3 prijedloga

Ljupka Gojić Mikić obožava sok od celera, otkrila je kako ga priprema

18. veljača 2022.

Fotografija: Biljana Blivajs/ Cropix

S obzirom na to da jutro započinje napitkom od celera, zanimalo nas je kako ga priprema i zbog čega mu je vjerna - Ljupka Gojić Mikić otkriva nam tri načina na koji možemo konzumirati biljku koju ne voli svatko.

Celer se pije svako jutro natašte najmanje četiri decilitra. Nakon ispijanja soka, pola sata se ništa ne konzumira, a zatim je potrebno pojesti doručak. Sok se radi samo od stabljika celera, a potreban je otprilike jedan cijeli busen - oko 700 grama. Kura bi trebala trajati tri mjeseca - može i duže, a može i kraće - ovisno o potrebama organizma. Celer zapravo spada u ljekovito bilje, a ne u povrće, i upravo zbog toga je dobar za zdravlje. 

Važna je za napomenuti da bi celer trebao biti iz organskog uzgoja s obzirom na to da se pije sirov i u velikim količinama. Bitno ga je procijediti kako bi sok postao čisti koncentrat. Prve promjene vide se u povećanju energije, boljeg općeg tjelesnog stanja, čišćeg i blistavijeg tena te odlične probave. Naša suradnica, poduzetnica i bivši model Ljupka Gojić Mikić, podijelila je s nama nekoliko recepata u kojima i sama sa svojom obitelji često uživa.

Tri jednostavna recepta

Klasičan cijeđeni sok od stabljika celera s kojim se započinje dan. Preporučujemo oko 600-700 grama očišćenih stabljika celera ocijediti u sokovniku te procijediti kroz cjedilo. Pije se odmah, svježe.

Oni koji teže podnose okus celera mogu ga pomiješati s jabukom ili nekim drugim voćem da ublaže okus (iako je najbolji sam). Nekoliko stabljika celera, dvije jabuke, pola limuna s korom, komadić đumbira (oko 3-4 cm) ocijediti u sokovniku te piti svježe pripremljeno.

Celer se može stavljati i u smoothie, naročito ako ga želite zakamuflirati (za djecu npr.), pa je super u kombinaciji s matovilcem, kruškom, bananom i limunom - nekoliko stabljika celera, svježi matovilac (jedna šalica), jedna kruška, jedna banana i dvije kriške limuna s korom se stave u blender, doda se voda i led po želji, sve se izmiksa u smoothie i konzumira se odmah.

Hvala poduzetnici Barbari Medić koja je osigurala svježi celer.