Film o usponu

Olivia Rodrigo - druga strana uspjeha omiljene kantautorice generacije Z

29. ožujak 2022.

Fotografije: Profimedia

Devetnaestogodišnja kantautorica je svojim debitantskim albumom osvojila svijet, a dokumentarcem se približila fanovima omogućivši im priliku da je upoznaju kao osobu. Film o emotivnom i turbulentnom životu Olivije Rodrigo prepun je i njenih jedinstvenih vokalnih izvedbi, ali i nesigurnosti i frustracija koje takva karijera nužno donosi.

Ovakav tip dokumentarnog filma, kakav je i "Driving Home 2 u", nije neobična pojava u svijetu celebrityja. Do dokumentarca obično dođe nakon što neka mlada, do jučer nepoznata osoba, doživi neočekivan i vrtoglav uspon i uspjeh. Iako Olivia Rodrigo nije bila posve nepoznata, naime još se u djetinjstvu proslavila glumom kao jedna od Disney zvijezda, svojim albumom "SOUR" iz 2021. godine prekoračila je granicu između dječjeg svijeta i svijeta odraslih. Lansirala se na, ni manje ni više, nego Billboard Hot 100, listu najpopularnijih singlova u Americi, i to s debitantskom pjesmom "drivers licence" (vozačka dozvola) koja na YouTubeu broji gotovo 400 milijuna pregleda. Uz sve to "SOUR" je jedan od najprodavanijih albuma, a na ovogodišnjem Grammyju koji bi se trebao održati 4. travnja, Olivia je nominirana u čak sedam kategorija: za najbolji album, pjesmu, snimku, glazbeni video, pop vokalni album, pop solo izvedbu i za najboljeg novog izvođača. Njena iskrena, pomalo naivna vizija ljubavi u kombinaciji sa – paradoksalno, ali istinito – zrelom emocijom, jednostavnim a dubokim tekstovima i impresivnim vokalnim sposobnostima ono je čime osvaja svoju publiku.

Gledali smo filmove o Justinu Bieberu, o Billie Eilish, a sada je na redu i Olivia Rodrigo. Obožavana kantautorica Z generacije dopustila je publici uvid u njen svijet, u to koliko se promijenio njen život, što stoji iza njenog uspjeha te kakav je danak čitava priča ostavila na nju kao osobu. U filmu pratimo Oliviju na putu od Salt Lake Cityja do Los Angelesa, prepunom toposa koji su za pjevačicu bili inspirativni. Nostalgija i uspomene koje veže za ta mjesta potakle su je da film zamisli kao road trip, tijekom kojeg na specifičnim lokacijama izvodi svoje najveće hitove.

image

Olivija Rodrigo na premijeri filma "Driving Home 2 U"

Očito je, kako u filmu, tako i u pjesmama, da je dubina tuge koju Rodrigo osjeća dok piše i stvara pozamašna. I kao da se sama pokušava uvjeriti u ono što govori, kaže: „Priča ne mora dolaziti iz očaja. To si pokušavam objasniti. Plaši me ideja da zato što neću cijeli život biti očajna, neću moći napraviti dobar album.“ U filmu je pretežito sama, čime se nadovezuje i na ugođaj albuma. Osim što pjesmama pratimo njena emotivna stanja nakon prekida veze, simbolika je to i prijateljstva koje je sklopila sama sa sobom. U filmu pjevačica kaže kako njenu tugu nitko nije mogao zaista razumjeti, te da je pisanjem pjesama ustvari kreairala prijatelja kojem se može obraćati i s kojim se apsolutno razumije. 

image

Kadar iz filma "Driving Home 2 U"

Trailer najavljuje uvid u sve one dvojbe i nesigurnosti, frustracije i ekstaze pjevačke karijere, koje publika često zanemari u konstantnom fokusu na prednosti uspjeha i ljepote glamura. Film se može pogledati na Disney+ platformi.