Ana de Armas

Oči kojima će svatko povjerovati

02. kolovoz 2022.

Fotografija: Profimedia

Nakon niza uspješnih naslova, od "Pasa rata" do najnovijeg Bonda, glumicu kubanskog podrijetla u Netflixovom ćemo filmu gledati kao Normu Jeane, odnosno Marilyn Monroe. Nedavno je stigao i trailer, u kojemu De Armas izgleda neprepoznatljivo.

Ana Celia de Armas Caso iza sebe ima skokovit, turbulentan i nimalo tipičan put: glumačku je karijeru započela na Kubi, u svojoj rodnoj Havani, odakle se kasnije preselila u Madrid, a naposljetku i u Los Angeles. Tri grada, tri posve različite kulture i tri specifične prilike profilirale su je i oblikovale u danas poznatu glumicu. Svoje djetinjstvo u Havani, bez obzira na teške uvjete i krizne godine koje su ga obilježile, ističe kao sretno. Međutim, sredina u kojoj je odrasla nije joj uspjela pružiti ono što je htjela od života: strast, ambiciju, pokret i energiju.

Iz svijeta u kojem je nestašica bila normalna a mogućnosti skučene, kao osamnaestogodišnjakinja se preselila u Španjolsku, odakle i sama vuče porijeklo. Iako je u rodnoj zemlji pohađala četverogodišnju glumačku školu, napustila ju je prije nego što je predala diplomski rad. Razlog? Kubanski zakon po kojemu mladi uz stečenu diplomu dobivaju i trogodišnju zabranu napuštanja države i obavezu volontiranja. Nakon što je "prevarila sistem" nastavila je graditi i razvijati svoju glumačku karijeru u Madridu. Kulminacija stiže 2014. kada unatoč nepoznavanju engleskog jezika angažira agenta i seli se u Los Angeles. U Americi su joj, nakon niza uloga na materinjem jeziku, s vremenom počele stizati i one na engleskom. Naime, glumica se tijekom posljednjeg desetljeća svoje karijere nerijetko pozivala na rasne nepravde. Smetalo joj je što je se odabire i uzima u obzir samo za uloge namijenjene Latinama, koje usto još i idu uz brojne stereotipe i predrasude. "Ne želim više ići na audicije za Mariu, Juanu i Lolu. Želim se prijaviti za sve one uloge za koje se svi drugi prijavljuju", govorila je.

image

Za ulogu u filmu "Nož u leđa" bila je nominirana za Golden Globe
Fotografija: Profimedia

Svjetsku slavu donijeli su joj filmovi "Kuc kuc" Elija Rotha, u kojem se pojavljuje s Keanuom Reevesom, i "Psi rata" Todda Phillipsa, iz kojeg potječe anegdota vezana uz Anino ondašnje nepoznavanje jezika. Kako u to vrijeme nije tečno ni dobro govorila engleski, scenarije je učila od riječi do riječi napamet. Pritom ne bi znala što točno koja replika znači, ali bi dobro znala njezino mjesto. Kad je Phillips jednom prilikom htio improvizirati i izmijeniti njenu repliku, De Armas se potpuno zbunila. Kaže kako je katastrofa rezultirala time da se redatelj vratio inicijalnoj rečenici, a njoj je bilo strahovito neugodno. "Svi su u prostoriji bili svjesni toga da nemam pojma što govorim. Ali stvar je u tome što sam točno znala što se događa u scenama", objasnila je jednom prilikom za Hollywood Reporter. No, ako je i na trenutak pomislila da će joj ta situacija zatvoriti vrata, bila je u krivu. Nakon slavnog Phillipsovog filma, uslijedila je glavna ženska uloga u filmu "Blade Runner 2049" Denisa Villeneuvea.

image

Ana de Armas u filmu "Blade Runner 2049"
Fotografija: Profimedia

A taman kad je čvrsto odlučila da više neće prihvaćati stereotipne Latina-uloge, na vrata joj je pokucao i "Nož u leđa", film Riana Johnsona u kojem se trebala pojaviti zajedno s Danielom Craigom, Toni Collette, Chrisom Evansom i Jamie Lee Curtis. Zamalo je odbila ulogu zbog šturog opisa njenog lika. "Rekla sam im ‘A ne, neću ovo glumiti! Kako to mislite - služavka, Latina, ljepotica?‘ Jako sam ponosna na svoje kubansko porijeklo i na to što sam Latina, i glumila sam više Latina od ijedne druge Latine. Ali ne mogu tako stalno. Brzo dosadi. Želim raditi i druge stvari... Osim toga, čak i da pristanem, nisu sve Latine iste... Želim misliti i vjerovati da mogu glumiti bilo koga bilo gdje na svijetu, jer su priče koje ja želim ispričati univerzalne." Ipak, situacija je razriješena. Johnson je inzistirao na njoj zbog "njenih očiju kojima će svatko povjerovati", a njoj se svidio scenarij.

Dvije godine kasnije uslijedit će i "Za smrt nema vremena", novi nastavak 007 serijala, ponovno s Danielom Craigom u glavnoj ulozi. Ako je dotad i bilo sumnje, više je nema: Ana de Armas plasirala se među najveće holivudske zvijezde, briljiravši u megapopularnoj kino uspješnici. 

image

Na svjetskoj premijeri filma "Za smrt nema vremena"
Fotografija: Profimedia

De Armas trenutačno možete gledati na Netflixu, u filmu "The Gray Man" uz Ryana Goslinga i Chrisa Evansa, a idući put ćemo je gledati u filmu "Blonde" također u Netflixovoj produkciji. Nastupit će kao Norma Jeane, odnosno Marilyn Monroe, u dubokom i intimnom prikazu unutrašnjeg svijeta poznate i obožavane pjevačice i glumice. De Armas je s guštom konačno prihvatila ulogu koja nije namijenjena određenoj niši, a za istu se pripremala, kaže, mjesecima. "Trebalo mi je devet mjeseci da izvježbam i utreniram dijalekt. Bila je to prava muka, jako iscrpljujuća. Mozak mi se spržio." Nastavlja: "Bila je velika odgovornost portretirati nju i njen život na najbolji mogući način. Sve je to bilo istovremeno stresno i uzbudljivo, i nadahnjujuće i zastrašujuće."

image

Kadar iz filma "Blonde"
Fotografija: Profimedia

Glumica je o procesu govorila posve iskreno, ističući kako nije riječ o glamuru i luksuzu već o teškom trudu, radu i naporu. Govorila je o tome kako iza svakog dana snimanja stoji više od četiri sata šminke i kako pritisak zna biti i nepodnošljiv. No sada, kad je cijela priča iza nje, preostaje još samo pričekati reakciju publike i uživati u pohvalama koje je već i sad, na temelju trailera, dobila od publike. Film je snimljen po romanu Joyce Carol Oates, režirat će ga Andrew Dominik, a producirati Brad Pitt. Uz Anu de Armas glumit će i Sara Paxton, Bobby Cannavale i Garret Dillahunt.