Nekoliko savjeta

Kako se motivirati da (ponovno) počnete vježbati kod kuće

22. studeni 2020.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Iako nismo službeno u lockdownu, sve smo više kod kuće, a mnogi su već posustali u vježbanju, kako kod kuće, tako i u teretanama. Kako se motivirati?

Na proljeće, kad je počeo prvi lockdown, odnosno karantena za cijelu zemlju, svi smo bili u šoku, ali i puno optimističniji nego danas. Iako naša zemlja nije proglasila zatvaranje, poput nekih europskih, izlazimo sve manje, a neki su odustali i od odlaska u teretanu, iako su one otvorene. Razloga ima mnogo, no jasno je kako je teško motivirati se za bilo što kad znamo da nas očekuje još otprilike šest mjeseci hladnog vremena. Sasvim je normalno da ne želite vježbati - bilo da odlazite u druge prostore ili ste dosad vježbali kod kuće. 

Ipak, racionalno nam je jasno da bismo se trebali pokrenuti - jer kreće vrijeme blagdana, kad tradicionalno više jedemo i manje se krećemo, a pogotovo sad, kad nema drugih sadržaja izvan kuće. 

Evo nekoliko savjeta kako da napravite plan i držite ga se. 

Definirajte cilj 

Ovisno o tome u kakvoj ste formi i što želite postići, za početak trebate definirati - zašto vježbate? Jeste li u dobroj formi pa želite održati kondiciju, oporavljate se od ozlijede pa se želite vratiti vježbanju ili ste na samom početku i samo želite krenuti? 

"Četiri glavna stupa dobrog plana vježbanja su snaga, pokretnost, fleksibilnost i izdržljivost. O osobi i njezinom trenutnom stanju ovisi na što će se najviše fokusirati", rekla je osobna trenerica Gemma Mushington. 

Primjerice, ako vam je primarni cilj povećati fleksibilnost, izaberite programe poput joge ili pilatesa. Ako vam je na prvom mjestu izdržljivost, kardio je ono što želite prioritizirati. Svakako nemojte pretjerivati ispočetka kako se ne biste ozlijedili i slušajte svoje tijelo - ako vas boli, nemojte forsirati. 

Odredite učestalost

Unaprijed odredite koliko često ćete vježbati. Hoće li to biti jednom, tri ili pet puta tjedno? Koliko će jedna seansa trajati te koje dane u tjednu ćete imati vremena za to? Vježbate li ujutro, popodne ili navečer? Zapamtite da se ne trebate osjećati krivima ako možete izdvojiti samo jedan dan u tjednu za vježbanje - ako je to ono što želite i možete, to je u redu. Ali onda se toga treba držati. Istina je da mnogi sada imaju više vremena ako rade od doma, no to nije pravilo. I ovdje se vodite osobnim preferencijama i svojim ciljevima. Ako želite u kratkom vremenu doći do zavidne forme, morat ćete izdvojiti više vremena za vježbanje pa imajte to na umu. 

Nađite nešto zabavno

U redu, jasno da većini nas vježbanje uopće nije u istoj kategoriji kao što je zabava, ali jako je važno da pronađete vježbu, odnosno program koji će vam biti dovoljan izazov, ali koji vas neće "ubiti u pojam". Jedino tako moći ćete pronaći unutarnju motivaciju. 

Dakle, ako znate da vam joga ne odgovara, ali volite intenzivne treninge - ili obrnuto - izaberite ono što vam je draže. 

Ako još niste sigurni u to da radite vježbe samostalno, ima puno online tutoriala i aplikacija koje vam mogu napraviti program koji možete pratiti i dobar dio njih je besplatan. Ipak, ako osjetite da vam ne odgovara u potpunosti, prilagodite program sebi. Ne zato da manje vježbate, nego da izvučete maksimum iz sebe. Ako vam je praćenje besplatnog programa prelagano ili se ne možete natjerati da ga redovno odrađujete, možda bi bilo dobro da uplatite nekoliko sati s privatnim trenerom - tako će vas za početak motivirati činjenica da ste platili i da vas netko kontrolira. Prije toga jako se dobro raspitajte o tome koji su najbolji. 

Pronađite partnera

Jedan od načina da se natjerate je da pronađete partnera u zločinu, odnosno da nagovorite prijatelje da vježbaju s vama. Tako se međusobno možete motivirati, pratiti napredak i kontrolirati se. I neke aplikacije nude vježbanje s prijateljima te usporedbe rezultata, što vam olakšava. U društvu je sve jednostavnije, pa čak i ako je preko Zooma. 

Izađite van

Probajte iskombinirati i vanjske aktivnosti s onima unutar doma. Primjerice, jednom do dva puta mjesečno uvedite dužu šetnju, lagano planinarenje ili odradite koji sat trčanja tjedno. Svježi zrak će vam pomoći u fokusiranju. Uostalom, dok još temperature nisu ispod nule, treba iskoristiti prirodu. Npr. ako imate program koji odrađujete u kući, uvedite prije toga šetnju od desetak minuta kako biste se zagrijali. 

Rutina

Uspostavljanje rutine dobar je način da sebe uvedete u raspoloženje za vježbanje. Primjerice, pripremanje prostorije u kojoj ćete vježbati i oblačenje u sportsku odjeću prije vježbanja, tuširanje i priprema obroka nakon. Držite se koraka koje ste odredili i nemojte ih preskakati.