Celer se pije svako jutro natašte najmanje četiri decilitra. Nakon ispijanja soka, pola sata se ništa ne konzumira, a zatim je potrebno pojesti doručak. Sok se radi samo od stabljika celera, a potreban je otprilike jedan cijeli busen - oko 700 grama. Kura bi trebala trajati tri mjeseca - može i duže, a može i kraće - ovisno o potrebama organizma. Celer zapravo spada u ljekovito bilje, a ne u povrće, i upravo zbog toga je dobar za zdravlje.
Važna je za napomenuti da bi celer trebao biti iz organskog uzgoja s obzirom na to da se pije sirov i u velikim količinama. Bitno ga je procijediti kako bi sok postao čisti koncentrat. Prve promjene vide se u povećanju energije, boljeg općeg tjelesnog stanja, čišćeg i blistavijeg tena te odlične probave. Naša suradnica, poduzetnica i bivši model Ljupka Gojić Mikić, podijelila je s nama nekoliko recepata u kojima i sama sa svojom obitelji često uživa.
Tri jednostavna recepta
Klasičan cijeđeni sok od stabljika celera s kojim se započinje dan. Preporučujemo oko 600-700 grama očišćenih stabljika celera ocijediti u sokovniku te procijediti kroz cjedilo. Pije se odmah, svježe.
Oni koji teže podnose okus celera mogu ga pomiješati s jabukom ili nekim drugim voćem da ublaže okus (iako je najbolji sam). Nekoliko stabljika celera, dvije jabuke, pola limuna s korom, komadić đumbira (oko 3-4 cm) ocijediti u sokovniku te piti svježe pripremljeno.
Celer se može stavljati i u smoothie, naročito ako ga želite zakamuflirati (za djecu npr.), pa je super u kombinaciji s matovilcem, kruškom, bananom i limunom - nekoliko stabljika celera, svježi matovilac (jedna šalica), jedna kruška, jedna banana i dvije kriške limuna s korom se stave u blender, doda se voda i led po želji, sve se izmiksa u smoothie i konzumira se odmah.
Hvala poduzetnici Barbari Medić koja je osigurala svježi celer.