Dugoočekivani dokumentarac

Kanye West i 21 godina intrigantnog materijala

08. travanj 2021.
Kanye West/ /Shutterstock
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Uskoro nas na Netflixu očekuje dokumentarac koji bi mogao razotkriti mnoge nedoumice koje su konstruirale medijsku sliku života ovog slavnog glazbenog maga.

Dokumentarna serija pokrivat će smrt pjevačeve majke i neuspjelu predsjedničku kandidaturu, ali nije poznato hoće li rasvijetliti njegov razvod od Kim Kardashian. Netflix je kupio dokumentarac koji se proteže na dva desetljeća života Kanyea Westa. Još bezimeni film uključivat će dosad neviđene zapise Westa, ali i snimke snimljene tijekom 21-godišnjeg razdoblja iz ruku Clarencea "Coodie" Simmonsa i Chikea Ozaha, koji su režirali glazbene spotove "Jesus Walks"(verzija 3) i "Through the Wire".

Nije poznato hoće li i detalji njegova razvoda s Kim Kardashian West, koja je u međuvremenu postala milijarderka, biti uključeni u dokumentarac. Njegova punica, Kris Jenner, rekla je da će se razdvajanje para pojaviti u posljednjoj sezoni "Keeping Up With Kardashians", koja se trenutno emitira.

Dva su posljednja desetljeća bila krcata intrigantnim događajima u Westovu životu, koji je prvi put postao poznat kao producent, posebice zbog svog rada na albumu "The Blueprint" Jay Z-a iz 2001. godine. Dobio je i veliko priznanje za svoje druge samostalne albume "The College Dropout", "Late Registration" i "Graduation". West je tijekom svoje karijere bio često upetljan u razne kontroverze, od optuživanja bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha da nije mario za crnce nakon uragana Katrina, do prekida govora Taylor Swift na dodjeli MTV video glazbenih nagrada 2009., što je pokrenulo desetljetni "rat" između dvije zvijezde. Njegov album "808s and Heartbreak", objavljen 2008., na izvjestan je način proročanski (zbog upotrebe AutoTunea) – pogotovo jer će ta vrst  glazbene estetike ˝prestići˝ i pop i rap u sljedećem desetljeću. Westov album iz 2010., "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", smatra se jednim od glavnih albuma koji su obilježili eru.

West je 2016. podržao Trumpa, ali 2020. rekao je da "skida crveni šešir". Naime, 2018. sugerirao je u jednom svom "govoru" da je ropstvo "izbor". Njegova predsjednička kandidatura za 2020. kršila je pravila za prikupljanje sredstava, između ostalih budalaština koje je izgovarao. Oženio se s Kim Kardashian 2014. i s njom ima četvero djece. Kardashian je svojevremeno zatražila od javnosti i medija više suosjećanja s Westom zbog njegovog bipolarnog poremećaja.

image
Kanye West/Shutterstock Editorial/Profimedia

West je posljednji glazbenik koji se pridružio procvatu dokumentarnih filmova o glazbenim zvijezdama, sljedeći Demi Lovato, Justina Biebera, Taylor Swift, Billie Eilish, Tinu Turner, Shawna Mendesa i Blackpinka.