Kostimi za operu

Tisci x Abramović: novi spektakularan projekt dizajnera i umjetnice

03. rujan 2020.
FOTO: Profimedia

Umjetnički direktor Burberryja napravio je kostime za operu Marine Abramović, u kojoj ona tematizira tragičan život i karijeru dive Marije Callas.

Jedna od najpoznatijih performans umjetnica, Marina Abramović, u Bavarskoj operi u Münchenu premijerno je predstavila "7 smrti Marije Callas", operu koju je posvetila toj legendarnoj pjevačici. Zbog koronavirusa premijera je bila odgođena nekoliko mjeseci, a kulturni je svijet s nestrpljenjem čekao vidjeti novi Marinin projekt, koji je ostvarila u suradnji sa skladateljem Markom Nikodijevićem i talijanskim dizajnerom Riccardom Tiscijem.

Kreativni direktor Burberryja osmislio je i izradio Marinine spektakularne kostime o kojima se piše jednako kao i o samom projektu. 

U opernom prikazu tragičnog života dive Marije Callas, Abramović je željela prikazati njezine životne uspone i padove kroz scene opera u kojima je ona nastupala. Tisci je napravio kostime koji se nazivaju prema operama; Carmen, Tosca, Otello, Madama Butterfly, Norma, Lucia Di Lammermoor i La Traviata. Uz Marinu Abramović, u projektu sudjeluje i glumac Willem Defoe, za kojeg je Tisci također dizajnirao kostime. 

"Romantični sam sanjar u svojoj suštini i bilo mi je lako priključiti se ovom projektu. Tema je ljubav u svim svojim oblicima, od svjetla do tame. Marina je jedna od najhrabrijih svjetskih umjetnica i bila mi je nevjerojatna čast još jednom surađivati s njom na projektu koji nam obojima mnogo znači", rekao je Tisci. Abramović je istaknula kako je ovu operu htjela napraviti 30 godina. 

"Umrijeti od slomljenog srca ono je što povezuje sve opere u ovaj projekt, koji se fokusira na ljubav i sve njezine forme. Kad je došao trenutak za realizaciju ovog projekta, nije bilo druge ekipe s kojom bih ga radila. Riccardo je morao napraviti sve kostime jer mi smo ljubav, on je moda, a ja sam umjetnost, dva svijeta koja se sastaju u kreativnog dijalogu ljubavi, poštovanja i slobode", izjavila je Marina. 

Ovo nije njihova prva suradnja. Kad je Tisci bio na čelu Givenchyja, s Marinom je radio na kostimima njezine kratke produkcije "Bolera", za koju je ona radila scenografiju 2013. Ona je 2016. izvela performans na predstavljanju njegove kolekcije na Tjednu mode u New Yorku. 

image
Riccardo Tisci i Marina Abramović surađuju već godinama
FOTO: Getty Images

"Pronašao sam svoju srodnu dušu", rekao je svojedobno o Marini dizajner, a Vogueu je priznao kako bi ona definitivno bila jedna od uzvanica na njegovoj "ultimativnoj večernjoj zabavi", na koju bi još pozvao i papu, Cicciolinu i Michelle Obamu.