gg binge

Najavljuju kišu za vikend? Savršeni uvjeti za binge jezivih povijesnih filmova

19. kolovoz 2022.

Fotografije: Profimedia

Inspirirani nadolazećim filmom "The Wonder" u kojem će glumiti Florence Pugh, složili smo popis odličnih psiholoških trilera čija je radnja smještena u povijest.

Još uvijek zaluđeni "Malim ženama", "Bridgertonom", "Zlatnim dobom", i dalje plovimo nepripitomljivim valom filmova i serija koje radnju smještaju u daleku prošlost. Dok s uzbuđenjem iščekujemo "Emily", film u kojem će glavnu ulogu igrati Emma Mackey, ali i "The Wonder" sa Florence Pugh, guštamo u dramama, trilerima i avanturama prošlih stoljeća. I dok će "Emily" pratiti život autorice Emily Bronte, "The Wonder" će se dotaći nekih posve drugih tema. Riječ je o ekranizaciji romana Emme Donoghue, spisateljice koja stoji iza "Sobe" po kojoj je 2015. snimljen genijalan film s Brie Larson u glavnoj ulozi.

Florence Pugh u filmu će glumiti medicinsku sestru čiji je zadatak proučavati djevojčicu koja tvrdi da ne jede već mjesecima, a ostaje na životu. Je li posrijedi prevara ili intervencija s nebesa, otkrit ćemo ove godine kad film ugleda svjetlo dana. Do tad, kao što smo rekli, guštamo u jezivim, mračnim ili mističnim prizorima iz proteklih stoljeća.

The Prestige

Christian Bale, Hugh Jackman i Scarlett Johansson glume u ovom genijalnom filmu Christophera Nolana čija je radnja smještena u London na prijelazu s 19. u 20. stoljeće. Gradovi se šire a život se drastično mijenja, zato je londonska infrastruktura, što cestovna, što društvena, izložena, nestabilna i prigodna za razvoj svakakvih dogodovština, pa tako i zločina. Dva mlada mađioničara, Robert Angier i Alfred Borden, upuštaju se u trik koji pođe po zlu, zbog čega postaju doživotni neprijatelji i rivali. Plešući na granici stvarnog i magičnog, postojanog i nadrealnog, film se dotiče brojnih arhetipskih i univerzalnih tema koje konstantno valja dovoditi u pitanje.

The Illusionist

I u Beču koncem devetnaestoga stoljeća vlada pomama za iluzionistima i mađioničarima. Pod režijskom palicom Neila Burgera Edward Norton i Jessica Biel glume u filmu čiji su protagonisti iluzionisti, koje zajednička povijest i kasniji, slučajan susret dovode osjećaja uzajamne privrženosti. U romantičnom mističnom trileru pratimo zaplete koji možda nisu tipični za ljubav 21. stoljeća, ali su zasigurno zanimljivi u kontekstu 19.: vojvotkinja von Teschen udaje se za prijestolonasljednika, ali zaljubljuje u čovjeka ispod njenog klasnog staleža. Kako dati ljubavi šansu da procvate bez da se ugrozi ičiji život, gledajte u ovom mističnom, romantičnom trileru.

Nightmare Alley

Film Guillerma del Tora iz prošle godine bio je nominiran za čak četiri Oscara, a glavni glumci Bradley Cooper i Cate Blanchett svojim su odličnim performansima zapeli za oko javnosti. Radnja je smještena u tridesete godine dvadesetog stoljeća i prati mentalista koji tvrdi da ima super moć čitati ljudima misli, a time i manipulirati njihovim radnjama. No stvar se zakomplicira kad spletom okolnosti upozna Lilith Ritter, psihijatricu koja je podjednako dobra u čitanju lica i pogađanju misli. Kad se dvojac krene nadmudrivati, krenu se nizati katastrofalne posljedice.

Ripper Street

U seriji "Ripper Street" proučavamo londonske ulice 1889. godine,nakon niza ubojstava Jacka Trbosjeka, prvog poznatog serijskog ubojice čiji je lik postao dijelom urbanih legendi. Policijska stanica zadužena za održavanje reda u okrugu Whitechapel u kaotičnom je stanju: održati red vrlo je komplicirano, a svaka njihova odluka i potez medijski su popraćeni i prošireni u čitavom svijetu. Kao kreator serije potpisuje se Richard Warlow, pisac i producent mini serije "The Serpent", a u glavnim ulogama gledamo Matthewa Macfaydena, Adama Rothenberga i MyAnnu Buring.

Sherlock Holmes

Rachel McAdams, Jude Law i Robert Downey Jr. glume u fantastičnom "Sherlocku Holmesu" Guya Ritchieja koji, ako već niste pogledali, srdačno preporučujemo. Nakon što je konačno uhvatio serijskog ubojicu Lorda Blackwooda, za legendarnog detektiva Sherlocka Holmesa nevolje tek počinju. Blackwood se misteriozno vraća iz mrtvih i nastavlja svoje pohode, a osim s njime Sherlock se mora suočiti i s nizom drugih prepreka - od nedostojnog autoriteta do pogibeljne ljubavi.

Gaslight

U vrijeme kad svakodnevni vokabular vrvi od psiholoških termina, svi smo čuli za termin gaslightanje. Zato će vam biti interesantan film "Gaslight" iz 1944., čija je radnja smještena u osamdesete godine 19. stoljeća te prati Paulu Alquist (Ingrid Berman) koja polazi u Italiju s ciljem da obuči pjevanje. Zaljubljuje se u muškarca s kojim se vraća u London, kada započinje primjećivati neobične, misteriozni pojave. I taman kad i sama povjeruje da polako gubi razum, namjere njenoga muža počinju se razotkrivati...