Prijedlozi

Ne treba vam meso da bi bilo ukusno: 3 recepta koja će vas oduševiti

05. kolovoz 2020.
Fotografije Matei Negovetić 

Matei Negovetić, koji već godinu dana živi na plant based prehrani, predlaže nam tri recepta, a naš favorit je desert.

Lećonjez (Tjestenina s raguom od leće)

Sastojci (za 4 osobe):

  • • 500g tjestenine
  • • 250g crvene leće
  • • 250g šampinjona
  • • 500g mrkve
  • • 2 glavice luka
  • • 400ml tetrapaka rajčice
  • • 100ml crnog vina
  • • začini: sol, papar, šećer, crvena paprika, chilli

Recept:

1. Leću stavite u vodu da se namače, dok režete povrće. Stavite grijati vodu za tjesteninu.

2. Na sitne komadiće nasjeckajte luk, šampinjone i mrkvu. Na ulje stavite pržiti luk, posolite ga i pržite ga 6-7 minuta te dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Dodajte još soli te začinite s crvenom paprikom. Nakon nekoliko minuta dodajte i šampinjone i nastavite pirjati.

3. Nakon 15-ak minuta pirjanja, ubacite u tavu crvenu leću, te začinite sa šećerom, crvenom paprikom i malo chillija. Podlijte vinom i nastavite kuhati dok vino ne ispari. Nakon što je isparilo, ubacite tetrapak rajčice te još toliko vode. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte još žlicu šećera kako umak ne bi bio kiseo.

4. Tjesteninu skuhajte napola i 10-ak minuta prije kraja kuhanja ubacite u posudu s umakom. Smanjite vatru i nastavite kuhati. Kad je jelo gotovo, ostavite ga nekoliko minuta kako bi tijesto upilo što više okusa.


Musaka od patlidžana, leće i povrća

Sastojci (za 4 osobe):

  • • 2 veća patlidžana
  • • 0,5kg krumpira
  • • glavica luka
  • • 250g crvene leće
  • • 1 tikvica
  • • 500g šampinjona
  • • 2 mrkve
  • • pakiranje konzerviranog slanutka
  • • 100ml biljnog mlijeka
  • • 2 žlice aceta balsamica
  • • začini: sol, papar, crvena paprika, curry, chilli, maslinovo ulje, soja umak

Recept:

1. Patlidžane operite i narežite na kolutove te ih poslažite na papirnati ručnik i posolite. Ostavite minimalno sat vremena kako bi se ocijedio višak vode. Leću isperite pod mlazom vode te je namočite u hladnoj vodi barem pola sata.

2. Krumpir narežite na ploške, začinite ga s mało maslinovog ulja, soja umaka, soli i curryjem te ga stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220°C 20-ak minuta. Luk nasjeckajte na sitne kockice, kao i mrkvu i tikvicu. Šampinjone narežite na veće ploške.

3. Na ulje stavite pržite luk i posolite. Nakon par minuta, dodajte mrkvu, smanjite vatru i pržite do deset minuta uz povremeno miješanje. Dodajte šampinjone i tikvicu i nastavite pržiti povrće. Nakon nekoliko minuta, dodajte ocijeđenu leću i podlijte vodom. Začinite soja umakom, soli, curryjem i crvenom paprikom. Kuhajte još 15-ak minuta, uz povremeno dodavanje vode, dok se leća ne skuha.

4. Patlidžane stavite pržiti na tavu, dodatno posolite i pržite ih dok ne poprime tamnu boju s obje strane. Odložite ih sa strane.

5. Slanutak ocijedite i stavite ga u sjeckalicu te mu dodajte mało maslinovog ulja, curryja i crvene paprike, te mało vode i usitnite ga u sjeckalici dok ne dobijete gustu strukturu. Tu smjesu prebacite u posudu i dodajte mlijeka i aceto balsamico. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati, dok ne dobijete sjajnu gustu strukturu. Po potrebi dodatno začinite.

6. U protvan slažite na dno – bešamel umak, zatim patlidžani pa krumpir, pa smjesa leće i povrća, zatim bešamel umak, patlidžani, krumpir i na vrh ponovo stavite patlidžane i prelijte bešamel umakom. Stavite peći u pećnicu na 220°C 25-30 minuta.

 

Veganski tart od limuna

Sastojci:

Podloga

• 250g badema

• 200g zobenih pahuljica

• 50g datulja

• 3 žlice rižinog/agavinog sirupa

• 2 žlice kokosovog ulja

Krema

• 3 limuna

• 400ml kokosovog mlijeka

• 2 žličice agar agara

• žličica gustina+50ml mlijeka

• 50g šećera

• žlica rižinog/agavinog sirupa

Recept:

Podloga

1. Datulje namočite barem pola sata prije same izrade. U sjeckalici usitnite bademe i zobene pahuljice dok ne dobijete strukturu brašna i prebacite ih u zdjelu. Nakon toga, u sjeckalici usitnite datulje i dodajte kokosovo ulje i dodajte u zdjelu, te dodajte rižinog sirupa. Rukom spojite sastojke, prebacite ih u kalup za tortu, utisnite da dobijete oblik tarta i pecite u pećnici 15 minuta na 180°C.

2. Kad je podloga pečena, izvadite je i ostavite da se hladi barem pola sata dok napravite kremu.

Krema

1. Od 2 limuna naribajte koricu, a od sva tri iscijedite sok. Agar agar pomiješajte s dvije žlice hladne vode, promiješajte i ostavite par minuta da stoji. Gustin isto pomiješajte s mlijekom i ostavite da odstoji par minuta.

2. U posudi pomiješajte sve sastojke – limunov sok i koricu, kokosovo mlijeko, šećer, agar agar i gustin te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 10-ak minuta uz stalno miješanje, dok vam se smjesa ne počne zgušnjivati. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi barem 15-ak minuta.

3. Nalijte kremu na podlogu i stavite hladiti minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Prilikom posluživanja možete staviti jagode, šumsko voće i sl.