Ovo povrće specifično je po mnogočemu - primjerice, samo po sebi je gorko pa ga uvijek prije pripreme treba posoliti i ostaviti da odstoji te da ispusti gorčinu i vodu. Ostavite ih minimalno pola sata i zatim obrišite papirnatim ubrusom. A tijekom ljeta možete ih pripremati na mnoge načine. Patlidžan je ukusan i vrlo prilagodljiv, a jako je zasitan pa ga u južnoj Dalmaciji znaju zvati i "ljetnim mesom". Odličan je kao prilog, kao glavno jelo, u sendvičima, salatama, ma kako god, a često se koristi u mediteranskoj, ali i bliskoistočnoj kuhinji. Evo nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata s ovim posebnim povrćem.
Pasta alla Norma
Jedno od najpoznatijih talijanskih jela, Pasta alla norma potječe sa Sicilije i u originalu se radi s makaronima i ricottom, no vi možete koristiti tjesteninu koja vam odgovara, a što se tiče sira - bitno je samo da se topi.
Trebat će vam:
3 patlidžana
1 luk
500 grama narezane rajčice ili pelata
crveno vino
gauda ili drugi sir po izboru koji se dobro topi
500 grama tjestenine po izboru
parmezan
bosiljak
Narežite patlidžane, posolite ih i ostavite da se odgorče i puste vodu. Nakon što ste ih osušili, stavite ih peći na tavu na zagrijanom biljnom ulju. Dovoljno je svega 3-4 minute, da omekšaju. Možete ih ispeći i u pećnici - stavite ih na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite 3 minute s jedne te 3 s druge strane na 180 stupnjeva.
Kad je gotov, patlidžan izrežite na manje komadiće, veličine zalogaja.
Za to vrijeme, napravite umak od rajčice; na laganoj vatri dinstajte luk, pred kraj dodajte češnjak te ubacite pelate ili narezanu rajčicu. Dodajte bosiljka, zalijte crnim vinom i pustite da se kuha 45 minuta uz povremeno miješanje.
Stavite kuhati tjesteninu. Kad je gotova, pomiješajte je s umakom od rajčice i patlidžanima. Dok je sve još vruće, ubacite parmezan i naribanu gaudu ili drugi topljivi sir te sve dobro pomiješajte dok se sir ne istopi.
Baba ganoush
Bliskoistočni namaz od patlidžana uopće nije tako kompliciran za napraviti. Obožavat ćete ga u svim prilikama, a poslužite ga dobro ohlađenog. U frižideru vam može stajati tri dana.
Trebat će vam:
3 patlidžana
sok pola limuna
žlica tahini namaza (pasta od sezama; umjesto toga možete koristiti svježi sezam
2 režnja češnjaka
sol, papar, chilli papričice
Nakon što ste ga odgorčili, patlidžan ispecite na tavi ili u pećnici. Kad se ohladi, skinite kožu te ga s ostalim sastojcima ubacite u blender. Izmiksajte dok ne dobijete pastu. Dobro ohladite te poslužite s pokapanim maslinovim uljem i peršinom za ukras.
Baba ganoush možete prilagoditi svom ukusu te dodati i druge začine, kao što su peršin, kim, bosiljak...
Punjeni patlidžan (mesni)
Zbog svog oblika i veličine, patlidžan možete puniti s čime god želite. Ovo je mesni recept, odnosno s mljevenim junetinom, a možete koristiti i miješano mljeveno meso ili puretinu, što god imate pri ruci.
Trebat će vam:
4 srednja ili veća patlidžana
400 grama mljevenog mesa
pelate
1 luk
2 režnja češnjaka
parmezan
bosiljak
Patlidžane prepolovite po dužini, posolite, pokapajte maslinovim uljem i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva na 10-15 minuta.
