Iza scene

Novi, jedinstven pogled: interaktivna, magična i edukativna priča o riječkom Kazalištu

19. siječanj 2022.

Fotografije: Dražen Šokčević

Gloria Glam

Posjetite kazališnu Galeriju "Zajc", šetalište kazališnom magijom i baštinom Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Stalni postav Galerije “Zajc” koja pruža uvid u kazalište "iza scene" smješten je u dinamičnom prostoru dvaju krakova bočnih stepenica i na tzv. “Vidikovcu Klimt”, galeriji na najvišem katu zgrade Kazališta. Posjetiteljice i posjetitelji u šetnji Galerijom, koja je otvorena prije dva mjeseca, mogu vidjeti kako se uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima i drugih elemenata stvara kazališna magija, ali i razgledati šešire i kostime, pročitati vrijedne dokumente, vidjeti fotografije te doznati brojne anegdote iz povijesti Kazališta. Galerija "Zajc" je atraktivan novi izložbeni prostor u kojem je interpretirana povijest i svakodnevica HNK Ivana pl Zajca, s upečatljivim kostimografskim i scenografskim akcentima, a otvorena je i mala scena "Zajčić" te "Vidikovac Klimt".

Izložba otkriva do sad skriveni prostor bočnog stubišta, koji je u godinama nakon izgradnje zgrade služio đacima i siromašnijim posjetiteljima da dođu do svojih stajaćih mjesta na kazališnom balkonu, a time je takva publika bila i odvojena od onih dama i gospode koji su kočijama stizali na glavni ulaz.

Posjetitelji imaju priliku razgledati postav koji govori o okolnostima i posebnostima izgradnje kazališne zgrade: izloženi su nacrti iz 1885. godine, stare razglednice i fotografije, prvi obavijesni plakati predstava i sezona. Priča se nastavlja kroz vrijeme Teatra Verdi i potom osnivanja Narodnog kazališta, o čemu svjedoče izloženi dokumenti i memorabilije. Izložen je i izbor autorskih kazališnih plakata i otvorena su vrata sobe za note s notnim arhivom. Posebno je zanimljiva interaktivna maketa pozornice, a iznimno upečatljiv kostimografski segment izložbe gdje se može izbliza vidjeti baletne, operne i druge kostime.

Mala scena "Zajčić" je posebno zanimljiv prostor interakcije i igre jer se posjetitelji mogu sami iskušati u dizajnu svjetla na sceni.

image

Vidikovac Klimt 

"Vidikovac Klimt", kazališni balkon, također je dio Galerije, a preuređen je tako da bi pogled posjetitelji ugodno promotrili slike braće Klimt i Franza Matscha i saznali više o autorima. Zanimljivo je da je riječko Kazalište jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje čuva rane radove kasnije slavnog Gustava Klimta.

U scenografskom dijelu izložbe može se prošetati zanimljivim kazališnim prostorima i efektima, a potom i zaviriti u dio izložbe o životu kazališta "iza pozornice", tj. doznati kako se odvija kazališna svakodnevnica, koje sve službe sudjeluju u složenom i kreativnom procesu pripremanja predstava.

O životu iza pozornice doznajemo iz mnoštva razgovora s osobama koje rade u kazalištu, ili su nekada radili u kazalištu, ili su kazališna publika. Njihova iskustva, uspomene, priče i anegdote čine posebnu, emotivnu priču o riječkom kazalištu. Posjetitelji imaju prilike na kraju obilaska ostaviti i svoju poruku u vremenskoj kapsuli, kakva je pronađena u stepenici kazališta, a datira iz davne 1885. godine.

Koncept izložbe zamislili su Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić, autorica i kustosica izložbe je Katarina Mažuran, a koautori izložbe su Stjepan Buković (scenografski segment), Manuela Paladin (kostimografski segment) i Alan Vukelić i Dalibor Fugošić (dizajn svjetla). Autorice dizajna i postava su Borka Širola i Lada Sega.

Galerija "Zajc" zasigurno će privući mnoge posjetitelje jer donosi priču o riječkom Kazalištu koja je edukativna, interaktivna, magična i zabavna.

Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građanke i građane i sve ostale informacije objavljivat će se na web-stranicama Kazališta svaki ponedjeljak.