Danish bistro Hygge

Lakoća i jednostavnost hedonizma na danski način

29. svibanj 2021.
Fotografije: Danish bistro Hygge

Vrijeme je da posjetite Hygge - Danish bistro nedavno otvoren u Zagrebu te isprobate tradicionalne recepte kroz koje se provlači ideja uživanja u malim, svakodnevnim stvarima.

Za pojam "hygge" vjerojatno ste čuli - znate da dolazi iz Danske, označava neku opuštanja i uživanja u malim stvarima u životu. Ali jeste li posjetili Hygge u Zagrebu? Mjesto za uživanje u tradicionalnoj danskoj kuhinji nedavno je otvoreno i već nam je zapelo za oko - i nepca. Otvorio ga je Danac David Juul, iskusni ugostitelj koji je imao restorane u Londonu, Bordeauxu, Danskoj i Norveškoj, a koji nam je objasnio filozofiju iza hrane koja nam je donedavno bila gotovo nepoznata. 

"Hygge Danish bistro posvećen je sadašnjem trenutku. Koristeći svih pet osjetila, želimo da ostavite sav stres iza sebe. U fokusu je uživanje, kako u pogledu posluživanja, hrane, ali i cijene. Želimo se naći na istoj razini s vama i kuhati svježu, iskrenu i zdravu hranu. Koristimo samo najbolje sastojke koje možemo nabaviti u Zagrebu. Covid je blokirao mnoge mogućnosti uvoza danskih sastojaka i to je jedna od izazova koji smo morali prijeći. Povezali smo se zato s lokalnim dobavljačima i proizvođačima i zadovoljni smo jer se u Zagrebu i ostatku Hrvatske može naći mnogo vrhunskih proizvođača", rekao nam je Juul. Ponuda se temelji na tek nekoliko jela, svako je detaljno promišljeno i često će se mijenjati. Zbog okruženja - Hygge se nalazi u City Plazi Zagreb - koje im dovodi najčešće poslovnjake iz različitih sfera i profesija, cijene su prilagođene svima pa se kreću od 15 do 89 kuna. 

image
Hygge se nalazi u City Plazi Zagreb
image
Cijene su prilagođene svima i kreću se od 15 do 89 kuna

"Čini se da smo uspjeli u svojoj namjeri da privučemo jednako ljude koji žele popiti kavu, kao i one koji dolaze na poslovne večere. Jako smo zahvalni zbog toga", rekao nam je Juul, dodajući kako je sama riječ i filozofija "hygge" uključujuća, stvorena za sve. Hygge Danish bistro poslužuje doručak i ručak, u ponudi su hladna i topla jela koja ćete zavoljeti zbog sjajnih kombinacija svježih namirnica i inovativnih okusa. 

"Danska kuhinja poznata je po raznolikosti - jedemo ribu, meso, salatu i povrće, i to često sve na istom tanjuru. Svaki dio mora se isticati svojim okusom pa je važno dobiti najbolje od svake namirnice", objašnjava Juul. 

Frikadeller

image
Frikadeller - slasne mesne okruglice

Mesne okruglice na tradicionalni danski način poslužuju se sa slaninom, pire krumpirom i umakom od gljiva. Jelo koje je svima poznato, ali s prepoznatljivim danskim potpisom. 

Stjerneskud

image
Ukusno jelo zanimljiva naziva - Stjerneskud

U prijevodu - zvijezda padalica. Sadrži svježu kuhanu ribu (trenutno losos), meso školjki ili škampe marinirane u danskom umaku sa salatom. Cjelovito i zdravo jelo za svaki dan. 

Smørrebrød

image
Smørrebrød - hladni sendviči

Otvoreni hladni sendviči s mesom ili ribom te povrćem na raženom kruhu. U ponudi Hygge Danish bistroa trenutno su sendviči s domaćom šunkom, paštetom i gljivama te s krumpirom i chilli remuladom. 

Æbleskiver 

image
Æbleskiver - dasnek palačinke

Danske palačinke morale su biti na meniju, kaže David Juul, jer je shvatio da smo i mi nacija koja obožava ovaj jednostavni desert - ali ovakve još niste probali.