Matthew McConaughey

Lakoća življenja jednog od najvećih holivudskih frajera

10. studeni 2020.
Fotografija: Getty Images
Ines Madunić
Ines Madunić

Oskarovac je napisao autobiografiju u kojoj piše o svom putu do slave, ali i filozofiji života i opuštenosti po kojoj je postao poznat.

Možete li vjerovati da Matthew McConaughey ima 51 godinu? Glumac je u posljednjih 30 godina nezaobilazno ime Hollywooda, na glasu kao jedan od najvećih frajera i jedan od najopuštenijih. Štoviše, rođeni Teksašanin ima i cijelu životnu filozofiju za koju vjeruje da mu je donijela sreću u karijeri, kao i u privatnom životu. Riječ je, zapravo, o slušanju vlastite intuicije i držanju do svojih principa, bez obzira na sve. 

"Greenlights" nije klasična autobiografija, iako sadrži stvarne priče iz njegovog života prema kronološkom redu. To nije ni knjiga savjeta nego, kako oskarovac kaže, "knjiga pristupa", u kojoj on objašnjava kakav je njegov pristup životu bio - uvijek je tražio izazove. Od turbulentnog braka njegovih roditelja - koji su se dva puta razvodili i tri puta vjenčali jedno s drugim - do njegove prve uloge u "Dazed and Confused", niza romantičnih komedija pa do čekanja prave uloge i potpuno nove karijere... McConaughey je uvijek radio po svom.

Prvo zapaženo pojavljivanje na ekranu bili su "Dazed and Confused", danas kultni film Richarda Linklatera. Iako je imao manju ulogu, MacConaughey je izrekao neke od kultnih rečenica. Za početak, njegove prve riječi na ekranu bile su: "Alright, alright, alright", po čemu je postao poznat, zatim i "Just gotta keep on livin'", a slijedila i ona ljigava: "Volim srednjoškolke. Ja sam sve stariji, a ona uvijek ostaju iste."

Nakon toga je postao go-to glumac za romantične komedije, ali shvatio je nakon njih nekoliko da mu je bilo dosta i da je vrijeme za novi korak u karijeri. Poklopilo se to s brakom s Camillom Alves. No, trebalo je čekati. Odbio je nekoliko ozbiljnih ponuda, jednu od čak 14,5 milijun dolara za samo dva mjeseca rada jer više nije htio glumiti istu ulogu.

image
Sa suprugom Camillom Alves na dodjeli Oscara 2018.
Foto: Getty Images

Godinama je čekao da dokaže da je ozbiljan, karakterni glumac. Kad je dobio "Vuka s Wall Streeta", prije nego što bi snimali scenu, udarao se o prsa i mrmljao kako bi se opustio. Leonardo DiCaprio predložio je da to radi i kad se kamere upale.

A onda je došla ponuda za "Dallas Buyers Club", za koju je u konačnici dobio Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu. Za tu je ulogu smršavio 22 kilograma. Nakon toga ponudili su mu "True Detective", seriju za koju kaže da mu je i dalje najdraži projekt na televiziji. Sve to uzrokovalo je "McConnaissance", pojam koji se u jednom trenutku počeo naširoko koristiti, a izmislio ga je upravo - McConaughey. Spomenuo je to u intervjuu na Venecijanskom festivalu i novinaru rekao da mu je to rekao neki drugi novinar. 

"Znao sam da će se to 'uhvatiti'", napisao je McConaughey - i bio u pravu. 

Danas je miran, obiteljski čovjek koji sa suprugom i troje djece živi u Teksasu, osim glumom, bavi se produkcijom i osnivač je udruge koja se bavi pomaganjem tinejdžerima da vode zdrav i ispunjen život, a povremeni je profesor na sveučilištu u Austinu.