne služe uvijek samo za to da gledamo sebe, mogu biti jako korisna u uređenju doma.

U svakom domu postoji barem dva-tri ogledala - sigurno ih imate u kupaonici, vrlo vjerojatno u hodniku, možda čak i u spavaćoj ili dnevnoj sobi. Osim što imaju svoju funkciju - da vidimo kako izgledamo - ona mogu biti i koristan alat u uređenju interijera. Zapravo, rijetko koji komad može napraviti toliko za vaš dom koliko to može jedno obično ogledalo, a zamislite tek što sve može neko "neobično".

Ogledala ili zrcala, za početak, pomažu u rasvjetljavanju prostorije, a čim je u sobi više svjetla, ona se doima čišćom, prozračnijom, ali i većom.

Zato za manje i tamnije prostorije vrijedi pravilo - što veće, to bolje!

image
Zrcalo Ixia 73x4.5x108.5 cm- 1976 kn
Zrcalo Gerard - 412 kn
(vivre.hr)

Hodnici su pravo mjesto za ogledala - oni su uglavnom najtamniji prostori u domu. Ako stavite veće zrcalo u hodnik, on će se doimati dubljim i većim, a da biste ga još istaknuli, stavite lampe ispred njega.

Kad birate mjesto za zrcalo, uvijek pazite da ono reflektira nešto lijepo - nemojte ga postaviti tako da se u njemu vidi prazan zid.

Neka bude blizu prozora pa ćete u njemu uvijek vidjeti refleksiju prirode vani ili ga stavite "preko puta" zida s fotografijama ili police s knjigama.

image
Ogledalo Kalvehuse (10 komada) - 139 kn
Zidno ogledalo Effect (5 komada) - 109 kn
(Jysk)

Zrcala koja su pored izvora svjetlosti, dakle prozora ili lampe, još više daju svjetlosti prostoriji.

Zrcalo može biti i središnje mjesto u sobi - u ovom slučaju također pazite što se u njemu reflektira te organizirajte rasvjetu oko njega ako biste ga dodatno naglasili.

image
Podno ogledalo Natalia - 399,99 kn
Zidno ogledalo Gold Feathers - 199 kn
(Emmezeta)

Kad birate ogledalo, možete se igrati s oblicima i okvirima. Stvorite dinamiku tako što ćete izabrati okruglo ogledalo u prostoriji gdje je većina namještaja i oblika pravokutno, odnosno ravnih linija. Velika ogledala možete samo nasloniti umjesto da ih postavljate na zid, ali pazite da ih osigurate kako ne bi klizila dolje.

Osim što imaju puno korisnih funkcija, zrcala nam mogu služiti samo kao dekoracija. To možemo postići neobičnim oblicima, velikim, ukrašenim okvirima ili korištenjem više zrcala na istom zidu.

U filmovima često vidimo velika zrcala iznad kamina, a ako nemate kamin, zrcalo možete postaviti iznad polica na zidu ili između dva prozora, što će izgledati vrlo efektno.

image
Karmsund stojeće ogledalo 40x167 cm - 399 kn
Lillangen element s ogledalom - 839 kn
(IKEA)

Ako želite uštedjeti na prostoru, dobar izbor je i namještaj koji u sebi već ima zrcala, kao što su ormari, komode pa i vrata koja s jedne strane imaju ugrađena zrcala.