Ozbiljne manire

Kraljica bontona naučit će vas kako pravilno jesti sushi i držati clutch torbicu

26. veljača 2021.
Fotografije: Instagram/Myka Meier

Myka Meier Njujorčanka je koja je bonton učila od člana britanskog kraljevskog kućanstva, a danas podučava druge kako se ponašati prema bontonu - i to baš u svakoj situaciji.

Znate li kako se prema bontonu jede juha, a što je pristojno kad jedete sushi? Jeste li znali da nije pristojno umakati svoju hranu u umak na tanjuru? Znate li da postoji pravilo bontona za dodavanje hrane drugim osobama za stolom? Sve to, ali i još puno više naučit će vas Myka Meier, Njujorčanka koja je o modernom bontonu napisala dvije knjige. Inače je certificirana trenerica bontona u kultnom Hotelu Plaza, a svoje savjete daje i na Instagramu, YouTubeu i TikToku. 

Uglađena Myka smatra kako bonton nije zastarjeli koncept nego stvar poštovanja sebe i drugih osoba, a savjeti definitivno imaju smisla. 

Primjerice, juha je jedino jelo koje se jede "naopako", odnosno žlicom je treba grabiti "prema van", od sebe, a jako je nepristojno "puhati" u juhu kako bi se ohladila, jednako kao i u pića poput čaja. Kako biste rashladili juhu ili topli napitak, trebate pomicati žlicu u obliku polumjeseca, bez da dodirujete dno tanjura ili šalice. 

Za sve obožavatelje sushija možda će biti zanimljiva informacija da se riža nikada ne umače u soja umak, nego riba, jer bi se riža mogla raspasti i ostati u umaku. A znate li da se clutch torbice nikada ne bi trebale stavljati ispod ruke? Držite je ispred sebe s obje ruke s prstima prema dolje ili s jednom rukom sa strane. 

"Živjela sam u Londonu i bila jedina Amerikanka u tvrtki u kojoj sam radila. Shvatila sam da postoji nepisano pravilo o tome kako se jede i socijalizira, a činilo mi se da svi to znaju osim mene. Otišla sam na svoj prvi tečaj bontona i izašla šokirana svime što nisam znala. Dalo mi je jako puno samopouzdanja. Počela sam učiti kod bivše zaposlenice kraljevske obitelji koja je bontonu učila princezu Dianu. Bilo mi je fascinantno da mogu učiti o istim stvarima kao i članovi kraljevske obitelji", ispričala je Myka. Zatim je počela učiti i svoje prijatelje Amerikance sve što je znala, a riječ se proširila. Po povratku u SAD počela se ozbiljnije baviti time. 

Njezina knjiga "Modern Etiquette Made Easy" rasprodala se u samo 24 sata, a njezini videi često imaju više od dva milijuna pregleda što dokazuje da bonton nije stvar prošlosti. 

Myka misli kako su tome doprinijeli i mlađi članovi britanske kraljevske obitelji koji su pokazali svijetu da je privlačno biti pristojan te da to istovremeno nije ništa zastarjelo. 

Osim što bonton obuhvaća odabir odjeće, manire za stolom i u javnosti, ako ga zaista poznajete, on bi vam trebao pomoći u socijalizaciji i upoznavanju novih ljudi.

"Možda znate čemu služi svaka vilica za stolom, ali ako se ne predstavite osobi koja na zabavi stoji sama u kutu, morate još puno toga učiti", rekla je Myka.