gg gastro

Neraskidiva ljubav mode i gastronomije

30. siječanj 2023.

Fotografije: Gucci 

Tekst Hrvoje Petrić

Gucci Osteria restoran je smješten u Firenci na idealnoj lokaciji, u središtu grada, a donosi idealan spoj talijanske hrane idealno premrežen s japanskom i meksičkom tradicijom zahvaljujući chefovima, bračnom paru Karime López i Takahiku Kondu.

Smješten u Gucci Gardenu, trokatnom multisenzornom prostoru posvećenom brendu Gucci, Gucci Osteria da Massimo Bottura u Firenci je restoranska perjanica ove luksuzne modne kuće.

Imajući u vidu savršenu platformu za postavljanje inovativnog restoranskog koncepta, vjerojatno najpoznatiji svjetski kuhar, chef Massimo Bottura, upustio se u projekt suradnje s talijanskom modnom kućom. Prvi od nekoliko restorana koje su zajedno otvorili, Gucci Osteria u Firenci se nalazi na idealnoj lokaciji - u Palazzo della Mercanzia, povijesnoj palači iz 13. stoljeća koja se nalazi na samom središnjem gradskom trgu Piazza della Signoria, kulturnom i turističkom žarištu grada. Drevna palača obnovljena je uz financijsku potporu koncerna Gucci, dok je njezin umjetnički prostor Gucci Garden implementirao sada već bivši kreativni direktor kuće Alessandro Michele koji je pod istim krovom okupio nekoliko sjajnih projekata.

Gucci Osteria da Massimo Bottura u Firenci je projekt nastao iz strasti, a kreirale su ga dvije svjetski poznate legende, izvršni direktor modne kuće Marco Bizzarri i chef Massimo Bottura - prijatelji iz djetinjstva koji su uspjeli sljubiti hranu i modu u jedno. Danas je to niz suvremenih restorana koji su locirani u odabranim svjetskim metropolama, pa tako osim u Firenci Gucci Osteriju možete pronaći i u Beverly Hillsu, Tokiju te Seulu, a svaki od njih slavi raznolikost i jedinstven identitet, dok istodobno dijele kulinarsku filozofiju koja živi na valovima sezonalnosti namirnica, kreativnosti, eleganciji, razigranosti i bogatoj tradiciji talijanske kuhinje, odakle i dolazi sva inspiracija.

No, krenimo ispočetka. Gucci Garden je u prizemlju podijeljen na dva projekta, s jedne strane restoran Gucci Osteriju, a odmah pokraj je Gucci Store, trgovina u kojoj se mogu kupiti unicorni, odjeća i modni dodaci izrađeni samo u jednom primjerku. Ovi su modni primjerci dostupni samo u ovoj trgovini i nigdje drugdje na svijetu i jedinstveni su, s obzirom na to da serijske proizvodnje nema. Nakon stručnog razgledavanja trgovine penjemo se na prvi pa na drugi kat gdje se nalazi izložba posvećena modnom brendu. Od originalne glazbe iz 70-ih do raznih umjetničkih instalacija, prostorije s tisućama tenisica do keramičkog posuđa Gucci koje se ujedno koristi u Osteriji.

image

gucci trgovina

Vraćamo se liftom u restoran. Prostor djeluje zadivljujuće u svakom detalju. Cijeli je interijer posveta firentinskoj povijesti. Zidne pločice u zelenoj boji ukrašene su antičkim pozlaćenim zrcalima i kamenim grbovima iz 13. stoljeća te tekstom karnevalske pjesme Lorenza de‘ Medicija iz 15. stoljeća, "Canto Carnascialesco", kao i prikazima zanata koji su se prakticirali u Firenci u 17. stoljeću. Baršunaste stolice i sofe, ručno oslikan pod s uzorcima lišća. Sve je posuđe izrađeno od Ginori porculana i ručno oslikano prema Guccijevom herbariju. U stražnjem dijelu restorana s 30 sjedećih mjesta, iza vrata se krije bogato uređena privatna soba Foliage za još 12 gostiju.

U prostoru nas dočekuju chefovi koji ga vode; bračni par Karime López i Takahiko Kondo. Naime, nova gastronomska atrakcija Gucci Osterija od svog je otvorenja 2018. postala nezaobilazno mjesto za estete i gurmane iz cijelog svijeta. Već godinu kasnije njegova je prepoznatljivost još više porasla kada je restoran dobio Michelinovu zvjezdicu.

image

Karime López i Takahiko Kondu

"U početku smo imali dvije vrste gostiju, one koji su htjeli doći vidjeti restoran i kušati kakvu to hranu pripremamo i one koji su došli u Gucci kako bi se tamo fotografirali. Bilo mi je to pomalo zbunjujuće, ali nije me frustriralo. Dan po dan, mi smo rasli, mijenjali se, napredovali. Gosti su uglavnom bili turisti, a tek znatno manji dio Talijana, no sada ih je podjednako kao i stranaca. Za nas je to gotovo kao nagrada jer Talijani dobro znaju što valja i kakva bi visoka talijanska kuhinja trebali biti", govori nam Karime.

Ideja Massima Botture bila je ponuditi vrhunsku talijansku kuhinju s osobnim kreativnim odmacima, u čemu su odličan obol dali upravo Karime i Taka. Ono što smo zaključili nakon izvrsnog ručka kušajući veliki degustacijski menu jest to da su Karime i Taka dali točno koliko treba svoje kulture i svog gastronomskog nasljeđa, dakle trunku Meksika i Japana, istodobno ne narušavajući izvrsnost talijanske kuhinje.

image

Hrana se poslužuje na keramičkom posuđu brenda Gucci, izrađeno je od Ginori porculana i ručno oslikano prema Guccijevom herbariju

"Imala sam sreću što sam odrastala u obitelji koja voli dijeliti hranu za stolom. Moja obitelj s očeve strane posjeduje nekoliko tradicionalnih restorana u Mexico Cityju, a odrasla sam jedući hranu iz Yucatana i svi ti posebni okusi i sjećanja dio su mog djetinjstva. Od malena sam bila okružena fantastičnom hranom jer je moja baka bila izvrsna kuharica, a jedna od nezaboravnih uspomena mi je juha od graha s naribanom puretinom koju mi je kao djetetu pripremala majka. Tu juhu i danas tražim kad dođem doma", prisjeća se ranih utjecaja uspješna chefica.

