Gastro&TV

Od Seinfelda do Harryja Pottera: kuharice nadahnute receptima iz filmova i serija

06. rujan 2022.

Fotografija: Profimedia

Fina jela koja gledamo na ekranima ne moraju biti samo melem za oči - uz pomoć ovih pet kuharica, možemo ih i rekreirati.

Pravom obožavatelju serija nije baš lako odrediti koja mu je najdraža. Postoje kontemplativne, uzbudljive i zabavne serije, one u kojima guštamo jer nas protresu toliko da noću ne možemo zaspati, i one uz koje se potpuno opustimo i kojima se uvijek iznova smijemo. No kakva god da bila, ako nam se svidi, to je to: zaljubimo se i u nevidljive mikrosegmente koji je čine posebnom i zbog toga nama omiljenom. Jedan od njih zna biti i hrana. Proučavamo ukusna zanosna jela koja se nižu u kultnim gostionicama, restoranima ili na kuhinjskim stolovima u domovima likova. Nekad su ta jela simbolična, nekad gotovo pa nasumična. Srećom, u opticaju je već nekoliko "official" kuharica pod naslovima raznih serija u kojima se nude recepti specijaliteta s ekrana, bilo da je riječ o kultnim jelima - općim mjestima serije - ili o usputnim delikatesama koje smo imali priliku vidjeti samo na trenutak. Najnovija na tom planu je kuharica inspirirana humorističnom serijom "Seinfeld", koja će izaći u listopadu ove godine.

image

Fotografija: Profimedia

Seinfeld

Hrana je važna u "Seinfeldu". Vrlo važna. Često je baza za humor, ali i za tipična promišljanja Jerryja i ekipe. Prepirka oko velike salate, ideja da se proizvode samo vršci muffina, svađa oko sendviča s tunom, Georgeova revolucionarna promjena rutine doručka koja je trebala rezultirati promjenom njegove ličnosti... Sva su ta jela značajna za slavnu seriju "ni o čemu", bilo da ih se konzumira na Jerryjevom kauču ili u njihovom omiljenom kafiću. Preko 60 recepata za sve razine vještina, od one početne do profesionalne, definitivno će poslužiti kao savršena uvertira u duge jesenje večeri koje nema slađe nego provesti u kuhinji, spremajući nešto ukusno i mirisno u kojem će kasnije cijela ekipa uživati.

image

Seinfeld: The Official Cookbook, 26 eura

Prijatelji

Mnogo je kuharica inspiriranih "Prijateljima", ali samo je jedna "The Official Cookbook". Za razliku od Seinfeldove, ova će možda biti nešto zahtjevnija, s obzirom na to da je Monica vrhunska kuharica koja iz epizode u epizodu iznenađuje atraktivnim poslasticama. Svi se sjećamo njenih lazanja, gozbi priređenih za Dan zahvalnosti i neodoljivih keksa koje je radila za susjede. No tu su i Racheline i Joeyjeve ne baš toliko uspješne delikatese, kao i Chandlerovo "mlijeko za žvakanje". Upotpunjena fotografijama u boji i dinamičnim dodacima, ova je kuharica divan poklon za sve obožavatelje "Prijatelja".

image

Friends: The Official Cookbook, 33 eura

Obitelj Soprano

U proslavljenoj, bogatoj i ipak pomalo primitivnoj talijanskoj obitelji, hrana je centar svemira i središte svih događanja. Ona je razlog zašto se obitelj okuplja oko stola, ona drži zajednicu postojanom. Čitav niz specijaliteta koje smo gledajći ovu seriju imali priliku vidjeti, bilo da se radi o Carmelinim kućnim pripravcima ili o senzacionalnim jelima iz talijanskih restorana, može se naći u kuharici nadahnutoj "Obitelji Soprano" koja kao da operira pod slavnim Tonyjevim citatom: "Eskimi imaju pedeset riječi za ‘snijeg‘, Talijani imaju pedeset riječi za hranu."

image

The Sopranos Family Cookbook, 27 eura

Emily u Parizu

Službena kuharica Netflixove hit serije sadrži preko 75 recepata inspiriranih Emilynim boravkom u Parizu, odnosno zanosnom francuskom kuhinjom koja život u tom europskom velegradu i čini toliko posebnim. Među receptima koji uključuju francuske klasike poput ratatouillea i pain au chocolata, tu su i oni za Gabrielov omlet i Pierreov hrskavi crème brûlée. Kuharica uključuje fotografije hrane i kadrove iz serije, citate obožavatelja i detaljnu priču koju predvode likovi, frankofili i profesionalni kuhari. Sa spojem klasične i suvremene francuske kuhinje ni amater nemoguće je pogriješiti, a kuharica funkcionira i kao recept za one koji kuhinju tek trebaju zavoljeti.

image

Emily in Paris: The Official Cookbook, 29 eura

Peaky Blinders

Iako u "Peaky Blindersima" možda hrana nije prva stvar koju gledatelj primijeti, svakako je primamljiva jednom kad je se uoči. Kuharica inspirirana ovom serijom sadrži preko pedeset recepata zasitnih obiteljskih jela, grickalica, sendviča i barske hrane, raskošnih kanapea, ručkova i večera, a uključuje jela kao što su zagrijana juha od povrća i ječma sa soda kruhom Alfieja Solomonsa, kamenice na žaru s mrvicama parmezana, piletina pečena na maslacu i kadulji i ukusna pita od odreska i piva. Hrana je to koja će vas transportirati u neko drugo vrijeme, točnije u prvu polovicu prošloga stoljeća, kad se kuhalo nešto strpljivije, ali su rezultati bili drukčiji, egzotični i famozni.

image

The Official Peaky Blinders Cookbook, 18 eura

Igra prijestolja

Još dalje u prošlost odvest će vas gurmanski slijedovi inspirirani "Igrom prijestolja" u sklopu kuharice koja će, obećava na svojim koricama, "redefinirati ručak, doručak i večeru". Od samih naslova jela sline već cure: ovčetina u bujonu od piva i luka, pastrva s korom od badema poslužena uz ledeno mlijeko s medom, punjeno lišće grožđa i pasta od slanutka... No tu su i nešto egzotičniji primjeri s kojima će se samo hrabri usuditi eksperimentirati, npr. skakavci u začinu od meda. Knjigu je podržao i sam George R. R. Martin, a recepte je jednostavno slijediti jer su ipak prilagođeni modernoj kuhinji i suvremenim tehnikama. Recepata je čak stotinu, neki su i autentični srednjovjekovni, a uz svaki je predložena zamjena ukoliko se pojavljuje neki "nemogući" sastojak poput zmajevog jajeta ili živog goluba.

image

A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook, 41 euro

Harry Potter

U filmovima o Harryju Potteru uvijek su očaravale scene gozbi na školskim okupljanjima, što onima povodom početka, što povodom kraja školske godine. Tu je bio i božićni domijenak te razne proslave tijekom kojih bi četiri stola četiriju kuća uvijek bila zakrcana gomilom neodoljive hrane koja bi se pojavila na jednostavan pucanj prsta. U stvarnom životu to, dakako, nije moguće, i morat ćemo učiniti mnogo više da poslužimo takve specijalitete, ali to će olakšati upravo Harry Potter kuharica s preko četrdeset recepata nadahnutih filmovima. Kuharica uključuje i veganske recepte kao i one za obroke bez glutena, a pomoću nje ćete naučiti spraviti poslastice kao što su pita od bundeve i poznati Hogwartsovi božićni keksi.

image

The Official Harry Potter Baking Book, 16 eura