GG binge

Nije samo ‘Kruna‘: ovo su filmovi i serije o britanskoj kraljevskoj obitelji

13. studeni 2020.
Fotografija: Profimedia

Britanska kraljevska obitelj uvijek je bila inspiracija kreativcima. Javnost ih obožava pratiti, čak i ako ih ne vole, a svaka priča postaje senzacija.

Nije zato ni čudno što je Netflixova serija o životu kraljice Elizabete II gotovo odmah postala veliki hit. U nedjelju, 15. studenog na Netflix dolazi peta sezona, u kojoj ćemo pratiti britansku kraljevsku obitelj tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Da, tu su princ Charles, Diana, Camilla. U glavnoj ulozi kraljice je i dalje Olivia Coleman, a bit će tu i Gillian Anderson u ulozi premijerke Margaret Thatcher te Helena Bonham Carter kao princeza Margaret. 

"Kruna" je jedna od najboljih serija koju možete gledati na Netflixu i jedna od najboljih o britanskoj kraljevskoj obitelji. Ipak, nije jedina - imamo popis igranih filmova, serija i dokumentaraca s tom temom koje biste mogli gledati ako želite znati više ili prebrzo bingeate "Krunu". 

The Royal House of Windsor

Ako vas zanima dokumentaristički pristup istim temama koje obrađuje "Kruna", ovo je serija za vas. U šest epizoda, pratimo posljednjih stotinu godina obitelji koja je na tronu Britanske monarhije, od Prvog svjetskog rata sve do novog milenija. Kako su se tradicije prilagođavale novim vremenima, kad su se i kako modernizirali te kakvi su bili odnosi unutar obitelji - sve to je u ovoj dokumentarnoj seriji, u kojoj ćete vidjeti ekskluzivne fotografije i snimke uz komentare povjesničara i poznavatelja tematike. 

The Story of Diana

Obožavana i nikad prežaljena princeza Diana ima najviše serija i filmova snimljenih prema svom životu. Paradoksalno, to je upravo ono što nije željela, kao i razlog zbog kojeg je prerano poginula. U ovom dvodijelnom dokumentarnom serijalu pratimo njezin život od djetinjstva sve do tragične smrti. Kako se nosila s pažnjom javnosti i medija, u čemu je pogriješila i kakva je njezina ostavština - pogledajte na Netflixu. 

Victoria

Na HBO GO možete pogledati seriju o engleskoj kraljici Viktoriji, s Jennom Coleman u glavnoj ulozi. U tri sezone pratimo njezin život, od dolaska na vlast s tek 18 godina, do braka s princom Albertom preko njezinih privatnih borbi sve do povijesnih događaja s kojima se nosila, kao što je velika glad u Irskoj 1840-ih te ratova i istraživanja. Iako se serija većinom bavi osobnim životom kraljice, uspješno izbjegava sapuničarske elemente, a vizualno je atraktivna. Povijesno nije uvijek toliko točna pa ju ipak treba promatrati više kao djelo fikcije. 

Elizabeth: The Golden Age

Povijesni film o Elizabeti I koju je utjelovila Cate Blanchett hvaljen je i nagrađivan, a odličan je odmak od aktualnih događanja. Kostimi su impresivni, a radnja uvijek zanimljiva; kako je mlada kraljica uspjela prevladati poteškoće s kojima se suočila već na početku vladavine - od izdaje, ratova i prijetnji - i postati jedna od najvažnijih osoba u povijesti. Uz sjajnu Blanchett, tu su i Geoffrey Rush, Clive Owen, Rhys Ifans, Tom Hollander, Eddie Redmayne  i drugi. 

The Windsors

Ako ste nakon svega raspoloženi za malo ismijavanja, "The Windsors" je serija koja radi upravo to. Aktualni članovi kraljevske obitelji, od princa Charlesa i Camille preko Kate i Williama te Harryja, svi su tamo i prikazani prilično urnebesno. Nije neki vrhunac umjetnosti, ali ako se želite dobro nasmijati, definitivne preporuke za ovu seriju Channela 4 koju možete pogledati na Netflixu.