Zagreb Design Week

Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost?

29. srpanj 2020.
Fotografije: Zagreb Design Week
Gloria Glam

Zagreb Design Week održat će se od 1. do 6. rujna u Hali V Tehničkog muzeja.

Sedmo izdanje najvećeg hrvatskog događanja za dizajn odvija se u znaku korone. Iako je većina "design weekova", izložbi, sajmova i festivala otkazana, Zagreb Design Week ide dalje, ali umjesto na proljeće, održat će se na jesen, od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Ovogodišnja tema nije mogla biti ništa drugo nego Korona i "Nova normalnost" (New Normal). Dizajn rješava probleme, a koronavirus trenutačno je globalni problem broj jedan. Pandemija nas je natjerala da stubokom promijenimo život. Od "lockdowna" do života s maskama, još uvijek nismo vratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured — kakav namještaj nam treba? Više se ne odijevamo za posao — kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće — kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… sve konzumiramo preko interneta — kakav nam je internet potreban?

Niz dizajnera već ima spremne odgovore na ta pitanja i njih ćemo predstaviti na sedmom Zagreb Design Weeku u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

image
Zagreb Design Week - Dizzconcept: Office Shell

U prizemlju Hale V, na 1.000 m2 protezat će se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Publika će ovdje moći vidjeti niz svjetskih i hrvatskih premijera novih proizvoda različitih proizvođača namještaja kao što su Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc.Posjetitelji će po diskontnim cijenama moći kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta. 

Po prvi puta "ZGDW Award", nagrada za dizajn postaje međunarodna i dodjeljuje se u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti "ZGDW Award" 2020. bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike.

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava "normalnost" kakvu smo poznavali i "novu normalnost". Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela — dijeljenje.

Povijesna izložba "Zagrebačka ambalaža" iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro-Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

image
Zagreb Design Week - Zagrebačka ambalaža

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavit će svoje radove — Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci — Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu — Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu — Akademija likovnih umjetnosti.

image
Zagreb Design Week - Hana Matić TTF

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba "Separated Together" ("Zajedno razdvojeni") nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba "The Change Club" ("Klub promjene") predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum.

image
Zagreb Design Week - Austrijski kulturni forum izložba plakata

U skladu s propisanim mjerama prevencije koronavirusa, svakodnevno će se odvijati predavanja, paneli i radionice, a svaki dan će završiti glazbenim programom na otvorenom, u vrtu iza Hale V.