Strast & kreacija

Nika Zupanc: "Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim životnim iskustvima"

02. siječanj 2023.

Fotografija: Sasa Hess

Razgovarala Iliana Kljaić

Na svom putu do vrha 48-godišnja slovenska produkt dizajnerica nebrojeno je puta prekršila pravila nametnuvši svoj jedinstveni umjetnički stil. U isto vrijeme ona je ironična i romantična, provokativna i ženstvena, dama i pankerica, a predmeti za koje vjerujemo da su nam savršeno poznati u njezinoj viziji postaju intrigantni i poželjni.

Slovenska dizajnerica Nika Zupanc jesenas je predstavila prvu knjigu "Breaking the Rules" izašle u izdanju kuće Rizzoli. U njoj je nastojala sažeti svoja razmišljanja i inspiracije te prikazati objekte i koncepte - od prvog koketnog pojavljivanja 2007. s lampom Lolita, koju je izradila za glasoviti nizozemski brend Moooi. Osvrnula se na romantični krevet Forever, neodoljivi stolac s naslonom u obliku mašne, lampu u obliku golemih sočnih trešanja, sat Infinity sa "zaljuljanim" nogama te zlatni radni stol Naked, što je samo dio njezinih vrhunskih djela koja je osmislila za luksuzne brendove Nodus, Dior, Natuzzi, Moroso, Qeeboo i Sé. Dio knjige posvetila je i limitiranim edicijama proizvedenim pod njenim imenom koje se nalaze u galeriji Rossane Orlandi, milanskom epicentru vrhunskog dizajna. Jedna od najboljih svjetskih dizajnerica pronašla je vremena za razgovor za Gloriju Glam.

image

Crne trešnje kao stropne ampe od ručno puhanog stakla jedna su od najatraktivnijih kreacija slavne dizajnerice 
Fotografija. Qeeboo Archive

Knjigu ste nazvali "Breaking the Rules". Koja pravila najradije kršite?

- Ona za koja nitko ne bi očekivao da će biti prekršena.

Kako održavate toliku razigranost i kreativnost?

- Glavni vodič mi je strast za životom i kreiranjem. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim životnim iskustvima i emocijama. Uvijek nastojim uravnotežiti oblik, funkciju, boju i materijal te pronaći onaj X-faktor koji moja djela čini drugačijima, jedinstvenima i koji im daje smisao.

Umjetnik Misha Khan, koji se okušao u izradi NFT namještaja, izjavio je da je za njega kreiranje bez utjecaja zakona gravitacije iznimno oslobađajuće. Planirate li i vi put u virtualni svijet?

- Nisam osoba koja radi planski - sve ovisi o inspiraciji.

Koje biste promjene najradije vidjeli u svojoj struci?

- Mislim da bi trebalo biti više žena na pozicijama koje donose važne odluke, i u dizajnu, i u arhitekturi, kao i u procesu proizvodnje.

image

Lakirani krevet Forever izrađen za Dormeo u samo tri primjerka/ Sto četrdeset i četiri male bijele ladice na cilindričnom ormariću Tower/ Stolac Ribbon s naslonom u obliku mašne 

Koliko vas inspirira rodna Slovenija?

- Sva moja djela dolaze iz dvije sfere - mojeg unutarnjeg svijeta i autorske poetike, koja je oblikovana nebrojenim trenucima i tragovima koji me okružuju. A tu svakako moja rodna Slovenija ima velik utjecaj. Posebno je zadovoljstvo surađivati i s vrsnim lokalnim majstorima koji provode u djelo neke od mojih ideja.

Jeste li ikad razmišljali o preseljenju u neku od čuvenih dizajnerskih prijestolnica poput Milana, Pariza, Londona, New Yorka?

- Iskreno, nisam. Kako bih ostala kreativna, važno mi je da živim i stvaram u mjestu gdje se osjećam najbolje, s kojim sam bliska, da me okružuju šume, planine i more. S druge strane, zbog brojnih klijenata iz cijelog svijeta osjećam se građaninom svijeta, svjetskim putnikom, stalno sam u pokretu istražujući ljepote različitosti koje su i suština mog poziva.

Što je za vas kič?

- Kič su stvari koje nisu iskrene prema sebi.

Kako ste zaradili prvi novac?

- Radeći kao model.

Što vas čini sretnom?

- Ljeto.

Mnogo putujete. Koje vam je omiljeno odredište?

- Svaka uvala na Jadranskom moru.

Poznata je vaša strast prema surfanju.

- Surfam od rane mladosti, za što je zaslužan moj otac. On je bio jedan od prvih surfera u bivšoj Jugoslaviji. I danas mi je to najdraži sport. Moja obitelj već desetljećima ima kuću na jednom od dalmatinskih otoka i kad god je moguće, čak i zimi, volim tamo boraviti. Za brend Flikka Boards izradila sam grafiku za kolekciju "Soulcare" u kojoj se rascvjetane ruže ističu na bjelini daske. U svijet jedrenja na dasci, sport inspiriran brzinom i sirovom snagom, unijeti ruže značilo je ponuditi još jedan, sasvim novi pogled koji naglašava ljepotu i smirenost, što je ujedno bit ovog adrenalinskog sporta.

Što bi svaka žena u životu barem jednom trebala napraviti?

- Pritisnuti papučicu gasa na superbrzom automobilu.

Kako najradije počinjete dan?

- Doručkom uz koji mogu dugo uživati. Obično ustajem oko sedam. Postoje dani kad sam u kreativnom zanosu, u dubokoj koncentraciji, kad se potpuno izoliram od ljudi i razmišljam. Tada najradije ne idem u svoj studio, nego ostajem doma, ponekad čak i ne izlazim iz pidžame. Da razbijem dan, odem u teretanu ili prošećem. Obožavam šetati na brdu nedaleko od Ljubljane. Hodanje je za mene iznimno meditativno. Obično dizajniram u glavi, a 3D skice nastaju tek kad sam zadovoljna zamislima. Volim slušati glazbu dok razrađujem detalje. To može biti samo jedna pjesma na ponavljanju - što je još jedan primjer da sam pomalo opsesivna. Ono što slušam varira, ali potrebno mi je određeno stanje emocija koje prenosim na projekt.

Stalno sam u pokretu istražujući ljepote različitosti koje su i suština mog poziv

Kasnite li ikada?

- Da, ali ne često.

Koja vas se knjiga najviše dojmila?

- Teško je izdvojiti jednu. Za svog školovanja gutala sam knjige i upravo su me one oblikovale u osobu kakva sam danas.

Vaš stil odijevanja iznimno je zanimljiv. Koji vam je omiljeni modni brend?

- Obožavam Yves Saint Laurent.

Na čemu trenutačno radite?

- Na novoj kolekciji namještaja, brodu, uređenju interijera kuće te razmišljam o kreiranju modela auta.