Zeleno povrće

Na meniju su quiche, toskanska salata i neodoljiv zeleni namaz

27. svibanj 2022.

Fotografije: Kužinica 

Anđela

Francuski quiche ili proljetna varijanta talijanske salate? Ili možda namaz od graška? Meni se zazelenio od sezonskog povrća, donosimo vam tri ukusna recepta za ljubitelje slanih zalogaja.

Zazelenite svoje tanjure uz tri slasna proljetna recepta koja otkriva Anđela Ivčević iz Kužinice.

Namaz od graška

Ako vam je dosta humusa i ostalih dobro znanih biljnih namaza, isprobajte namaz od finog svježeg graška!

Sastojci:

  • 250 g graška, očišćenog
  • 50 g začinskog bilja (menta, kopar, vlasac u omjerima po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ½ limuna – sok (može i korica ako je iz organskog uzgoja)
  • Po ukusu sol i papar

Priprema:

Grašak prokuhajte 2 – 3 minute u posoljenoj vodi pa ga procijedite i pustite da se malo ohladi. U multipraktik ili sjeckalicu stavite skuhani grašak i sve ostale sastojke pa izradite do željene teksture. Namaz namažite na omiljeni kruh i po želji dodajte feta sir. 

Quiche sa šparogama, špinatom i mladim lukom 

Osim finog nadjeva s proljetnim zelenjem tu je i jako ukusno tijesto pripremljeno od bademovog i pirovog brašna. 

Sastojci - za tijesto:

  • 130 g pirovog brašna
  • 120 g bademovog brašna
  • 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • Prstohvat soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1-2 žlice hladne vode

Sastojci - za nadjev: 

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 vezica vrtnih šparoga (15 do 20 komada)
  • 250 g špinata, opranog i grubo narezanog
  • 3-4 mlada luka
  • 300 g kiselog vrhnja (-1 žlica koja ide u tijesto)
  • 1 jaje
  • 100 g fete ili nekog drugog sira 
  • 1/2 žličice slatke dimljene paprike
  • Po ukusu sol i papar

*mjere su za kalup od 22 cm

Priprema:

Sve sastojke za tijesto osim vode stavite u multipraktik i kratko propulsirajte da dobijete mrvičastu smjesu. Stisnite je rukom i provjerite spaja li se u tijesto. Po potrebi dodajte žlicu ili dvije vode i ponovno propulsirajte. Tijesto istresite na radnu površinu, oblikujte u disk i stavite u hladnjak na minimalno pola sata. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 2 do 3 mm, utisnite u kalup za pite i izbodite vilicom po cijeloj površini. Tijesto vratite u hladnjak i pripremite nadjev.

Šparogama odstranite tvrdi dio pa ih narežite na kolutiće. Mladi luk cijeli narežite na kolutiće - i bijeli i zeleni dio. Šparoge i mladi luk stavite pirjati na maslinovo ulje. Kada malo omekšaju, dodajte im špinat i nastavite pirjati dok ne povene i sva voda ispari. Pustite da se povrće malo ohladi pa ga pomiješajte sa svim ostalim sastojcima za nadjev. 

Izvadite iz hladnjaka pripremljeno tijesto, napunite ga nadjevom i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva, 35 do 40 minuta. Nakon pečenja pustite da se malo ohladi pa tek onda režite.

Proljetna panzanella

Panzanella je tradicionalna toskanska salata koja se u originalu priprema s rajčicama i starim kruhom. Dok ne dočekamo sočne i ukusne rajčice, tu je ova slasna proljetna varijanta! 

Sastojci – za salatu*:

  • Bob
  • Mahune
  • Vrtne šparoge
  • Mladi luk
  • Po ukusu kopar i/ili peršin
  • Kockice tostiranog kruha
  • Po želji jaja

Sastojci – za dresing*:

  • Senf
  • Maslinovo ulje
  • Ocat
  • Sol i papar

*Točne količine sastojaka odmjerite od oka, po svom guštu - ili stanju u frižideru!

Priprema:

Bob očistite iz mahuna, prokuhajte ga 3-4 minute pa mu ogulite vanjske opne. Mahune narežite na manje komade i skuhajte u slanoj vodi. Šparogama maknite drvenasti dio, lagano ih posolite, nauljite i kratko grilajte na dobro ugrijanoj grill tavi. Mladi luk prepolovite po dužini i tretirajte isto kao i šparoge.

Dok je sve još toplo, začinite dresingom od senfa, maslinovog ulja i octa, soli i dosta svježe mljevenog papra. Dodajte nasjeckani kopar i/ili peršin. Dodajte kockice tostiranog kruha. Sve dobro promiješajte i servirajte kao mlaku ili skroz ohlađenu salatu – ovo je jedna od onih salata koja stajanjem postaje sve bolja. Po želji poslužite uz kuhana jaja – kokošja ili, za malo dekadentniju varijantu, prepeličja.