gg interijeri

Kuća koja se savršeno spaja sa skrivenim vrtom

03. listopad 2021.
Fotografije: Alex Shoots Buildings

Iz svake se sobe može izaći u atrij, skriveni vrt koji se spaja s unutarnjim prostorijama.

U mjestu Lanškroun na sjeveroistoku Češke iznikla je prizemnica koja s vrtom čini ukupnu površinu od oko 200 kvadrata. Arhitekt Martin Neruda projektirao ju je vodeći se željom klijenta da bude povezana s vrtom s jedne strane i dvorištem s druge. Rezultat je kaskadna kuća u obliku slova L koja se prilagođava zemljištu te iz svakog dijela kuće daje pogled na dvorište i vrt, zahvaljujući staklenim stijenama koje se protežu cijelom dužinom. 

image
S ulice se vide samo paneli
image
Prolaz kroz panele do dvorišta
image
Natkriven ulaz i dvorište

Polikarbonatni paneli odvajaju glavni dio zgrade od ulice, a unutar panela nalaze se garaža i spremište te se tako dolazi do unutarnjeg dvorišta. 

"Život cijele kuće odvija se oko 'tajnog vrta' iz kojeg se može ući u unutarnje prostore", kaže arhitekt Neruda. 

Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica čine jedan prostor koji se tijekom ljeta može otvoriti u potpunosti s obje strane te tako povezati s vrtom i dvorištem, stvarajući jedinstven prostor. U slučaju kiše, unutarnji prostori zaštićeni su nadstrešnicom koja se proteže cijelom duljinom kuće. Spavaće sobe i kupaonica na drugoj strani također su povezane s atrijem. 

image
Lagano kaskadna gradnja zbog prilagođavanja okolišu
image
Nadstrešnice su postavljene cijelom dužinom
image
Prostori se mogu u potpunosti otvoriti na obje strane
image
Kuća je sagrađena u obliku slova L

Unutarnje uređenje je minimalističko, s pretežno prirodnim materijalima, sirovim betonskim zidovima i stropom te ciglenim zidovima, koji pridonose teksturi u kombinaciji s drvenim podovima i namještajem u toplim, zemljani bojama. 

image
Dnevni boravak u potpunosti se može stopiti s vrtom
image
Blagovaonica i kuhinja
image
Dominiraju zemljane boje

"U budućnosti, možda će zidovi postati zeleni, željezni stupovi će zahrđati, patina će se pojaviti na betonu, a siluete predmeta vidjet će se iza panela. Kuća s atrijem će se spojiti s vrtom i pretvoriti u maleni životni pejzaž", zaključuje arhitekt. 

image
Staklene stijene diljem cijele kuće
image
Različite teskture materijala
image
Pogled iz kupaonice