Arthur Jafa

Online izložba za vikend: ljubav je poruka

25. lipanj 2020.
Fotografije:Profimedia.hr
 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

15 muzeja u dva će dana, besplatno i online predstaviti važan rad ovog velikog umjetnika. Muzej suvremene umjetnosti u Los Angelesu, Tate, Studio muzej u Harlemu i Muzej Stedelijk neke su od zvučnijih institucija koje su se odlučile angažirati oko pitanja koje tematizira ovaj rad.

Arthur Jafa poznati je američki umjetnik. Odrastao je u Clarksdaleu u Mississippiju, u vremenima velike segregacije. Još kao dijete njegovu pažnju su privlačili znanstvenofantastični filmovi, a kasnije su informirali umjetničku praksu. Dodatno je inspiriran jazzom, poglavito Milesom Davisom. Umjetnikov kratki film "Love is the message" bit će dostupan u 15 muzeja širom (online!) svijeta već od ovog petka. Montaža je to arhivskih snimaka i video zapisa inicijalno postavljena na "Ultralight Gred" Kanyea Westa, koji predstavljalju zastupljenost Afroamerikanaca u medijima, uoči izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a 2016.godine.

image
Izložba u Pragu 2019.

Uz trenutnu medijsku reprezentaciju ovih tema, danas kada smo, nažalost, bombardirani slikama marširanja u ime elementarnih ljudskih i građanskih prava, a paralelno slikama policijske brutalnosti i komemoracije žrtava rasnog nasilja ovaj rad ima posebnu težinu. Arthur Jafa - koji je u prošlosti također surađivao s Beyoncé, Jay-Zijem i Solange  -  sudjelovat će i na okruglom stolu na sunhaus.us 27. i 28. lipnja. 

image
Arthur Jafa fotografiran na svojoj izložbi u Pragu, 2019.