Švedska vizija

Najskuplja mirisna svijeća na svijetu gori 150 sati

24. prosinac 2021.

Fotografije: Promo

Umjetnost ili dobar komercijalni proizvod? Kako god je definirali, ova svijeća definitivno je jedna od najvećih i najskupljih.

Stora Skuggan švedski je niche brend parfema koji je, kao i brojni brendovi iz ove sfere, odlučio proširiti poslovanje i proširiti ponudu na mirisne svijeće. Za razliku od ostalih brendova, Stora Skuggan se ipak u mnogočemu razlikuje od konkurencije - u prvom redu po ponudi parfema koji su inspirirani mirisima mitoloških bića i izumrlih biljaka. Dakle, neobični mirisi iz mašte koji nisu za svačiji ukus. Takav netipičan miris željeli su preliti i u voštanu svijeću, no tradicionalna ukrasna posuda za svijeću u ovom je slučaju bila preobična, a izrada custom made posude je pak bila preskupa opcija pa su u brendu došli do ekstravagantnog riješena: najveće (odnosno najskuplje) mirisne svijeće koju možete pronaći.

image

Big Candle svijeća

U skandinavskom stilu, jednostavnog imena - Big Candle, mirisna svijeća visoka je gotovo 30 centimetara, teška čak 4,5 kilograma, dok sam vosak ima težinu od 1,5 kilograma i gorjet će oko 150 sati. Nakon što izgori, i dalje ostaje kao komad umjetničkog djela - posudu je od stakla izradila umjetnica Kristin Larsson, čime se opravdava cijena od 1500 dolara za ovu XL svijeću. Miris je dubok, s mješavinom začina, tamjana, smole i šećera. Ovo olfaktorno iskustvo iz brenda vizualno opisuju kao paljene kućiće od slatkiša u suhoj borovoj šumi.

Big Candle je umjetničko djelo koje možete zapaliti i koje se nalazi na granici komercijalnog i umjetničkog. Usporedbe radi, neke od najskupljih mirisnih svijeća su Le Labo s posudom od betona, koja teži 1,2 kilograma, a cijena joj iznosi 485 eura. Španjolski brend Lladró proizvodi svijeće po cijeni od 750 eura, koje dolaze s porculanskim ukrasima.Big Candle dolazi u limitiranoj seriji od 10 svijeća i nadmašila je konkurenciju, a oni koji će zaista uložiti u nju mogu satima i danima uživati u pucketanju skupocjenog voska koji se nalazi u ovoj staklenoj posudi. Za nas koji si je nećemo priuštiti, Stora Skuggan u ponudi ima i cijenom puno povoljnije, mirisom jednako intrigantne ukrasne svijeće.