Dizajnerski trik

Odabirom pravog zrcala možete izmijeniti dinamiku čitave prostorije

18. kolovoz 2022.

Fotografija: Profimedia

Ona nisu tu samo da u njima promatramo svoj odraz. Ona su tu da prostor povećavaju i krase, da ističu boje i predmete koji na sam se sviđaju, da podižu atmosferu i običan dnevni boravak pretvore u onaj iz kataloga.

Zrcala mogu značiti puno više od svoje pragmatične svrhe. Da, važno je da su na dobrom svjetlu i postavljena pod dobrim kutem kako bi koliko god mogu vjerodostojno prikazivala naš odraz, ali osim toga imaju važnu ulogu i u dizajnu interijera. Ponekad ih se može koristiti i čisto u dekorativne svrhe, pri čemu nije presudno da budu precizno postavljeni u odnosu na prozor. Zrcala možemo birati i po okviru i po veličini, možemo ih slagati poput mozaika i eksperimentirati njihovim oblicima. Za minimalističke prostore birat ćemo one geometrijskih oblika s tankim okvirima, a za one koji koketiraju s baroknim detaljima birat ćemo one predimenzionirane, uokvirene u drvo s intarzijama.

Osim samog izgleda, zrcala su u kontekstu dekoracije prostora važna i zbog svoga položaja. Naravno da ćete ispred ili u blizinu zrcala staviti ono što želite istaknuti - što želite, logično, vidjeti dvostruko. Ono ogledalo čija primarna funkcija nije služiti vas dok se spremate za posao ili izlazak možete okružiti biljkama, čime ćete stvoriti bujniji efekt i dobiti dojam da je u stanu puno više zelenila nego što jest. Ako je ogledalo zidno, biljke možete staviti i na suprotnu stranu prostorije, gdje vam neće krčiti put prema zrcalu, ali će se svejedno u njemu odražavati. Isto vrijedi i za slike i dizajnerske komade namještaja: izaberete li kvalitetno i lijepo zrcalo te ga postavite na idealnu poziciju, možete za cijenu jedne fotelje dobiti dvije.

Ako ste do sada na ovaj predmet gledali kao na puku potrepštinu, vrijeme je da preispitate svoje predrasude. Ogledalo je šteta imati samo da bi ga se imalo, jer njegov je potencijal mnogostruk. Donosimo vam 5 načina na koje možete postaviti zrcalo u vaš dom na način da mu osigurate novu atmosferu i dinamiku. Jednim jednostavnim potezom možete transformirati čitavu prostoriju!

Zrcalo neobičnog oblika

Iako smo navikli gledati pravokutna zrcala, neki će se hrabriji odlučiti i za okrugla. I to ne samo u kupaonici! No, kako bi stvar postala još slađom, pokušajte izaći i iz te zone komfora. Odaberite ogledalo nepravilnog oblika, koje će učiniti prostoriju rasplesanom i vedrom. Držite se tankih i neprimjetnih okvira ako želite smanjiti dojam, a egzotičnih i upečatljivih ako ga želite pojačati. Već će i oblik polukruga unijeti mašte na platno - ne morate previše eksperimentirati.

Više malih zrcala

Od ovog odabira nećete imati koristi kakvu ste navikli imati od zrcala, ail će svakako doprinijeti estetskom dojmu sobe. Odaberite tri, četiri, pet ili više manjih zrcala i posložite ih u neku zanimljivu formaciju. Budite potpuno otkačeni pa se pri odabiru ogledala ne vodite sličnostima, već odaberite one najrazličitije. Ili se držite dobre, stare, nepogrešive simetrije koja će skandinavskom tipu interijera doći poput krune.

Prozor-zrcalo

Da zrcalo značajno utječe na dojam o veličini prostora, samoobjašnjivo je. Sličan će efekt postići i prozor, koji propuštanjem svjetlosti također čini prostor na oko većim. Pun pogodak postići ćete kombinacijom toga dvoje: osim što izgleda nevjerojatno moderno i stylish, zrcala s prozorskom "infrastrukturom" zaista su zahvalna za dekoraciju interijera, jer bojom okvira i pregrada možete istaknuti i koji god dio namještaja želite. Uparite crni okvir s crnim kuhinjskim namještajem ili bež sa svijetlim tepihom.