Putem Italije

Najbolja pizza u Zagrebu: imamo pet prijedloga

14. svibanj 2022.

Fotografija: Cropix

Zagrebački Franko‘s Pizza & Bar ponovno je ušao u top 50 najboljih europskih pizzerija, ovaj put zauzevši 45. mjesto. Riječ je o jedinom hrvatskom restoranu koji se našao na popularnoj ljestvici, ali ni s ovim popularnim zagrebačkim lokacijama ne možete pogriješiti jede li vam se ovaj bezvremenski talijanski specijalitet.

Kad govorimo o pizzi, govorimo o guštu koji nadilazi sve brze smjene gurmanskih trendova. Naizgled jednostavno jelo može biti prava gurmanska rapsodija, ali i potpuni promašaj. Visoka očekivanja nadmašio je već drugu godinu za redom Franko's Pizza & Bar koji se ponovno našao na popisu izbora 50 Top Pizza u Europi (popis ne uključuje Italiju, ona je zasebna kategorija) uz obrazloženje kako je mjesto "uspjelo ostati vjerno sebi". Organizatori su pohvalili veganske opcije restorana i kvalitetan izbor namirnica, a pizzu su opisali kao pravu napuljsku, ističući pritom odličnu izvedbu laganog tijesta.

No osim popularnog lokala Franko's Pizza & Bar, postoje još neka mjesta koja Zagrepčani ističu kao nepogrešive odabire. Zato, ukoliko vam se gušta u guilt-free dozi ukusne pizze, odaberite jednu od ovih slavnih zagrebačkih pizzerija.

Duksa

Možda najpoznatija po ekstravagantnim nazivima svojih jela, Duksa se osim na tradicionalnoj lokaciji po kojoj je dobila ime - Duknovićevoj 4 - može naći i na Bundeku. Istražite pod kojim se imenom krije vaša najdraža pizza. Je li to "Treća iz prve", "Pol vrta u ovoj ima" ili "Lajkam pancetu"? Prepustite se divljoj mašti kreativnih pizza majstora.

Basta

Poznata zagrebačka Basta više se ne nalazi samo u Varšavskoj - zaviriti možete i u prekrasno uređenu lokaciju na Jarunu, na adresi Hrgovići 51. Odabrane namirnice na specifičnom meniju odvest će vas na pravo gurmansko putovanje po Italiji, a osim pizzi, dajte šansu i genijalnim napoletanskim sendvičima.

Zero Zero

Ova se pizzeria smjestila u samom centru Zagreba, na adresi Vlaška 35, odakle već godinama neumorno hrani srca i nepca svojih posjetitelja. Specifičnost ovog restorana je u samim namirnicama, koje se uvoze ravno iz Italije. Pri pravljenju pizza koristi se specifično brašno napravljeno upravo za tu namjenu, a po njemu (tip 00) je lokal i dobio ime.

O'Hara

Vlasnici i osoblje O'Hare jako dobro znaju da je pravljenje "one prave" talijanske pizze posebno umijeće koje zahtijeva strpljenje i potpunu posvećenost. Zbog tako ozbiljnog pristupa nečemu što bi neki dali otpisati kao neozbiljno već su dugo jedna od omiljenih zagrebačkih pizza destinacija. Ako ste spremni eksperimentirati, isprobajte pizzu Imperatore, caricu O'Hare, čiji su specijalni sastojci tartufi, ovjči sir i carpaccio beef.

Park

U Martićevoj ulici nalazi se pizzeria koja oduševljava interijerom koliko i hranom. Prava mala oaza u srcu grada odličan je izbor za intimne proslave rođendana, godišnjica, malih i velikih životnih postignuća, ali i za svakodnevnu razbibrigu. Iskusni pizza majstori dokazat će vam da je dekoracija važna koliko i okus. Preporuka: odaberite jednu od gurmanskih pizza koje su imena dobile po hrvatskim nacionalnim parkovima.

Fianona

U Zagrebačkom Laništu i naokolo njega sigurno ćete čuti za Fianonu, pizzeriju čija tajna leži u bogatom jelovniku i visokoj kvaliteti hrane. Posjetitelji će uživati i u impresivnom ambijentu čiji dizajn potpisuje Filip Gordon Frank, a dodatna su motivacija i povoljne cijene.