Zazelenite svoje tanjure uz tri slasna proljetna recepta koja otkriva Anđela Ivčević iz Kužinice.
Namaz od graška
Ako vam je dosta humusa i ostalih dobro znanih biljnih namaza, isprobajte namaz od finog svježeg graška!
Sastojci:
- 250 g graška, očišćenog
- 50 g začinskog bilja (menta, kopar, vlasac u omjerima po želji)
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ limuna – sok (može i korica ako je iz organskog uzgoja)
- Po ukusu sol i papar
Priprema:
Grašak prokuhajte 2 – 3 minute u posoljenoj vodi pa ga procijedite i pustite da se malo ohladi. U multipraktik ili sjeckalicu stavite skuhani grašak i sve ostale sastojke pa izradite do željene teksture. Namaz namažite na omiljeni kruh i po želji dodajte feta sir.
Quiche sa šparogama, špinatom i mladim lukom
Osim finog nadjeva s proljetnim zelenjem tu je i jako ukusno tijesto pripremljeno od bademovog i pirovog brašna.
Sastojci - za tijesto:
- 130 g pirovog brašna
- 120 g bademovog brašna
- 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 žlica kiselog vrhnja
- Prstohvat soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1-2 žlice hladne vode
Sastojci - za nadjev:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 vezica vrtnih šparoga (15 do 20 komada)
- 250 g špinata, opranog i grubo narezanog
- 3-4 mlada luka
- 300 g kiselog vrhnja (-1 žlica koja ide u tijesto)
- 1 jaje
- 100 g fete ili nekog drugog sira
- 1/2 žličice slatke dimljene paprike
- Po ukusu sol i papar
*mjere su za kalup od 22 cm
Priprema:
Sve sastojke za tijesto osim vode stavite u multipraktik i kratko propulsirajte da dobijete mrvičastu smjesu. Stisnite je rukom i provjerite spaja li se u tijesto. Po potrebi dodajte žlicu ili dvije vode i ponovno propulsirajte. Tijesto istresite na radnu površinu, oblikujte u disk i stavite u hladnjak na minimalno pola sata. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 2 do 3 mm, utisnite u kalup za pite i izbodite vilicom po cijeloj površini. Tijesto vratite u hladnjak i pripremite nadjev.
Šparogama odstranite tvrdi dio pa ih narežite na kolutiće. Mladi luk cijeli narežite na kolutiće - i bijeli i zeleni dio. Šparoge i mladi luk stavite pirjati na maslinovo ulje. Kada malo omekšaju, dodajte im špinat i nastavite pirjati dok ne povene i sva voda ispari. Pustite da se povrće malo ohladi pa ga pomiješajte sa svim ostalim sastojcima za nadjev.
Izvadite iz hladnjaka pripremljeno tijesto, napunite ga nadjevom i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva, 35 do 40 minuta. Nakon pečenja pustite da se malo ohladi pa tek onda režite.
Proljetna panzanella
Panzanella je tradicionalna toskanska salata koja se u originalu priprema s rajčicama i starim kruhom. Dok ne dočekamo sočne i ukusne rajčice, tu je ova slasna proljetna varijanta!
Sastojci – za salatu*:
- Bob
- Mahune
- Vrtne šparoge
- Mladi luk
- Po ukusu kopar i/ili peršin
- Kockice tostiranog kruha
- Po želji jaja
Sastojci – za dresing*:
- Senf
- Maslinovo ulje
- Ocat
- Sol i papar
*Točne količine sastojaka odmjerite od oka, po svom guštu - ili stanju u frižideru!
Priprema:
Bob očistite iz mahuna, prokuhajte ga 3-4 minute pa mu ogulite vanjske opne. Mahune narežite na manje komade i skuhajte u slanoj vodi. Šparogama maknite drvenasti dio, lagano ih posolite, nauljite i kratko grilajte na dobro ugrijanoj grill tavi. Mladi luk prepolovite po dužini i tretirajte isto kao i šparoge.
Dok je sve još toplo, začinite dresingom od senfa, maslinovog ulja i octa, soli i dosta svježe mljevenog papra. Dodajte nasjeckani kopar i/ili peršin. Dodajte kockice tostiranog kruha. Sve dobro promiješajte i servirajte kao mlaku ili skroz ohlađenu salatu – ovo je jedna od onih salata koja stajanjem postaje sve bolja. Po želji poslužite uz kuhana jaja – kokošja ili, za malo dekadentniju varijantu, prepeličja.