Kraljica ljeta

Lubenica na 6 iznenađujućih načina

25. srpanj 2020.
FOTOGRAFIJE: iStock

Lubenicu obožavamo na sve načine, to uvijek volimo reći, ali - na koliko ste ju zapravo načina jeli?

Najčešće ju samo izrežemo i uživamo u njezinoj slatkoći. No, lubenica može biti ravnopravan sastojak drugom povrću - na kraju, i ona je zapravo povrće. Ako preko ljeta ne želite biti stalno kod štednjaka i tražite jednostavne, brze, zdrave i ukusne recepte, vrijeme je da u svoje recepte uključite i ovu omiljenu ljetnu poslasticu. Imamo šest sjajnih ideja za brzi ručak, međuobrok ili prilog kojima će lubenica dati poseban štih. 

Salata s lignjama i slanutkom

Ako ste se zaželjeli morskih plodova i želite nešto osvježavajuće, ova salata bit će odličan izbor za lagani ljetni ručak ili večeru. Ne trebate dugo kuhati, a rezultat vas neće razočarati. 

Trebat će vam: 

500 grama lignji
konzerva slanutka
2 rajčice
kockice lubenice
1 avokado
svježa menta
1 režanj češnjaka
sok pola limuna
maslinovo ulje
sol, papar

Lignje ispecite na maslinovom ulju; pazite da ih ne prekuhate jer će u tom slučaju biti jako gumene. Izrežite ih na kolutiće. 
Slanutak isperite te ga pomiješajte s lignjama, rajčicama i lubenicom. Začinite s češnjakom, soli, paprom, mentom, maslinovim uljem i sokom limuna te na kraju dodajte avokado. 

Gazpacho s lubenicom

Tradicionalna španjolska hladna juha inače se radi s rajčicama, koje dominiraju u okusu, on zašto ne biste malo promijenili recept i dodali lubenicu? Ako će vas nešto rashladiti, onda je to ovo jelo. 

Trebat će vam: 

1 crveni luk
1 zelena paprika
1 krastavac
2 rajčice
kockice lubenice - neka ih bude više od ostalog povrća
svježi peršin
chilli papričica
vinski ocat ili aceto balsamico
maslinovo ulje
sol, papar

image
Osvježavajući gazpacho s lubenicom u glavnoj ulozi

U blenderu ili ručnim mikserom izmiksajte povrće - počnite s lukom, krastavcem i paprikom, a zatim dodajte rajčicu te na kraju lubenicu i ocat. Miksajte dok ne postignete teksturu koja vam odgovara. Začinite po ukusu i prebacite u hladnjak na minimalno četiri sata kako bi se dobro ohladilo.

Poslužite ohlađeno, uz svježe začine ili kiselo vrhnje.

Voćna 'pizza'

Odličan međuobrok za klince, ali i za odrasle. Ovo i nije toliko "recept", koliko ideja - što sve možete napraviti s voćem koje imate kod kuće i kako natjerati djecu da ga jedu i da im bude zabavno. A i odrasli će rado uzeti komad. 

Trebat će vam: 

Lubenica
Vrhnje za šlag
Voćni jogurt
Drugo voće po izboru

Izrežite lubenicu po širini, tako da je komad okrugao. Pomiješajte vrhnje za šlag s voćnim jogurtom (ili običnim grčkim jogurtom). Namažite smjesu po komadu lubenice, a gore ukrasite voćem koje imate. Neka sve bude dobro ohlađeno, a poslužite izrezano na trokute. 

Kuskus i lubenica

Ova zdrava žitarica odlična je zamjena za rižu, a od jela će uvijek napraviti kompletan obrok. Jednostavno i brzo se kuha, a možete ga dodati svakoj salati kako bi ju učinio "konkretnijom". Ova s lubenicom odlična je za ljeto. 

Trebat će vam: 

šalica kuskusa
Kockice lubenice
pola celera
feta sir
svježa menta
žlica meda
sok jednog limuna + kora limuna
maslinovo ulje
sol, papar

Kuskus stavite u vruću vodu - nemojte pretjerati s vodom kako se kuskus ne bi pretvorio u kašu. Pravilo bi bilo - 1 šalica vode na 3/4 šalice kuskusa. 

Poklopite ga i ostavite 5-10 minuta da se omekša i upije vodu. Nakon toga ga vilicom razrahlite i maknite grudice. 
Dodajte mu lubenicu, celer i mentu. Od limunovog soka, kore, meda, soli , papra i maslinovog ulja napravite dressing te ga prelijte preko salate. Ostavite sve da se ohladi, a neposredno prije serviranja dodajte feta sir. 

Salata s avokadom i feta sirom

Kakvo osvježenje! Salata s lubenicom, dobro ohlađena, uz dodatak avokada i slane fete te začinjena s maslinovim uljem i limunovim sokom prava je comfort food koju možete jesti samu, ali i pripremiti kao idealan prilog uz roštilj ili drugo mesno ili riblje jelo. 

Trebat će vam: 

1 mali crveni luk
kockice lubenice
1 avokado
200 grama mahuna
feta sir
sok jednog limuna
maslinovo ulje
šalica meda
šaka svježe mente
sol i papar

Sve sastojke osim avokada i feta sira narežite i pomiješajte te začinite. Dobro ohladite, a netom prije serviranja dodajte avokado i fetu te po ukusu još svježe mente.  

Salata s piletinom

Ova salata kompletan je obrok koji će vas istovremeno zasititi, ali i sjajno osvježiti, zahvaljujući ne samo lubenici, nego i drugim namirnicama i začinima. Brzo i jednostavno, najbolje za ljeto. 

Trebat će vam: 

500 grama pilećih prsa
kockice lubenice
plavi sir (ili drugi aromatizirani sir koji imate)
200 grama mladog špinata ili drugog zelenog, lisnatog povrća (kelj, matovilac, kupus, zelena salata...)
narezani bademi
Aceto balsamico
maslinovo ulje
sol, papar, sušeni bosiljak

Pileća prsa začinite soli, paprom i maslinovim uljem te ih ispecite na srednjoj vatri. Kad su gotova, narežite na kockice. 
Mladi špinat blanširajte, a aceto balsamico prokuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se ne postane sirupast. Zatim sve sastojke pomiješajte i začinite po ukusu.