ZOI

Od interijera do hrane: ovo je restoran u Splitu koji vrijedi posjetiti

14. listopad 2022.

Fotografije: Duško Vlaović

Da je restoran ZOI pravo mjesto za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, druženju i romantici, prepoznala je i struka, dodijelivši mu još jedno priznanje: nagradu Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2022.

Svake godine Hrvatska gospodarska komora najboljem restoranu u Lijepoj Našoj dodjeljuje nagradu romantičnog naziva Turistički cvijet, a ove je godine počasnu titulu zaslužio ZOI, restoran smješten na splitskoj rivi, na južnom zidu Dioklecijanove palače. Još jedan je to u nizu dokaza izvrsnosti, truda i kreativnosti za ovo renomirano gastro mjesto, koje osim odlične hrane pruža i nadahnuće potaknuto povijesnom i kulturnom baštinom grada.

Kako se carev triklinij (blagovaonica) nekada nalazio upravo pored prostora koji obuhvaća restoran, mjesto je ispunjeno posebnom energijom koja potiče na uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Povijest Splita kamen je temeljac iz kojeg je niknula ideja o nastanku ovog restorana.

Kazetni strop s bogatim profilacijama i ornamentima nadahnut je najranijim sačuvanim primjerima ukrašavanja stropova antičkih Grka i Rimljana, a stropna rasvjeta od keramičkih tanjura ručno je izrađena posebno za potrebe restorana, u radionici starih majstora na Siciliji, a inspirirana je rimskim keramičkim posudama za juhu. Parket u mađarskom stilu unosi duh vremena i podsjetnik na period austrougarskoga utjecaja, dok je za pod i oblogu bara odabran crno - bijeli mozaik, sveprisutan u palačama Rimskog Carstva.

Interijer je osmišljen kao mozaik sačinjen od različitih stilova koji oslikavaju povijesne, kulturne i arhitektonske utjecaje kojima je Split kroz svoju dugu povijest bio izložen. Rezultat je nevjerojatna doza sofisticiranosti, koja se prelijeva i na jelovnik restorana ZOI. Glavni chef restorana je Igor Kurtanjek, koji svojim umjetničkim darom za okuse spaja jela nadahnuta Mediteranom i njegovom bogatom povijesti, koja uz izobilje lokalnih namirnica postaju prava rapsodija na tanjuru. Filozofija restorana temelji se na poštovanju spram prirode. To znači da se ona ne pokušava kontrolirati i prilagoditi potrebama civilizacije i globalizacije: godišnja doba se poštuju, kao i zemlja i kraj u kojem se restoran nalazi. Nikad se ne sakriva okus vrhunske namirnice. Naprotiv, okus se uvijek umjetnički isprepliće s nježnim začinima i slojevitim strukturama njihovih kreacija. S vinskom kartom od ukupno 82 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava zdrava pristranost prema Hrvatskoj i užoj regiji.

Ako je pitanje "Kamo na ručak u Splitu?", odgovor je u ZOI. Neponovljivo je iskustvo zagarantirano svima onima željnima slow livinga. Potvrdile su to i brojne međunarodne i domaće nagrade: Michelin plate, Galut&Millau, Falstaff, TripAdvisor Traveler‘s Choice, THA award i 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica. I to samo u 2022. godini. Poput krune, stigla je i najrecentnija, nagrada Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku. ZOI je proglašen najboljim restoranom godine, a sumnjate li u to još uvijek, najbolje je da se dođete uvjeriti sami.