Doručak je za mene najljepši obrok i od njega se zaista može napraviti prava gastro poslastica. Istog mišljenja je i manekenka i prevoditeljica za španjolski i engleski jezik, Tina Mustapić čiji su obroci s kojima započinje dan na Instagramu postali pravi hit. Pitali smo Tinu da nam preporuči svoje omiljene.
"Osim što sam zaljubljenik u modu i strane jezike, obožavam kuhati i lijepo aranžirati svoje obroke, što ste mogli primijetiti na mom Instagram profilu te mi je to mi čak na neki način i terapija. Moja prehrana je većinom ono što svakodnevno vidite na mojim pričama, junk food ne volim i ne osjećam potrebu ‘zgriješiti’ na taj način, ali zato sam luda za slatkim. Svaki dan se počastim s barem dvije kockice tamne čokolade za desert ili s nekim kolačem kojeg najčešće sama napravim, i to uvijek onu malo zdraviju, proteinsku verziju", komentira Tina i nadodaje da se pridržava takozvanog "intermittent fasting" režima, što znači da 8 sati dnevno jede, a ostalih 16 posti (u što je uključeno i spavanje).
"Period u kojem jedem najčešće je od 10 ujutro do 18. Naravno, nemoguće je ovo prakticirati svih 30 dana u mjesecu, sigurno prekršim to pravilo jednom u dva tjedna (kao što se kaže - za društvo se i pop oženio), ali bitno je i slušati svoje tijelo jer smatram da smo rođeni s intuicijom za hranu koju većina nas, nažalost, dalje ne razvija zbog određenih navika okoline koje su nam nametnute", smatra.
No ne uskraćuje si ništa, jede i ugljikohidrate i slatko, a vitku liniju zahvaljuje i treningu šest puta tjedno po 30 minuta dnevno.
"Prije karantene sam redovito išla u teretanu jer sam smatrala da je nemoguće samu sebe natjerati vježbati kod kuće, ali sam se ugodno iznenadila kada sam silom prilika tu naviku morala usvojiti. Nastavila sam i sada vježbati doma po Insanity programu koji se većinom sastoji od HIIT treninga te vježbi snage. Za moj posao koji zahtijeva vitku liniju ovo je dobitna kombinacija, a imam sreće što me metabolizam još uvijek dobro služi i podnosi moju veliku ljubav prema slatkom. Najveći obrok u danu mi je doručak, a samim time ga smatram i najvažnijim", kaže Tina i šalje nam pet recepata koje najčešće priprema. Obećava da su jednako fini kao što i izgledaju!
Zobene pahuljice s chia sjemenkama i ribanom jabukom
Potrebno vam je otprilike pola šalice zobenih i pola jabuke koju ćete netom prije narezati. Chia sjemenke namočite u bademovom mlijeku večer prije ili barem pola sata ranije. Pomiješajte sve sastojke, dodajte još bademovog mlijeka po potrebi i kuhajte na laganoj vatri dok se ne ujednači. Isključite i dodajte malo agavinog sirupa i cimeta. Servirajte u zdjelu i na vrh stavite kremasti maslac od kikirikija i omiljeno voće. Tekstura je fenomenalna!
Ružičasti i žuti Açaí bowl
Ovo je idealno za vruće ljetne dane: u blender ubacite nasjeckanu smrznutu bananu, grčki jogurt, malo bademovog mlijeka, 2-3 datulje, malo kurkume te smrznuto šumsko voće ako radite ružičasti bowl, a za žuti koristite smrznuti mix od manga, papaje i ananasa. Blendajte dok ne dobijete smjesu nalik na sorbet, prebacite u zdjelu i po vrhu ukrasite granolom, listićima kokosa i sezonskim voćem! Oba su mi jednako ukusna i ne mogu se odlučiti koji mi je okus draži.
Proteinske palačinke s borovnicama
Smjesa za dvije osobe: dva jaja, dvije manje banane, malo zobenog brašna (ja sama meljem zobene pahuljice u blenderu) te malo agava sirupa i praška za pecivo. Prvo zgnječite bananu i zatim dodajte sve ostale sastojke te dobro umutite. Smjesa bi trebala biti gusta. Čim izlijete smjesu u tavu dodajte borovnice na palačinku. Pecite na tavi po pola minute do minutu sa svake strane na jako laganoj vatri. U međuvremenu pripremite banane pržene u kokosovom ulju koje idu na vrh - trik je da stavite dosta ulja i pržite banane na ultra laganoj vatri jer je cilj da upiju ulje, a nikako da izgore jer se gubi okus. Trebat će im otprilike 3-4 minute sa svake strane. Prelijte s malo meda i po želji dodate još voća za dekoraciju.
Tapioka puding od kokosa i banane
Tapioka mi je apsolutno otkriće i oduševljena sam koliko se toga može s njom, a o njenoj teksturi da ne govorim! Namočite tapioka kuglice u vodi večer prije. Nabubrene kuglice i vodu koju nisu popile (uvijek stavite malo više) kuhajte s kokosovim mlijekom u kojeg ćete dodati jednu zgnječenu bananu. Smjesu kuhajte na ultra laganoj vatri dok ne proključa (otprilike 15 minuta). Bitno je da cijelo vrijeme miješate i da se ne odmičete od lonca. Kada smjesa proključa i zgusne se, ugasite, poklopite i pustite da se ohladi 20-ak minuta te dodajte malo agavinog sirupa. Servirajte u zdjelici s bananama prženima u kokosovom ulju iz prethodnog recepta te malo listića kokosa. Ovo jelo je savršeno i kada se ohladi sutradan za desert! Držite ga u frižideru ako napravite malo više (kao što se meni uvijek desi). Bezbroj je kombinacija koje možete napraviti s tapiokom (odlična je i s kakaom i mlijekom od lješnjaka te u drugim voćnim verzijama).
Voćna plata
Odlično kada vam dolaze gosti na brunch i želite ih impresionirati svježim i ukusnim namirnicama. Ne može jednostavnije - narežite voće, napravite mini verziju proteinskih palačinki iz prethodnog recepta te u zdjelice stavite maslac od kikirikija i domaći džem. Izgleda impresivno, a nećete se previše namučiti. Moja filozofija je da se hrana prvo jede očima i da prezentacija jela uvelike doprinosi našoj percepciji istog.