‘Ruth‘

Oskarovka napravila dokumentarac o legendarnoj sutkinji

14. siječanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Ruth Bader Ginsburg, sutkinja američkog Vrhovnog suda koja je preminula prošle godine, dobit će još jedan dokumentarni film o svom životu.

Bila je inspiracija mnogima, pogotovo ženama, za čija se prava borila cijeloga života. No, pokojna sutkinja američkog Vrhovnog suda, Ruth Bader Ginsburg inspiracija je i filmašima. O njezinom životu napravljen je dokumentarni film "RUTH: Justice Ginsburg in Her Own Words" u režiji Oscarom nagrađene Freide Lee Mock. Redateljica je za portretiranje umjetnice Maye Lin u filmu iz 1994. godine "Strong Clear Vision" osvojila tu prestižnu nagradu, a zapažen je i njezin dokumentarac "Speaking Truth To Power" o Aniti Hill, koja je svjedočila o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela od kandidata za Vrhovni sud, Clarencea Thomasa. 

U novom filmu o Ruth Bader Ginsburg, koji će premijeru imati 12. veljače i moći će se gledati na zahtjev, o njoj će govoriti njezini suradnici, ljudi na čije je živote direktno utjecala svojim radom na Vrhovnom sudu, ali i ona sama, kroz arhivske izjave i intervjue. 

Ovo nije prvi film koji se bavi njezinim životom. Dokumentarac "RBG" iz 2018. autorice Betsy West nominiran je za Oscara, a igrani film "On The Basis of Sex" s Felicity Jones u ulozi mlade sutkinje na početku karijere, objavljen je iste godine. 

Ruth Bader Ginsburg bila je odvjetnica i sutkinja Vrhovnog suda od 1993. do svoje smrti u rujnu 2020. Bila je druga žena na toj poziciji ikada. Poznata je po zalaganju za ženska prava i otvorenom izlaganju svojih stavova, zbog čega je postala feministička ikona popularne kulture. Zvali su je "Notorious RBG", a nakon smrti bila je prva žena čiji je lijes izložen na Kapitolu.