Zakoračite u cvjetni vrt

Oda božurima: volimo ih kao ukras, modnu inspiraciju i parfem

20. svibanj 2020.
Fotografije: Getty Images/ Unsplash
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Crvene ruže su klasik, no jedan od cvjetova koji uživa još veću popularnost su božuri - nježni, mirisni i raskošni, a njihove latice više su od samo ukrasa na stolu.

Predivni božuri jedni su od najpopularnijih i fotografiranijih cvjetova svakoga proljeća kada krase vrtove, tržnice i naposljetku, naše domove. Od bijelih do nježno ružičastih ili crvenih, poznato je oko 30 različitih božura, a njihovo vrijeme je kasno proljeće i rano ljeto.

Sada su traženiji no ikada, no božuri su bili obožavani i prije društvenih mreža - među prvima su ih otkrili Kinezi, ne samo zbog ljepote već i zbog njihovog ljekovitog značenja. Tradicionalnu su simbol ove zemlje te su kroz povijest čest motiv na umjetničkim djelima. Preko Japana, zatim i Grčke proširili su se na cijelu Europu, a kako govori priča o ovom cvijetu, navodno je liječnik Paeon pomoću božura izliječio ranu bogu Plutonu, pa otuda i njihov latinski naziv Paeonia officinalis.

image
Paun i božuri, umjetnik Tani Buncho (1820. godina)

Prilikom kupovine božura pripazite da ne kupujete one već rascvjetane, kako bi u vazi što duže zadržali svoj neodoljivi cvijet. U cvjećarnicama su sada dostupni - primjerice u zagrebačkoj cvjećarnici Škrinjarić ili u cvjećarnici Lela Design, čija nam vlasnica Mirela Lela Mikšić otkriva kako zadržati njegov cvijet što duže.

"Božuri su prepoznatljivi po velikim cvjetnim glavama te se najljepše kombiniraju s proljetnim cvijećem kao što je viburnum, svježe zelene boje, pa s bijelim anemonama, pastelnim ili bijelim ranunkulama velikih cvjetova, a posebni je lijep uz tek procvale proljetne grane. Najduže će ostati svjež ako mu skinete kompletno lišće, podrezujete stapku svaki dan oko 2 cm i potrebno je svakodnevno mijenjanje vode", kaže nam Mirela. U njihovoj radionici najčešći su i najtraženiji oni od pastelno rozih do puderasto bijelih tonova, što se uklapa u stil njihove radionice. Božure obožavaju i mladenke, ne samo kao dio vjenčanog buketa već kao i ukras na stolovima, u sali ili kao dio vijenca.

"Definitivno je najpopularniji božur Sarah Bernard, nježnih pastelnih tonova. Za vjenčanja koristimo najčešće bijele božure koji nam se savršeno uklapaju u rustic stil", otkriva nam vlasnica.

Božuri jesu puno više od samo mirisnog cvijeća, njegove dobrobiti poznate su i u kozmetičkoj industriji. Osim divnog mirisa, svojstva božura djeluju kao protuupalna, smanjuju pigmentaciju kože i vraćaju koži prirodni sjaj i mekoću. L'Occitane i L'Erbolario imaju kolekcije inspirirane božurom čiji se sastojci baziraju na ovom cvijetu, a kao motiv vječna su inspiracija i modnim dizajnerima, koji cvjetne vrtove prenose na svoje kreacije - primjerice Dries Van Noten ili Richard Quinn. Pa iako cvatu samo par mjeseci u godini kada uživamo u njihovom cvijetu, božure nosimo kroz cijelu godinu, u parfemu, kozmetičkom proizvodu ili kao dio romantične modne kombinacije.

image
Najpopularniji su oni nježno ružičaste boje
image
Mirisni gel za tuširanje L'Erbolario (93 kn)/ rozi božuri u kutiji Lela Design (525 kn – 685 kn)/ Maison Margiela Replica; 'Promenade in the gardens' parfem
image
Zara mini drapirana haljina (229,90 kn)/ krema za ruke od božura L'Occitane (65 kn)/ Duo Booster i Božur krema L'Occitane (787 kn)/ mini satirana torbica pastelne boje Zara (179,90 kn)
image
Mini haljina naglašenih ramena Richard Quinn (12 037 kn)/ dolčevita s motivom božura Richard Quinn (6240 kn)/ buket bijelih božura cvjećarna Škrinjarić (20 kn po komadu)