Ne volite crte od sunca?

Karta svijeta za sve koji se vole sunčati bez previše odjeće - ili potpuno goli

01. svibanj 2021.
Fotografija: Unsplash
Ines Madunić
Ines Madunić

Ako se volite sunčati sa što manje komada odjeće na sebi - uključujući i gornji dio badića, ovo je karta za vas.

Nitko ne voli bijele crte nakon sunčanja koje ostaju najčešće od naramenica gornjeg dijela bikinija. Što manje, to bolje, a zato neki od nas vole sunčanje u toplesu ili čak bez ikakvih kostima. Postoje, dakako, nudističke plaže, a iako je Hrvatska prilično liberalna u ovom pogledu i takve se plaže mogu pronaći posvuda te je toples potpuno normalna pojava, tako nije u svakoj državi. 

Kako bi nas polako uveli u svijet u kojem ćemo ponovno moći putovati, britanski brend donjeg rublja i kupaćih kostima Pour Moi stvorio je kartu svijeta na kojoj su označene države prema tome kako se odnose prema golotinji na plažama i u javnosti. 

Podijeljene su u četiri kategorije: zelena, u kojoj je dopušteno i legalno sunčati se u toplesu te postoje specijalizirane plaže; žuta, gdje su države u kojima su toples i golotinja zabranjeni, ali postoje neslužbene nudističke plaže te je za turiste obično dozvoljeno; crvene su zemlje gdje javna golotinja nikako ne prolazi, čak ni na plažama, a u sivoj su zoni države za koje ne postoje informacije. 

image
Karta svijeta sa svim informacijama

Hrvatska je, očekivano, u zelenoj zoni, kao i većina Europe, koja je ponovno pokazala da je najliberalniji kontinent. Jedine azijske zemlje u kojima je prihvatljivo sunčati se u toplesu su Izrael, Japan i Tajland, dok je Turska u žutom - iako je službeno zabranjeno, česti su prizori turista bez odjeće na plažama. Slična je situacija i u Argentini, gdje je to dozvoljeno, no bilo je kontroverznih situacija. U Egiptu je turistima dozvoljen toples, no mogli biste uvrijediti domaćine koji su većinom muslimanske vjeroispovijesti. 

Možda se čini čudno pričati o plažama i putovanjima u trenutku pandemije koja još nije gotova, no iz Pour Moi kažu kako imaju informaciju da je u posljednjih godinu dana na globalnoj razini bilo više od 10,7 milijuna pretraga za "nudističke plaže", "nudističke resorte" i "sunčanje bez odjeće". Prema tim podacima, izgleda da su za ove aktivnosti najviše zainteresirani Australci, Novozelanđani, Irci, Amerikanci i Kanađani. 

Ako ste te sreće da već planirate sunčanje na plaži negdje daleko od Jadrana, svakako provjerite kakvo je stanje s golotinjom, i ne zaboravite koristiti zaštitni faktor.