GG binge

Nemojte ih gledati ako ste gladni: najbolji gastro showovi na Netflixu

29. svibanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images

Pripremite grickalice i sjednite na kauč - vrijeme je da saznate nešto više o vrhunskoj kuhinji, načinu na koji najbolji svjetski chefovi rade svoj posao i proputujete svijetom na gastro način. Ovo su najzabavniji kulinarski showovi koje trenutno možete pogledati na Netflixu.

Vrijeme u karanteni provodili smo često u kuhinji pa je dobar dio nas unaprijedio svoje kulinarske vještine. No, ako niste imali vremena ni volje proučavati pripremu hrane nego više volite kvalitetan binge, zašto ne biste pogledali neki od gastro showova na Netflixu? Izbor je bogat, postoji i velik broj natjecateljskih kulinarskih showova, no mi smo ovaj put izabrali dokumentarne serije pod vodstvom ozbiljnih gastro entuzijasta i vrhunskih chefova. Upozorenje: ove showove nije dobro gledati ako ste gladni!

Nadiya's Time To Eat

Najnoviji gastro show na Netflixu, došao tek prije nekoliko tjedana, kao stvoren je za kuhare početnike koji ne planiraju potrošiti cijeli dan i pola plaće na jedan ručak. Nadiya Hussain, svojedobna pobjednica reality gastro showa "The Great British Bake Off" (koja je zahvaljujući tome sama pripremala tortu za kraljicu Elizabetu II za njezin dijamantni jubilej), u sedam epizoda pokazuje kako je kuhanje zapravo jednostavno i treba biti zabavno. Ako vam je dosta pretencioznih chefova koji koriste isključivo svježe i najskuplje namirnice za koje nikad niste ni čuli, preporučujemo da se inspirirate Nadiyinom kuhinjom.

Cooked

Pod vodstvom Michaela Pollana, dugogodišnjeg kritičara i autora knjiga i članaka o hrani, ovaj serijal natjerat će vas da više cijenite hranu koja svaki dan dolazi na stol, bilo da je sami kuhate ili vam je priprema netko drugi. Pollan istražuje same osnove kuhanja, putujući svijetom i otkrivajući što za pripremu hrane znače četiri prirodna elementa - vatra, voda, zemlja i zrak. U četiri epizode saznat ćete mnogo o svjetskim kuhinjama i kulturama, posebnostima pripreme hrane na različite načine te dobiti puno informacija o tome odakle vaša hrana dolazi i zašto je to važno.

The Chef Show

Glumac John Favreau upoznao je vrhunskog kuhara Roya Choija na snimanju filma "Chef", a zatim su se njih dvojica uputila u snimanje ovog showa koji dosad ima tri sezone. Prijatelji i gastro entuzijasti putuju svijetom tražeći najbolje recepte koje zatim isprobavaju i kuhaju za svoje prijatelje. Svako jelo prezentirano je zanimljivo, s kulturološkom pozadinom i prikazan je proces njegove pripreme, a sve to uz simpatične domaćine.

Salt Fat Acid Heat

Putujući svijetom i istražujući različite tradicionalne kuhinje, kuharica Samin Nosrat došla je do zaključka kako su četiri elementa najvažnija za to da hrana bude ukusna i kvalitetna - sol, masnoća, kiselina i toplina. Inače kolumnistica The New York Timesa, Nosrat je istoimenu knjigu objavila 2017. godine, a u seriji putuje svijetom te na primjeru jedne lokalne, tradicionalne kuhinje pokazuje zašto je pojedini element važan u kuhanju.

Breakfast, Lunch & Dinner

Chef David Chang putuje svijetom s raznim celebovima i isprobava tradicionalna jela. U igri su Chrissy Teigen koju vodi u Marakeš, Seth Rogen u Vancouveru, Lena Waithe u Los Angelesu te Kate McKinnon u Pnom Phenu. Chang, inače osnivač danas globalno popularnih Momofuku restorana, šeta sa svojim prijateljima po svjetskim gradovima, gdje pojedu - doručak, ručak i večeru. Vrlo opušteno i zabavno.

Chef's Table

Tko su najbolji kuhari na svijetu? Ova serija odgovara na to pitanje, profilirajući pojedince čija je vještina na nevjerojatno visokoj razini. Od kuharice u korejskom samostanu do ukrajinskog kuhara koji pomiče granice svakim jelom, ova dokuserija sjajno prezentira što je sve potrebno da biste postali vrhunski kuhar, odnosno najbolji u svojoj struci.
Osim originalne serije koja ima šest sezona i nominirana je za Emmy, postoji i francuska verzija koja je također dostupna na Netflixu.