Vjerujući da hrana i moda često govore istim jezikom, njihovi à la carte i degustacijski jelovnici neprestano se prilagođavaju, prema onome što najbolje nudi more, kopno ili lokalne tržnice. “Luksuz nije u jedenju kavijara. Kušati, primjerice, rajčicu kakvu ne možete nigdje drugdje - eh, to je luksuz. Namirnice koje nas neposredno okružuju, po svojoj kvaliteti i jedinstvenosti, to je za mene luksuz. Njih ćemo iskoristiti na kreativan način i ponuditi apsolutno posebno iskustvo našim gostima", objašnjava chefica Gucci Osterije. Karime López je doista ponajbolja talijanska kuharica koja je bogato iskustvo stjecala u renomiranim restoranima diljem svijeta. Njena sklonost prema kuhanju započela je vrlo rano, a strast prema umjetnosti odvela ju je u Pariz, gdje je kao studentica redovito posjećivala pitoreskne restorane i bistroe te se zaljubila u gastronomiju. Završila je kulinarsku školu u Španjolskoj i započela svoje zvjezdano putovanje kroz restorane s Michelinovim zvjezdicama - od Nome u Kopenhagenu, RyuGina u Tokiju, Santi Santamarije i Mugaritza u Španjolskoj pa sve do Pujola u njezinom rodnom Mexico Cityju. Sudbina ju je dovela Virgiliju Martinezu, gdje je radeći za njega u New Yorku upoznala budućeg supruga Taku, kasnije dugogodišnjeg sous chefa Osterije Francescane Massima Botture. Karime je u početku sama vodila Gucci Osteriju, i u trenutku kad je dobila Michelinovu zvjezdicu ujedno je postala prva meksička kuharica koja je dobila ovo visoko priznanje.

image

Nezaboravni Cannoli koji žele postati Cannelloni

Rođen u Tokiju, Takahiko Kondo, ili Taka, kako ga svi zovu, započeo je svoju karijeru 1997. godine. Radeći u raznim talijanskim restoranima diljem grada, učvrstio je svoju povezanost s hranom i gastronomijom, što ga je dovelo do Osterije Francescane Massima Botture, restorana koji je dvaput bio proglašen najboljim na svijetu i koji nosi tri Michelinove zvjezdice u Modeni, gdje je radio 17 godina i imenovan sous chefom. Godine 2022. Taka se priključio svojoj supruzi Karime u vođenju Gucci Osterije.

‘‘Upoznao sam Massima Botturu 2005. godine i već je tad prepoznao moju strast i kreativnost. Od prvog je trenutka među nama uspostavljena snažna veza koja se razvija iz dana u dan i zahvalan sam mu za svu pomoć i prilike koje mi je otvorio u životu‘‘, govori nam Taka. Karime i Taka najbolje predstavljaju svoje kulinarsko putovanje ‘‘COME TO ITALY WITH US‘‘ započinjući ga fragmentom karnevalskih napjeva otisnutim na jelovniku - riječ je o "Canzona de‘ sette pianeti" ("Pjesma o sedam planeta") Lorenza de‘ Medicija, koji nije bio samo oštrouman diplomat i političar nego i talentirani pjesnik.

Jela koja su na nas ostavila veliki dojam svakako su Ljubičasta kukuruzna tostada s mariniranom palamidom, daškom začina i citrusa, koje je posveta Karimeinim meksičkim korijenima, te nezaboravni ‘‘Cannoli koji žele postati Cannelloni‘‘, kao i ‘‘Charley Marley odlazi u Meksiko‘‘, ali i Patlidžan i chianina (toskansko govedo). Tjestenine, kao i rižoto ovdje su među najboljima koje smo ikad kušali.

Hrana je doista na visokom nivou i uz perfektno uigran servis i atmosferu koja odiše glamurom, no u opuštenom ritmu s pogledom na glavni firentinski trg, Guc­­ci Osteria mjesto je na koje se žarko želimo što prije vratiti. Ispred restorana s lijeve strane nalazi se još jedan mini kompleks i projekt Gucci Osterije, a to je Gucci Giardino 25 - bar, kafić i koktel bar otvoren ove godine. Ima lijepu osunčanu terasu, a kokteli su na zavidnom nivou. Naziv Gucci Giardino 25 asocira na njegovu povezanost s Gucci Gardenom (Giardino je talijanska riječ za vrt) i uključuje broj koji je značajan bivšem kreativnom direktoru Guccija Alessandru Mi­­che­­leu (koji je raskinuo suradnju s modnom kućom krajem studenog ove godine) i koji se često viđa u njegovim kreacijama. Broj 25, prema Micheleu, simbolizira sreću, a i njegov rođendan, 25. stude­­nog. Gucci Giardino 25 pak vodi Marti­na Bonci, entuzijastična i iskusna barmenica koja otkriva nova lica miksologije.

Gucci Garden, kao i Gucci Osteriju, vrijedi posjetiti koliko zbog mode toliko i zbog odlične hrane i restoranskog iskustva. Massimo Bottura uz svoje prijatelje i vrhunske chefove uspio je ponovno visoko podići ljestvicu.