#GGSWEETS

Ljepotica s jagodama: slastica kojoj je teško odoljeti

09. travanj 2020.
Fotografije: Marija Lača

Gastro bloger poznat kao Gladni Mile izdvojio nam je svoj omiljeni - glam recept koji odiše proljećem.

S dolaskom toplijeg vremena mijenjaju se i naši deserti, pa obožavanu čokoladu polako zamjenjuje voće. Tako nam i kombinacija lagane kreme i prefinog biskvita, te sočnog voća postaje sve draža. Prve jagode već dolaze na police i ovako mirisne, sočne i crvene su savršen izbor za ovu tortu koja izgleda potpuno rustikalno, ali istovremeno i glamurozno. 

image
Gastro bloger Mile Butorac

Torta jagoda

Biskvit:

  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili 1 bourbon vanili šećer
  • svježe ribana korica 1 limuna
  • 4 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 žlice mlijeka

Krema:

  • 3 žlice pekmeza od jagoda
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 500 g mascarpone sira
  • 1 mahuna vanilije ili 1 bourbon vanili šećer
  • svježe naribana korica limuna
  • 3 žlice šećera u prahu (ili po želji više)
  • jagode

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 175 °C. Tucite maslac, vaniliju i šećer, kad se dobro razrade dodajte jedno po jedno jaje, te na kraju sve ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu.

2. Kalup promjena 20/22 cm obložite papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta ili dok štapić ne ostane čist. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi.

3. U duboku zdjelu ulijte vrhnje za šlag i dodajte mu šećer, vaniliju i koricu limuna. Miksajte dok se vrhnje ne krene pjeniti i dodajte 1/3 mascarponea, nastavite miksati do pola od čvrstog, tada dodajte drugu trećinu i nastavite miksati. Kada se dobro poveže nježno dodajte i ostatak sira i miksajte do kraja. Špatulom skinite kremu sa stranica zdjele pazeći da ne izbijete zrak. Krema treba biti lagana i prozračna. Stavite ju u hladnjak da se dobro ohladi.

4. Ohlađen biskvit prerežite po pola i po donjoj kori razmažite pekmez. Kremu možete staviti u dresir vrećicu i kružno rasporediti po pekmezu (ili polovicu kreme špatulom rasporedite po donjoj kori), poklopite drugom korom i po njoj rasporedite ostatak kreme sve skupa hladite nekoliko sati.

5. Prije posluživanja po vrhu torte rasporedite voće.