Sasvim drugačiji

Na listi želja: namještaj od balona

25. srpanj 2022.

Fotografije: Seungjin Yang/ Instagram 

Stolić, tabure ili fotelja od balona izgledat će krhko i lagano, ali to su pogrešne pretpostavke. Namještaj južnokorejskog umjetnika Seungjina Yanga čvrst je, težak i izdrživ, a sve zahvaljujući premazima od smole.

Zavaliti se u fotelju od balona zvuči kao ostvarenje dječjih maštarija. Srećom, odlučio nam ih je ostvariti umjetnik Seungjin Yang, dizajner iz Južne Koreje kojeg na kreativno stvaralaštvo inspirira upravo nestabilnost i krhkost balona kao materijala za skulpture i namještaj. Fasciniran promjenom strukture balona koja se dogodi kad se u njega upuše zrak, dizajner se odlučio na pothvat, odnosno eksperiment kojim je tom banalnom predmetu pokušao podariti posve nov život. U naumu je uspio - jer njegov se namještaj prodaje već gotovo deset godina, a interes za njime ne prestaje. Sam proces izrade nije jednostavan, a kreacija pojedinačnog komada traje i do dva tjedna. Tajna leži u opetovanim i debelim nanosima smole. Ona balonima i konstrukcijama daje čvrstoću, ali i glatkoću i sjaj zbog koje komadi izgledaju udobno, privlačno i staklasto.

Posebno zadovoljstvo Yangu pruža ideja da se od posve neočekivanog materijala može sastaviti namještaj iznimne kvalitete. Predrasude se razbijaju i što se tiče težine: iako izgledaju laki poput pera, komadi su zbog navedenih premaza poprilično teški. Nakon što se slojevi osuše a elementi postignu željenu čvrstoću, namještaj se sastavlja i po posljednji put umače u smolu. I iako se na slikama katkad čini kao da je riječ o figuricama, simpatičnim dekoracijama za rođendanske proslave, riječe je o real-size namještaju u koji se i odrasli mogu uvaliti.

image

Fotografija: Seungjin Yang

image

Fotografija: Seungjin Yang