Imamo savjete

Kako napraviti savršen gin tonic i druge jednostavne koktele?

24. studeni 2021.

Fotografije: Promo

Na radionici pravljenja koktela naučili smo raditi jednostavna i ukusna pića koja ćemo definitivno ponoviti pred prijateljima.

Gin tonic među najpoznatijim je koktelima već godinama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Jednostavan, možete ga napraviti kod kuće uz relativno malo truda jer sve sastojke, čak i one premium, možete nabaviti u supermarketima. A jedan od takvih premium proizvoda je Thomas Henry, berlinski brend tonika i miksera. Nastao je 2010., kada su osnivači Sebastian Brack i Norman Sievert bili u potrazi za idealnim mikserom za svoja omiljena pića, danas se toče diljem svijeta. Obožavamo ga i u Hrvatskoj, gdje se ove godine prodalo milijun bočica. 

Kako bi to proslavili, bili smo na masterclassu pod vodstvom Dorijana Skoblara i Miroslava Kljajića, koji su nam kroz šest signature koktela pokazali sve prednosti Thomas Henry tonika i miksera. 

image

Thomas Henry tonici i mikseri

image

Radionica koktela

Tonic Water, Spicy Ginger Beer, Ginger Ale, Bitter Lemon i Soda Water bili su prvi okusi predstavljeni u sklopu ovog njemačkog brenda, a desetljeće kasnije ih upotpunjuju Botanical Tonic, Dry Tonic, Cherry Blossom, Mystic Mango i Pink Grapefruit, esencijalne arome za kreiranje vrhunskih koktela.

Inspirirani imenom, djelom i slobodnim duhom britanskog farmaceuta Thomasa Henryja, koji je prvi stvorio soda vodu i udario temelje industriji gaziranih pića, barmeni su za barmene stvorili bezalkoholna pića koja se mogu kombinirati uz gin, rum i viski, a danas se Thomas Henry sve više toči i u "kućnim barovima". 

image

U Hrvatskoj je ove godine prodano milijun bočica Thomas Henry tonica i miksera

Iako svi volimo gin tonic, Dorijan i Miroslav objasnili su nam nekoliko trikova uz koje će oni uvijek biti savršeni, čak i kad ih radite na kućnom tulumu. Za početak, omjer gina i tonika treba biti 1:3 ili 1:4, a kad je piće gotovo, morate osjetiti i malo gina - inače nije dobro. Isto tako, prvo stavite gin, zatim tonic, a tek onda led. Zatim promiješajte i dodajte začine na vrh. Ne miješajte previše, jer biste mogli oslabjeti gaziranost tonika, zbog čega nećete imati piće kakvo bi trebalo biti. Sa začinima nemojte pretjerivati i neka oni uvijek budu u skladu sa sastojcima koje ste koristili. Previše začina preuzet će piće, a oni pravi dobro dozirani samo će naglasiti sjajan okus koktela.

image

Nemojte previše miješati koktele

Unikatnu aromu Botanical Tonica, dobivenu od lokalnih biljaka, brend ambasador i iskusni barmen Dorijan Skoblar iskombinirao je s ginom, grančicom svježeg ružmarina i koricom limuna i tako stvorio blagi biljni okus svima omiljenog gin & tonic koktela, dok je Bitter Lemon tonic dao gorko-slatki twist Rum Lemon koktelu s rumom, šećernim sirupom i dehidriranim limunom.

Thomas Henry veganski i bezglutenski tonici i mikseri na prirodnoj bazi zadovoljit će sve koji vole klasične okuse, a onim maštovitijima dat će mogućnost kreiranja atraktivnih koktela kojima goste mogu oboriti s nogu. Za kvalitetu i fantastičan okus koktela zaslužni su dobri sastojci - premium tonici i mikseri čine najveći dio koktela, pa prilikom odabira dajte prednost onima koji će svojom aromom odvesti ispijanje pića na novu razinu.

image

Ida Prester i Nika Turković na masterclassu

image

Thomas Henry b rend ambasadori Dorijan Skoblar i Miroslav Kljajić

Uz stručno vodstvo, u kreiranju jednostavnih koktela okušale su se i glazbenice Nika Turković i Ida Prester, kojoj se posebno svidio bezalkoholni La Vie en Rose, gastro bloger Ribafish, influencerice Rita Rumora, Petra Ria, Andrea Trgovčević i Elena Dizdar, koje će novonaučene vještine i recepte primjenjivati kod kuće.