S dolaskom toplijeg vremena mijenjaju se i naši deserti, pa obožavanu čokoladu polako zamjenjuje voće. Tako nam i kombinacija lagane kreme i prefinog biskvita, te sočnog voća postaje sve draža. Prve jagode već dolaze na police i ovako mirisne, sočne i crvene su savršen izbor za ovu tortu koja izgleda potpuno rustikalno, ali istovremeno i glamurozno.
Torta jagoda
Biskvit:
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 1 mahuna vanilije ili 1 bourbon vanili šećer
- svježe ribana korica 1 limuna
- 4 jaja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2-3 žlice mlijeka
Krema:
- 3 žlice pekmeza od jagoda
- 300 g vrhnja za šlag
- 500 g mascarpone sira
- 1 mahuna vanilije ili 1 bourbon vanili šećer
- svježe naribana korica limuna
- 3 žlice šećera u prahu (ili po želji više)
- jagode
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 175 °C. Tucite maslac, vaniliju i šećer, kad se dobro razrade dodajte jedno po jedno jaje, te na kraju sve ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu.
2. Kalup promjena 20/22 cm obložite papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta ili dok štapić ne ostane čist. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi.
3. U duboku zdjelu ulijte vrhnje za šlag i dodajte mu šećer, vaniliju i koricu limuna. Miksajte dok se vrhnje ne krene pjeniti i dodajte 1/3 mascarponea, nastavite miksati do pola od čvrstog, tada dodajte drugu trećinu i nastavite miksati. Kada se dobro poveže nježno dodajte i ostatak sira i miksajte do kraja. Špatulom skinite kremu sa stranica zdjele pazeći da ne izbijete zrak. Krema treba biti lagana i prozračna. Stavite ju u hladnjak da se dobro ohladi.
4. Ohlađen biskvit prerežite po pola i po donjoj kori razmažite pekmez. Kremu možete staviti u dresir vrećicu i kružno rasporediti po pekmezu (ili polovicu kreme špatulom rasporedite po donjoj kori), poklopite drugom korom i po njoj rasporedite ostatak kreme sve skupa hladite nekoliko sati.
5. Prije posluživanja po vrhu torte rasporedite voće.