Meso pripremite kao i za bolognese. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk, pri kraju dodajte češnjak i dodajte meso. Dobro promiješajte i "razbijte" meso kako ne bi bilo u velikim grudicama te začinite soli i paprom. Dodajte pelate ili umak od rajčice te bosiljak i ostavite da prokuha. Kad je meso gotovo, tim umakom nadjenite patlidžane. Pospite parmezanom i pecite u pećnici još 30 minuta na 180 stupnjeva.
Punjeni patlidžan (veganski)
Funkcionirat će i bez mesa. U ovom receptu možete zamijeniti bulgur nekom drugom zdravom žitaricom, primjerice pirom, prosom, ječmom...
Također, umjesto indijskih oraščića, koristite druge orašaste plodove, poput oraha, lješnjaka, pistacija, pa čak i kikirikija (neslanog).
Trebat će vam:
2 srednja ili veća patlidžana
pola šalice bulgura
3 režnja češnjaka
indijski oraščići
grožđice
sol, papar
curry
menta za ukras
Na maslinovo ulje stavite češnjak i grožđice te ih začinite sa soli i malo curryja. Nakon dvije minute dodajte bulgur i vodu (bulgur se kuha u omjeru 2:1) i kuhajte na srednjoj vatri 10-ak minuta.
Za to vrijeme, prerežite patlidžane na pola po dužini, izvadite meso, posolite i pokapajte maslinovim uljem. Stavite na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 10-ak minuta.
Kad je bulgur gotov, u njega umiješajte indijske oraščiće te smjesom napunite pečene patlidžane. Ukrasite svježom mentom.
Parmigiana
Još jedno klasično sicilijansko jelo, također bez ikakvog mesa. Ne brinite, zasitit će vas, a predivni mirisi i okusi Mediterana mogli bi postati jedno od vaših omiljenih jela. Priprema je slična kao i za Normu, no nema tjestenine.
Trebat će vam:
3 patlidžana
1 luk
2 režnja češnjaka
500 grama narezane rajčice ili pelata
crveno vino
3 mozzarelle
šalica parmezana
bosiljak, peršin
Narežite patlidžane tanko, posolite ih i ostavite pola sata da se odgorče i puste vodu. Nakon što ste ih osušili, stavite ih peći na tavu na zagrijanom biljnom ulju. Dovoljno je svega 3-4 minute, samo da omekšaju. Možete ih ispeći i u pećnici - stavite ih na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite 3 minute s jedne te 3 s druge strane na 180 stupnjeva.
Za to vrijeme, napravite umak od rajčice; na laganoj vatri dinstajte luk, pred kraj dodajte češnjak te ubacite pelate ili narezanu rajčicu. Dodajte bosiljka, zalijte crnim vinom i pustite da se kuha 45 minuta uz povremeno miješanje.
Kad je sve gotovo, u vatrostalnu posudu koju ste pokapali biljnim uljem slažite redom patlidžane, umak od rajčice, parmezan i mozzarellu, sve dok vam ne ponestane materijala. Na vrh dodatno pospite sirom, zalijte crvenim vinom i pokapajte maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 30 do 45 minuta.
Prženi zalogajčići
Ovi zdravi i ukusni nuggetsi savršen su ljetni međuobrok ili prilog glavnom jelu. Ne mogu biti jednostavniji za pripremu, a definitivno su zdraviji od prženih krumpira. Uz umak po želji, možda ih "podvalite" i djeci umjesto grickalica.
Trebat će vam:
2 srednja patlidžana
2 šalice krušnih mrvica
1 šalica parmezana
3 jaja
1 šalica brašna
biljno ulje
Ogulite patlidžane i narežite ih na veće kocke. Dobro ih posolite i ostavite da stoje barem pola sata. Za to vrijeme, pomiješajte krušne mrvice s parmezanom. U drugoj zdjelici razmutite jaja i dodajte im malo vode, a u trećoj neka bude brašno. Kocke patlidžana prvo umočite u brašno, zatim jaja, a onda u krušne mrvice i parmezan. Pržite ih u zagrijanom ulju dok ne postanu smeđi sa svih strana. Izvadite ih na papirnate ubruse kako bi upili dodatnu masnoću i poslužite uz začine po želji.