GG KNJIŽNICA

Kantautorica Mary May ima policu punu sjajnih knjiga, 7 nam je izdvojila

06. travanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Barbara Raad

Kantautorica Mary May karantenu provodi, između ostalog, uživajući u literaturi. Vratila se nekim klasicima, otkriva nove autore i žudi za nekim knjigama koje će nabaviti i pročitati kad sve ovo prođe. 

Sve je nekako lakše uz umjetnost, pa i ova društvena distanca koju svi proživljavamo - sami, a zajedno. Za književne preporuke ovaj smo tjedan zamolili Mary May, kantautoricu čiji nam je prvijenac "Things You Can't Put Your Finger On" iz 2018. još uvijek na repeatu.

U vrlo kratkom roku ova je rođena Splićanka i psihologinja po struci osvojila scenu svojim iskrenim i srčanim pristupom glazbi. Album je odmah nominiran za Porin, a ona je nastavila istraživati - sa svojim fantastičnim bendom odradila je brojne nastupe po Hrvatskoj, ali i otišla na kratku turneju po Europi, snimili su live album, a nedavno je objavila novi singl u suradnji s producentom delapseom (Leonard Klaić). "Starry Eyes" preporučujemo za svaki dan, a evo što nam Mary May preporučuje kao književnu podlogu za ove usamljene dane. 

U ovo doba prisilnog mirovanja, koje mi iskreno ne pada teško zbog moje novootkrivene introverzije, neke knjige mi stoje kraj uzglavlja i predstavljaju konstantnu opasnost da će se urušiti i pasti mi na glavu dok spavam. Radi se o, bit ću precizna, 15 knjiga, ali ću u nastavku spomenuti samo neke, one na vrhu, da olakšam sebi i vama.

Prva knjiga je "Umjetnik otpora" - knjiga razgovora s Vladom Kristlom Ane Marije Habjan. Kroz ove stranice ulazim u svijet ovog iznimnog umjetnika, slikara, čovjeka koji je živio na rubu, ali taj rub zvuči čak romantično iz njegovih usta.

Iduća je "Pohvala ljubavi" Alain Badioua i Nicolas Truonga, knjiga razgovora novinara Truonga i filozofa Badioua na vječnu temu. Malo, džepno izdanje, ali krije mnoge poruke.

Stendhal i "Crveno i crno" je moj odabir za pred spavanje - najdraža knjiga iz srednje škole kojoj sam se vratila u ovom distopijskom trenutku kada mi paše malo realizma, a dovoljno je debela da znam da ću je čitati i kad nas puste na ulice kao pse gladne sunca i zagrljaja.

Jean de Breyne, opet Francuz, sad uočavam i sama uzorak, knjiga "Imperfekt", zbirka je poezije, svaki dan si priuštim po koju pjesmu, da dulje traje. A i prevoditeljica je ista kao i kod #Pohvale ljubavi", Martina Kramer, to su one slatke nevidljive niti koje su provučene ispod svega i kad ih primijetiš se nasmiješ sam sa sobom u kutu usana i taj te osjećaj prati barem do zalaska sunca.

"Bob Dylan - Chronicles, vol.1" - ta strpljivo čeka da je se načne, jako me veseli sami pogled na njegovo mlado lice na naslovnici pa još odugovlačim.

Svakako bih spomenula knjigu koju sam neki dan dovršila, skoro u jednom dahu, a to je knjiga Ante Zlatka Stolice "Blizina svega" koja je toliko pitko, intimno, smiješno i milo štivo da ga svima preporučujem. Nasmijat ćete se, ali i promisliti o mnogim stvarima, na neki nenamjeran način.

Spomenut ću i knjigu do koje ne mogu doći, valjda će mi se sreća osmjehnuti, a radi se o knjizi "Nemoguća varijanta" Stanislava Habjana. Valjda moraš biti predsjednik države da joj uđeš u trag.

I za kraj bih vas pozdravila citatom iz spomenute knjige "Pohvala ljubavi", stojte mi dobro!

"Zaista mislim da je ljubav u ovakvom svijetu uhvaćena u škripac i opkoljena, a time i ugrožena... Što bi vjerojatno značilo, kako je rekao pjesnik Rimbaud, da bi je trebalo ponovno izmisliti. To ne može biti obrana jednostavnim očuvanjem postojećeg. Svijet je uistinu ispunjen novinama, pa tako i ljubav treba biti inovirana. Treba ponovno izmisliti rizik i avanturu protiv sigurnosti i komfora."