Kremenko i avatar na istoj adresi 

Kreativna razigranost stana u Brooklynu

30. studeni 2021.

Fotografije: ANNIE SCHLECHTER
COURTESY OF MISHA KAHN

Iliana Kljaić

Njujorški dom umjetnika Mishe Kahna savršeno dočarava njegovu kreativnu razigranost koja ga je, u brojnim lutanjima kroz medije, ddovela i do svijeta kriptodizajna.

Amerikanac Misha Kahn, jedan od vodećih kreativnih dizajnera svoje generacije, maštovitim i razigranim dizajnom namještaja redovito pomiče granice uobičajenih formi. Stalno propitkuje nove načine rada, izmišlja, prilagođava, dorađuje i mijenja medije, a usavršio se u obradi metala, stakla, drveta, tekstila, keramike i bronce. Svojim je djelima "ušao" u Dallas Museum of Art, njujorški Muzej umjetnosti i dizajna, Whitney Museum of American Art, a redovito izlaže u galeriji Friedman Benda. Posljednjim uratkom "Furniture Unhinged" Misha Kahn otputovao je u virtualni svijet. 

image

Virtualna fotelja 'It Must Have Been the Clams' prodana je za 47.500 dolara

"Kiparstvo bez ograničenja gravitacije bilo je iznimno oslobađajuće za mene. NFT-om dobivate predmet koji možete staviti u digitalni krajolik. Može se ugraditi u videoigru, film ili na bilo koje mjesto na kojem žive avatari, a isto tako ga je moguće 3D isprintati te od njega izraditi i funkcionalni predmet", pojasnio je umjetnik čijih je deset komada NFT (nezamjenjiv token) dizajna namještaja početkom rujna prodavala aukcijska kuća Christie's, što je ujedno bila i njihova prva prodaja kriptodjela.

U posljednjih nekoliko mjeseci NFT dizajn donio je milijunske zarade brojnim umjetnicima i inovatorima, a sve je veći broj i modnih kuća koje otkrivaju taj novi svijet. Djela Mishe Kahna postigla su cijenu od gotovo 167 tisuća dolara, od čega mu je stolac "It Must Have Been the Clams" donio 47.500 dolara.

I privatno carstvo Mishe Kahna svijet je koji odražava njegovu kreativnu razigranost. Sam je uredio dom u Brooklynu koji dijeli s partnerom Nickom Haramisom, donedavnim glavnim urednikom magazina Interview. Iako su u skladnoj vezi, njihov način odijevanja najbolje pokazuje "nesklad" njihova karaktera. Dok Kahn najradije bira otkačene kreacije Henrika Vibskova, Bernharda Willhelma i Waltera van Beirendoncka, Haramis se najbolje osjeća u klasično krojenim odijelima Thoma Brownea, koja savršeno skrivaju rodnu pripadnost. Tako je i garderobni prostor u njihovom domu podijeljen na dva dijela u kojem se koloritom ističe lijeva Khanova strana.

image

U zajedničkoj garderobi najbolje se uočava razlika
u stilovima - Misha Kahn zauzeo je lijevu stranu, dok desna,
urednija strana pripada njegovom partneru Nicku Haramisu

U dnevni boravak Misha Kahn unio je predmete koji povezuju njegovu prošlost i sadašnjost. Čupava fotelja i ormarić s uzorkom ribljih ljuskica djela su Brazilaca Campana Brothers, luster je kreirao talijanski arhitekt Ettore Sottsass, dok je podnu lampu i stolić izradio Khan.

image

Umjetnik sa svojom ružičastom lampom 'It Looks Italian'

Stolić od stakla punjenog lapis lazuri prahom darovao je Haramisu za rođendan. Telefon i vaza poklon su od zajedničke prijateljice te duhovito podsjećaju na Kremenka, lika iz crtića koji živi u Kamenom dobu. Sasvim drugi dojam ostavlja kuhinja, prepuna boja i uzoraka na pločicama i tapetama brenda Voutsa.

"Doživljaj prvog ulaska ravan je onome kad vas budi vrištanje djece", otkriva dizajner koji je inspiraciju za oslikavanje elemenata pronašao u djelima Marca Chagalla. Blagovaonicom pak dominira stol od meke gume u obliku Danske, koji je talijanski arhitekt Gaetano Pesce posvetio Europskoj uniji, te stolice u boji duge dizajnerice Katie Stout. Zid krasi crtež Donalda Mitchella.

image

Blagovaonicom dominira stol u obliku Danske

Fotografija: PARI EHSAN COURTESY OF FRIEDMAN BENDA AND MISHA KAHN

image

Eksplozija boja u kuhinji

U spavaćoj sobi zidovi su obojeni u plavo, uzglavlje kreveta Kahn je prekrio marokanskim čupavim tepihom, a neobične stoliće i ventilator sam je izradio. Tu je i skulptura ovce u prirodnoj veličini koju je par isprva donio iz zabave, no toliko su je zavoljeli da se nadaju da će s njima ostati zauvijek.

image

Krevet u spavaćoj sobi Kahn je prekrio marokanskim
tepihom, dok su stolići i ventilator njegov dizajn