Saving Amy

Nova biografska interpretacija života medijske žrtve

03. rujan 2021.
Amy Winehouse/Profimedia

Amy Winehouse eklatantan je primjer terora britanskih tabloida, još jedan u nizu. Uskoro nas čeka novi dokumentarac o životu ove tragične ikone.

U pripremi je još jedan biografski film o Amy Winehouse. Za razliku od prethodnog – obuhvatnijeg, ovom je namjera predstaviti posljednje tri godine života ove prerano preminule glazbene dive. Motiviran je zapisima iz knjige "Saving Amy" Daphne Barak.

Asif Kapadia je 2015. predstaviO svoj Oscarom nagrađeni dokumentarac "Amy", koji je dočarao buran život i izniman talent Amy Winehouse. Od tada je njezin otac Mitch - koji je Kapadijin film opisao kao "prevarantski" - najavio ne jednu, već dvije biografije, podržao hologramsku turneju (koja je kasnije stavljena "na čekanje") i predložio mjuzikl Amy Winehouse. Dva druga dokumentarna filma - "Back to Black" i "Reclaiming Amy" - također su se potrudili dati širu sliku, odnosno veći pregled života pokojne pjevačice.

Sada je pred nama još jedan posthumni projekt: biografski film temeljen na knjizi koja je postavila mnoga pitanja. Sama knjiga nam donosi fotografski i tekstualni uvid u živote Winehouse i njezine obitelji u posljednje tri godine prije prerane smrti.

"Naš tim ima čast raditi na ovom projektu", rekao je David Ellender, izvršni direktor produkcijske kuće Halcyon Studios. "Iako je njezina karijera bila prekratka, Amy je bila glas generacije i radujemo se što ćemo ispričati njezinu priču na najdirljiviji mogući način."

Iako posthumni projekti često imaju plemenite, slavljeničke ciljeve, sama količina sadržaja o nekome tko je umro prije deset godina malo je uznemirujuća, osobito kad se uzme u obzir uloga medija u njezinoj smrti. Teško je i izignorirati činjenice da ljudi i dalje kapitaliziraju na životu i smrti Amy Winehouse na isti način na koji su to činili tijekom njezine karijere. 

Osobno sam bio na njezinom posljednjem koncertu u Beogradu i posvjedočio agresivnom, nehumanom, nimalo empatičnom tretmanu ove divne umjetnice. Unatoč evidentnim problemima koje je imala sa svojim zdravljem, producenti koncerta su i dalje inzistirali na održavanju istog te se on i održao, samo s emocionalno i fizički poluprisutnom izvođačicom. 

Za sada nema dodatnih detalja o novom biografskom filmu, osim činjenice da će Barak biti i izvršna producentica.