Pod dekicom

Nemate kamin, ali želite ugođaj savršene jesenske večeri?

13. listopad 2020.
Fotografije: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Kako stvoriti atmosferu idealne jesenske večeri provedene kod kuće? Trebaju vam dekica, neki sezonski specijalitet, toplo piće i - savršeni miris jeseni.

Čim krene jesen - niže temperature, kraći i tmurniji dani - sve što želimo je provoditi večeri kod kuće, pod dekicom. I dok mnogi zamišljaju prizore poput otvorenog kamina za savršenu jesenju večer, većina nas nema taj luksuz. No, to ne znači da ne možemo uživati u mirisima jeseni. I ne mislimo samo na mirise jesenskih specijaliteta kao što su pečeni kesteni, pita od bundeve i vruća čokolada. Mislimo na mirisne svijeće koje će u naš dom unijeti predivne mirise koje će nas barem podsjetiti na ugođaj koji daje otvoreni kamin, kao i prigušeno svjetlo koje će nas umiriti. 

I dok za zimu biramo one koje u sebi imaju miris Božića, kao što su cimet, klinčić, vanilija i slično, za jesen nam odgovaraju drvenaste note. Tu ulaze sve varijante sandalovine, mošusa, jantara, badema, smirne... Nešto teže note nego što koristimo tijekom proljeća i ljeta. To je sasvim razumljivo jer iako smo tijekom dana zaposleni i krećemo u nove izazove, jesenske večeri polako se pretvaraju u kućnu atmosferu.

Dok se priroda vani gasi i priprema za dugu zimu, i mi se osjećamo kao da se treba pripremiti za novu sezonu. A s obzirom na situaciju, moguće je da ćemo idućih nekoliko mjeseci provesti upravo kod kuće. Baš zato ne treba štedjeti na stvarima koje će nam olakšati i uljepšati boravak doma. Mirisne svijeće svakako su jedan od malih luksuza koje ćemo si priuštiti. 

image
Byredo Ambre Japonais - 469 kn (notino.hr)/Mirisna svijeća Sandalwood - £12.99 (H&M Home)/Salted Caramel mirisna svijeća - 99 kn/150 kn (Zara Home)/KOBO Woodblock Bourbon 1792 - 375 kn (notino.hr)/Diptyque Feu de Bois - 395 kn (notino.hr)/Smells Like Spells Norse Magic Frigga - 195 kn (notino.hr)

Za idealnu atmosferu ugasite velika svjetla i postavite nekoliko svijeća po prostoriji.