Trendovi za uređenje

Najljepše dnevne sobe i savjeti za jednostavni makeover doma

31. siječanj 2022.

Fotografija: Unsplash

(Pre)uređenje dnevnog ne zahtijeva nužno velike radove i posvećenost - ponekad detalji čini razliku. Ideje i inspiraciju pronalazimo na ovim profilima.

Od jednostavnog do eklektičnog, nadahnite se divnim primjerima dnevnih soba koje će poslužiti kao izvor inspiracije i motivacija za potencijalno uređenje ili nadogradnju vlastitog dnevnog prostora. 

Minimalizam i neutralne boje

Minimalistički način uređenja koji se bazira na jednostavnosti, malom broju komada namještaja, koji su tada najčešće glomazni te boje poput bijele i bež i prirodni materijali i dalje slovi kao snažan trend u svijetu interijera. Minimalistički uređene stanove najčešće možete vidjeti na inspirativnim Instagram profilima, a ovakav prostor uvijek djeluje iznimno udobno i umirujuće - ako je upotpunjen materijalima koji daju na toplini. U suprotnom, lako je prijeći granicu "sterilnosti", a tada ovakvi prostori djeluju hladno. Dakle, koliko god se činilo jednostavnim, minimalizam u domu zahtijeva balans između kvalitetnih, jednostavnih komada namještaja (koji su funkcionalni, a ne samo estetski lijepi) i onih detalja koji na koncu domu daju osjećaj "doma". 

Boje koje čine razliku 

Ako niste ljubitelj čiste minimalističke estetike, komadi namještaja u jarkoj ili pastelnoj boji podižu prostor i daju mu sasvim novu dimenziju. Kauč, sofa ili udobni naslonjač najčešće su najbolji izbor, no i ostatak može pratiti sličan ili isti kolorit - primjerice komoda, stolice ili sobne lampe. Poigrajte se i s bojom zidova i ne strahujte od jednog zida u jarkoj nijansi - efekt može biti itekako "wow". 

Efektni dekor

Ovisno o kvadraturi prostora, novčanim mogućnostima i željama - s malo detalja moguće je osvježiti interijer i napraviti da od "dobrog" postane "sjajan". Recimo - stara ili vintage ogledala mogu se uklopiti u dnevni boravak, kao i zanimljivi posteri, plakati i fotografije koje se slažu na zid. Buvljaci najčešće nude sjajan izbor posebnih detalja i dekoracija koje je lako uklopiti u dom. Keramika, ukrasne vaze i ekscentrične skulpture i figure prostoru daju na osobnosti, a dodane police za knjige i/ili dekoracije također su put prema makeoveru prostora. Za kraj, jednostavno, a efektno - uložite u cool stolnu ili stajaću lampu.