Lećonjez (Tjestenina s raguom od leće)
Sastojci (za 4 osobe):
- • 500g tjestenine
- • 250g crvene leće
- • 250g šampinjona
- • 500g mrkve
- • 2 glavice luka
- • 400ml tetrapaka rajčice
- • 100ml crnog vina
- • začini: sol, papar, šećer, crvena paprika, chilli
Recept:
1. Leću stavite u vodu da se namače, dok režete povrće. Stavite grijati vodu za tjesteninu.
2. Na sitne komadiće nasjeckajte luk, šampinjone i mrkvu. Na ulje stavite pržiti luk, posolite ga i pržite ga 6-7 minuta te dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Dodajte još soli te začinite s crvenom paprikom. Nakon nekoliko minuta dodajte i šampinjone i nastavite pirjati.
3. Nakon 15-ak minuta pirjanja, ubacite u tavu crvenu leću, te začinite sa šećerom, crvenom paprikom i malo chillija. Podlijte vinom i nastavite kuhati dok vino ne ispari. Nakon što je isparilo, ubacite tetrapak rajčice te još toliko vode. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte još žlicu šećera kako umak ne bi bio kiseo.
4. Tjesteninu skuhajte napola i 10-ak minuta prije kraja kuhanja ubacite u posudu s umakom. Smanjite vatru i nastavite kuhati. Kad je jelo gotovo, ostavite ga nekoliko minuta kako bi tijesto upilo što više okusa.
Musaka od patlidžana, leće i povrća
Sastojci (za 4 osobe):
- • 2 veća patlidžana
- • 0,5kg krumpira
- • glavica luka
- • 250g crvene leće
- • 1 tikvica
- • 500g šampinjona
- • 2 mrkve
- • pakiranje konzerviranog slanutka
- • 100ml biljnog mlijeka
- • 2 žlice aceta balsamica
- • začini: sol, papar, crvena paprika, curry, chilli, maslinovo ulje, soja umak
Recept:
1. Patlidžane operite i narežite na kolutove te ih poslažite na papirnati ručnik i posolite. Ostavite minimalno sat vremena kako bi se ocijedio višak vode. Leću isperite pod mlazom vode te je namočite u hladnoj vodi barem pola sata.
2. Krumpir narežite na ploške, začinite ga s mało maslinovog ulja, soja umaka, soli i curryjem te ga stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220°C 20-ak minuta. Luk nasjeckajte na sitne kockice, kao i mrkvu i tikvicu. Šampinjone narežite na veće ploške.
3. Na ulje stavite pržite luk i posolite. Nakon par minuta, dodajte mrkvu, smanjite vatru i pržite do deset minuta uz povremeno miješanje. Dodajte šampinjone i tikvicu i nastavite pržiti povrće. Nakon nekoliko minuta, dodajte ocijeđenu leću i podlijte vodom. Začinite soja umakom, soli, curryjem i crvenom paprikom. Kuhajte još 15-ak minuta, uz povremeno dodavanje vode, dok se leća ne skuha.
4. Patlidžane stavite pržiti na tavu, dodatno posolite i pržite ih dok ne poprime tamnu boju s obje strane. Odložite ih sa strane.
5. Slanutak ocijedite i stavite ga u sjeckalicu te mu dodajte mało maslinovog ulja, curryja i crvene paprike, te mało vode i usitnite ga u sjeckalici dok ne dobijete gustu strukturu. Tu smjesu prebacite u posudu i dodajte mlijeka i aceto balsamico. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati, dok ne dobijete sjajnu gustu strukturu. Po potrebi dodatno začinite.
6. U protvan slažite na dno – bešamel umak, zatim patlidžani pa krumpir, pa smjesa leće i povrća, zatim bešamel umak, patlidžani, krumpir i na vrh ponovo stavite patlidžane i prelijte bešamel umakom. Stavite peći u pećnicu na 220°C 25-30 minuta.
Veganski tart od limuna
Sastojci:
Podloga
• 250g badema
• 200g zobenih pahuljica
• 50g datulja
• 3 žlice rižinog/agavinog sirupa
• 2 žlice kokosovog ulja
Krema
• 3 limuna
• 400ml kokosovog mlijeka
• 2 žličice agar agara
• žličica gustina+50ml mlijeka
• 50g šećera
• žlica rižinog/agavinog sirupa
Recept:
Podloga
1. Datulje namočite barem pola sata prije same izrade. U sjeckalici usitnite bademe i zobene pahuljice dok ne dobijete strukturu brašna i prebacite ih u zdjelu. Nakon toga, u sjeckalici usitnite datulje i dodajte kokosovo ulje i dodajte u zdjelu, te dodajte rižinog sirupa. Rukom spojite sastojke, prebacite ih u kalup za tortu, utisnite da dobijete oblik tarta i pecite u pećnici 15 minuta na 180°C.
2. Kad je podloga pečena, izvadite je i ostavite da se hladi barem pola sata dok napravite kremu.
Krema
1. Od 2 limuna naribajte koricu, a od sva tri iscijedite sok. Agar agar pomiješajte s dvije žlice hladne vode, promiješajte i ostavite par minuta da stoji. Gustin isto pomiješajte s mlijekom i ostavite da odstoji par minuta.
2. U posudi pomiješajte sve sastojke – limunov sok i koricu, kokosovo mlijeko, šećer, agar agar i gustin te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 10-ak minuta uz stalno miješanje, dok vam se smjesa ne počne zgušnjivati. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi barem 15-ak minuta.
3. Nalijte kremu na podlogu i stavite hladiti minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Prilikom posluživanja možete staviti jagode, šumsko voće i sl.