gg blagdani

Najbolji adventski i ‘obični‘ kalendari za 2022.

25. studeni 2021.

Fotografija: Hdizajn

Ako jedva čekate 2022. godinu kako biste okrenuli novu stranicu u životu, sigurno će vas razveseliti ovi kalendari.

Obožavamo kalendare - ne samo zbog njihove funkcionalnosti koje uzimamo zdravo za gotovo, nego i zato što mogu biti prava mala umjetnička djela i uljepšavati nam život svaki dan. Čak i oni jako jednostavni mogu postati centar pozornosti prostorije i vašeg doma o kojem će svi pričati. Pronašli smo neke estetski lijepe, funkcionalne, duhovite i zabavne kalendare u koje se isplati uloži na kraju godine, bilo za sebe ili za poklon bližnjima. 

Rockmarkov kulturni kalendar

"Kultura nije samo Prohujalo s vihorom, kultura je i Reservoir Dogs. Kultura nije samo Velo misto, kultura su i Mućke. Kultura nije samo "Biti ili ne biti" Hamleta, kultura je i "Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti" Alana Forda. Kultura nisu samo Beethoven ili Beatlesi, kultura su i KUD Idijoti i Nirvana. Kultura je i sport, nisu li uspjesi Maradone, Dražena i Schumachera bili čista poezija koja je nadahnula pisce da o njihovim pobjedama napišu najljepše tekstove. Sve oko nas je kultura. Sve što nas čini tolerantnijim osobama stvar je kulture", objasnili su iz zagrebačke rock knjižare Rockmark. Njihov kulturni kalendar za 2022. izgleda poput onih katoličkih koje vaši roditelji i bake imaju zalijepljene unutar kuhinjskog ormarića, a vi umjesto Gospe možete imati lik Kurta Cobaina. Umjesto Svete Katarine i Velike Gospe, označeni su rođendani velikana i velikanki iz popularne kulture, kako stvarnih, tako i fikcijskih. Tu su tako Branko Ćopić i Lolita, Goran Bregović i Admiral Kirk, Ice Cube i Carrie Bradshaw... Nabavite ga u Rockmarku ili online ovdje.

ONI 2022.

U baru Botaničar možete nabaviti ONI 2022., kalendar s radovima 13 domaćih ilustratorica i ilustratora. Sav prihod od prodanih kalendara, ali i samih ilustracija - za koje će se aukcija održati 2. prosinca online - ići će Udruzi Krijesnica, koja podržava djecu oboljelu od malignih bolesti. U kalendaru ONI 2022. čekaju vas ilustracije s temom "Dom" renomiranih umjetnica i umjetnika: Marina Mesar – OKO, Marin Remić, Tea Jurišić, Maja Biondić, Nikola Grabovac, Nikolina Žabčić, Slaven Kosanović – Lunar, Ivan Blažetić – Šumski, Hana Vrca, Ivana Mrčela, Boris Bare, Anja Sušanj i Broken isn’t bad. Nakon isteka godine, ilustracije možete uokviriti. Kalendare možete rezervirati slanjem potvrde o uplati 140 kuna po kalendaru na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nakon čega će uslijediti informacije o datumu preuzimanja kalendara u baru Botaničar. Više pogledajte na Facebooku. 

Mojati & Melt

Suradnja domaćeg dizajnerskog koncept brenda Mojati i Melt gelato & brunch bara urodila je interaktivnim adventskim kalendarom s 25 prozorčića iza  kojih se kriju najfinije Melt artisan čokoladice u tri okusa i zabavni dnevni izazovi. Dolazi u limitiranom izdanju od 200 komada te je dostupan samo ovih blagdana. Svaki izazov iza prozorčića povezan je s otisnutim motivima na čokoladicama. Neki od izazova su humanitarnog karaktera, dok su neki vrlo kreativni, a dio su i nagradni natječaji kroz koje se mogu osvojiti brojne nagrade.

Mojati x Melt adventski kalendar može se kupiti u gelato & brunch baru Melt (Radićeva ulica 3A) i Muzeju čokolade (Varšavska ulica 5) ili naručiti putem službenog Mojati Instagram i Facebook te Melt Instagram i Facebook profila.

Hdizajn 

Dizajnerski dvojac Hrvoje Cirkvenec i Joško Martinović iz studija Hdizajn već tradicionalno imaju svoj veliki kalendar, ali ove godine predstavljaju i onaj s cvjetnim motivima. 

Kalendar 12/2022 dimenzija je 31×48 cm, ima 13 stranica (naslovnica i 12 stranica za svaki mjesec). Osim toga, iz Hdizajna su najavili kako će svaku pojedinačnu ilustraciju iz kalendara ponuditi i kao dizajnerski poster u više formata. Sjajne ilustracije karanfila, irisa, sunovrata, tratinčica, ljiljana, ruža, kokotića, gladiole, zvjezdana, kadife, krizanteme i božićne zvijezde pronađite na službenoj stranici Hdizajna.

Hrvatske tragedije

Već tradicionalno, "tragični" kalendar dolazi nam i za 2022. godinu, a idealan je poklon za sve one tragičare u vašem životu. Nove malene, svakodnevne tragedije, poput: "Neslano je", "Izlajala se majstoru da imamo domaćeg kulena" i klasik: "Imamo li nešto slatko? Imamo jabuka". Naručite ga ovdje, a Hrvatske tragedije pratite ovdje