Ponta Lopud festival

Novi datumi najcool filmskog festivala

13. prosinac 2022.

Fotografija: Press

U lipnju (20. do 24. lipnja 2023.) očekuje nas treći po redu festival. Kroz protekla dva izdanja, mladi regionalni talentirani filmski umjetnici u prijateljskom su i neformalnom ozračju imali priliku steći znanja i iskustva od već etabliranih, svjetskih profesionalaca.

Profesionalci koji su svojim radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost, kao što su Pawel Pawlikowski, Joel Coen, Frances McDormand, Peter Spears, Brian Swardstrom, Danis Tanović, Michel Franco, samo su neki od mastera i predavača koji su svojim sudjelovanjem na protekla dva izdanja Ponta Lopuda oplemenili i obogatili ne samo sudionike masterclassova i predavanja, već po vlastitim priznanjima i sebe same. Imena glavnih gostiju, mastera i predavača, najznačajnijih filmskih autora iz Europe i svijeta za treće izdanje Ponte Lopud objavit će se sredinom ožujka 2023. godine.

image

Pawel Pawlikowski sa sudionicima njegova masterclassa

image

Frances McDormand, Joel Coen, Michel Franco, Lili Horvat, Ognjen Glavonić, Danis Tanović, Nanu Segal

Poziv za sudjelovanje na Ponta Lopud festivalu, koji se ove godine održava od 20. do 24. lipnja, i ove će godine biti upućen na dvadesetak filmskih autora iz regije, redatelja, glumaca i snimateljica, koji su na pragu međunarodnih karijera. Antoneta Alamat Kusijanović, Dana Budisavljević, Iva Mihalić i Goran Bogdan, samo su neki od sudionika masterclassova na protekla dva izdanja festivala.

image

Mirsad Purivatra, Brian Swardstorm, Peter Spears, Pawel Pawlikowski, Joel Coen, Tilda Grossel Bogdanović

image

Fotografija: Press

"Sretni smo što smo uspjeli u našoj prvobitnoj namjeri, kreirati poseban event, ali i organski projekt koji vremenom raste i etablira se u umjetnički koncept koji obogaćuje znanje i vidike, ali i inspirira filmske profesionalce. Pokrenuti festival čak i uz pomoć profesionalaca kojima sam srećom okružen, samo po sebi je izazov, a budući da se sve odvija na otoku, organizacija je dodatno otežana. Unatoč svemu, ljepota Lopuda nešto je što uistinu nadahnjuje, a posebno bih istaknuo izvanrednu festivalsku atmosferu koja je nastala i zahvaljujući podršci Lopuđana. Činjenica da se većina međunarodnih gostiju vraća na Lopud dovoljno govori o njihovim utiscima.” rekao nam je Mirsad Purivatra, suosnivač Ponta Lopud festivala.

image

Fotografija: Press

image

Fotografija: Press

Imajući na umu autohtonost kao preduvjet autentičnosti toliko potrebne u svakom umjetničkom i kreativnom procesu, organizatori Ponta Lopuda u fokusu imaju i promociju tradicije, kulture i povijesnog nasljeđa po mnogima najljepšeg elafitskog otoka. Večernje filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama tvrđave franjevačkog samostana - Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta donijele su posebnu energiju i dale dodatnu umjetničku notu otoku, a posebna je pažnja posvećena "suživotu" domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja.

image

Fotografija: Press

"Mislim da se stvorila klima koju smo imali kao primarnu ideju – festival otoka, svih ljudi koji vole film i kulturu. Hrabrost se na koncu isplatila i Lopud postaje mjesto za nove, zanimljive sadržaje kako bi se povezali gosti festivala s mještanima i podarili otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, a ja sam osobno sretna čuti reakcije brojnih ljudi, od opće javnosti do lokalaca, koji su nam na svaki način pomogli", istaknula je suosnivačica festivala Tilda Grossel Bogdanović.

Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala te putem društvenih mreža festivala.