TOP 5

Knjige koje će vas ostaviti bez daha

23. prosinac 2022.

Fotografija: Unsplash

Zbog šokantnosti, istine, topline, nježnosti - birajte! I čitajte.

Najbolji poklon je knjiga. Uvijek. Zašto? Ako je "dobra" – uspijeva vas educirati, zabaviti i/ili smiriti. Kakvi efekti jednog "proizvoda"! Čarobni, upravo kakvi blagdani i trebaju biti. Zabavni i mirni, i da – to dvoje može ići skupa. Knjige koje preporučujem u ovoj su godini objavljene i reizdane i ovaj su "književni nos" zadovoljile. Redoslijed je nasumičan, i nema nikakve veze s potencijalnom "kvalitetom" štiva.

Luka Bekavac – Urania (Fraktura)

image

Luka Bekavac

Ovako: na desnim stranicama pratimo središnju priču romana dok je na lijevima analiza te priče. Sva ta stilska rješenja nisu uvedena u tekst bez razloga, nego predstavljaju dio same priče – nešto što iz nje proizlazi, dijelom je i objašnjava, a u konačnici pojačava napetost i izravno uključuje čitatelja u proces. Osam je glavnih likova, a tijekom nekoliko godina njihova života i rada unutar zamršene mreže poslovnih i umjetničkih projekata, prijateljskih i obiteljskih veza, istražuje se niz neobjašnjenih, potencijalno paranormalnih zbivanja. U Osijeku. I postoji lik koji se također zove - Luka Bekavac. Složeno štivo za opuštene novogodišnje praznike, taman dovoljno vremena!

Jonathan Franzen – Raskrižja (VBZ)

image

Jonathan Franzen

Slavni se autor vraća temi američke obitelji i priču donosi iz različitih perspektiva kako bi potpuno ogolio svoje likove. Obitelj Hildebrandt puca po svim šavovima, a Franzen istražuje njihove intimne borbe. Kako je to boriti se u nepravednom ratu ili pustiti druge da se bore umjesto nas, boriti se za brak ili odustati, boriti se za zdrav razum ili se predati ludilu i drogi? The New York Times Book Review piše da su “Raskrižja” topliji roman od svega što je Franzen dosad napisao, širi u svom humanom suosjećanju.

 Annie Ernaux – Djevojačke uspomene (OceanMore)

image

Annie Ernaux

Nobelovka nas u “Djevojačkim uspomenama” vodi u ljeto 1958. i svoju prvu noć s muškarcem kad je kao osamnaestogodišnja djevojka radila u ljetnoj koloniji. Željeno seksualno iskustvo pretvorilo se u traumu koja se duboko upisala u njezino tijelo. Šezdeset godina nakon događaja trauma je postala okidač za pisanje. Autorica se služi  fotografijama i pismima kako bi oživjela djevojku koja je bila.  Annie Ernaux kraljica je nove autobiografske književnosti – piše njemački Die Zeit.

Johann Hari – Ukradena pažnja, Zašto se više ne možemo koncentrirati? (Planetopija)

---
image

Johann Hari

---

Autor je intervjuirao više od 250 stručnjaka, i iako im zaključci o uzrocima nisu uvijek isti, svi se slažu da je kriza pažnje ostavila trag svuda i na svima. Ovu smo krizu uzrokovali mi, ljudi, a mi je možemo i zaustaviti – tvrdi ovaj ingeniozni istraživač. Hari ide dalje od individualne odgovornosti i progovara o nametnutim vanjskim uzrocima koji nam nemilice kradu pažnju - od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela. Njegova druga knjiga”Izgubljene veze”(Planetopija, 2020.), koju je posebno pohvalila medicinska struka,u užem izboru za nagradu British Medical Association. Piše za nekoliko vodećih svjetskih novina i časopisa među kojima su i New York Times, Guardian, Spectator, Le Monde Diplomatique, Sydney Morning Herald i Politico. 

Phillip K. Dick –  Sanjaju li androidi električne ovce? (Vuko vić&Runjić)

image

Philip K.Dick

Jedno od najpoznatijih ZF štiva u povijesti književnosti postavlja egzistencijalno pitanje što je to ljudskost, te je li potrebno nešto više od krvi i mesa da se bude čovjekom. Radnja romana smještena je u postapokaliptični San Francisco. Nakon velike nuklearne katastrofe životinje na Zemlji gotovo su izumrle. Objavljen 1968., roman "Sanjaju li androidi električne ovce?" postao je predložak za legendarni Blade Runner Ridleyja Scotta.