U ozračju luksuza

Neka idući komad namještaja koji kupite bude od mramora

06. rujan 2022.

Fotografija: makoa_studio/ Instagram 

Bilo da se odlučite za neki masivni komad koji će strogo dominirati prostorijom ili za stolić s mramornom pločom koja počiva na metalnoj konstrukciji, u jedno budite sigurni: mramor je bio i ostat će ‘it‘ materijal kad je u pitanju opremanje doma.

Vjesnik luksuza već je nekoliko sezona mramor. Bilo da se radi o upečatljivom, dominantnom komadu poput otoka u kuhinji ili pak o suptilnom mramornom stoliću u dnevnom boravku, možete biti sigurni da će upravo taj materijal zavladati prostorijom i privući svu pažnju zainteresiranih posjetitelja vašeg doma. Iako pri dekoraciji interijera češće biramo namještaj koji je na oko lagan i prozračan te djeluje kao da u sklopu prostora "diše", i to upravo zato da ne bi svu težinu dekora prizivao na sebe, mramor volimo iz suprotnih razloga: stabilni, stameni i čvrsti, mramorni komadi nose sa sobom specifičnu atmosferu dostojanstva i eksplicitne monumentalnosti.

Ipak, bojite li se da će gromadni komadi ipak previše narušiti lepršavu atmosferu vašeg doma, odaberite one koji kombiniraju različite materijale - na primjer, stolić s mramornom ploćom i željeznim ili metalnim nogama, lampu s mramornim postoljem ili ormarić s mramornim ručkama. Ili, za početak, idite na još sitnije: pepeljara, figura ili set šalica poslužit će kao fini uvod u ono što će uslijediti jednom kad se zaljubite u taj skupi, ali dugotrajni materijal. Njegova čar leži prije svega u tome što je podjednako moderan i klasičan, što zrači prošlostoljetnom aurom jednako kao što i projicira pogled u budućnost.

"Mramor je, ustvari, kristalizirani oblik kamena - metamorfna stijena nastala od drugih materijala poput vapnenca i dolomita", objašnjava dizajnerica interijera Georgia Tapert Howe za House Beautiful portal. "Dolazi iz različitih kamenoloma i regija diljem svijeta, a mramor sa svakog mjesta ima svoje jedinstvene karakteristike." Ukoliko je predmet koji ste odabrali napravljen od pravoga mramora, velike su šanse da će biti unikatan - jer specifične linije, struktura i uzorci na mramoru ne mogu, ma kakva obrada bila, ispasti potpuno identično. Lažni mramor glavni je adut za masovnu proizvodnju, i dok imitacija može biti znatno jeftinija od pravog, pravi će mramor unijeti u prostor ozračje jedinstvenosti, a i neusporediv je po pitanju kvalitete. "Postoji mnogo vrsta mramora, primjerica Yule mramor iz Kolorada ili Levadia Black mramor iz Grčke - zbog različitih soli i minerala karakterističnih za različita podneblja, svaka sorta ima različite uzorke i boje, od jarke zelene do metalnih naglasaka."

No, to što je mramor izdržljiv materijal koji se neće tako lako potrgati, ne znači da ga ne treba njegovati i da ima sposobnost izdržati test vremena bez prikladnih uvjeta i dobrog održavanja. Mramor se lakše prlja, ali i lakše čisti od većine materijala. Ako nešto prolijete, potrudite se to pobrisati flekicu što je brže moguće, pritom izbjegavajući korištenje sredstava za čišćenje s abrazivnim kiselinama. Kiseline općenito mogu naštetiti mramoru, zato ga izbjegavajte dovesti u izravnu vezu s, primjerice, limunom.

image

Okrugao mramorni stol Frédéric Fourrichon for Fratelli Speranza; Artemest (13.900 €)/Kada od unikatne mramorne ploče Venus by CRS; Neutra (cijena na upit)/Ukras Cartier Star; Luxsale London (339,46 €)/Menu Plinth Low Marble Coffee Table; Panik Design (1853,80 €)/Lampa s mramornim postoljem Palaz La Redoute Interieurs (135,80 € - akcijska cijena)

Možda ga nećete htjeti koristiti u prostorima u kojima prevladava drvo, posebice svijetlo, ali zato će se savršeno uklopiti u greige estetiku interijera, kao i u skandinavske, minimalističke prostore. Bijeli će se i crni mramor slagati sa zlatnim detaljima: u slučaju da se odlučite za mramorni umivaonik, neka to bude slavina, a ako vam je za oko zapeo mramorni stolić, neka pladanj za posluživanje bude u zlatnoj nijansi. No želite li otići korak dalje, odaberite neku posve neobičnu nijansu mramora poput one zelene. U stanu u kojem prevladava "manje je više" estetika, to je nepogrešiv odabir.

image

Okrugli blagovaonski stol Antigona Kult Home (2939 kn/ 390,07 €)/ Mramorni crni umivaonik Zebra.hr (1134,06 kn/ 150,52 €)/ Pomoćni stolić od mramora s metalnim nogama Zara Home (669 kn/ 88,79 €)/ Stolna lampa Cubo Chair4U (1166 kn/ 155,17 €)/ Stol od imitacije mramora Charles Mima namještaj (10.000 kn/ 1327,23 €)