gg interijeri

Renovirana kuća na selu kao primjer odličnog korištenja prostora

31. listopad 2021.
Fotografije: José Campos

Kako u potpunosti iskoristiti prostor? Inspirirajte se renoviranom kućom na selu.

Kako od stare, tradicionalne kuće stvoriti ugodan i funkcionalan prostor za suvremenu obitelj? Upravo to bio je zadatak portugalskog arhitektonskog studija Atelier Espaço P2 u gradiću Ansião. Prizemnica naziva Ti Clara u vlasništvu je obitelji već tri generacije, a htjeli su je renovirati te unijeti suvremene elemente u uređenje. Sastoji se od dvije spavaće sobe s dnevnom sobom, kuhinjom i blagovaonicom, a renoviranjem su ta dva prostora - spavaći i dnevni - odvojeni. 

image
Korišteni su prirodni materijali
image
Debeli zidovi u staroj kući iskorišteni su za pohranu
image
Fotografije: José Campos

"Od samog početka projekta borili smo se s neregularnostima i nepravilnostima stare konstrukcije. U obzir smo uzeli i obiteljsku povijest koja je predstavljena u tom prostoru", rekli su iz studija. 

Unutarnje intervencije uključivale su korištenje drva kao primarnog materijala koji je funkcionalan jednako kao što je dekorativan. Tako je između dnevnog boravka i kuhinje napravljen tanki zid obložen drvom, koje se proteže i na strop, stvarajući svojevrsni okvir cijele prostorije. Kao kontrast, zid u kuhinji je obložen mramorom, kao i radne površine. Pomalo neobična je cijela kuhinja, koja se nalazi na jednom zidu, sa svim elementima podignutima na kratke noge. Uz pomoć drvenih panela stvoreni su dodatni prostori za pohranu gdje god je to bilo moguće. Primjerice, široka ulazna vrata iskorištena su u potpunosti te je u unutarnji dio postavljen ugradbeni ormar s obje strane. Duboki prozori također su iskorišteni kao police. 

image
Ulaz u kuću s odličnim rješenjem za pohranu
image
Neobična kuhinja
image
Mramor kao kontrast u kuhinji i blagovaonici
image
Jednostavno i visokofunkcionalno uređenje

Na samom ulazu veliki je otvoreni kamin koji je poput zasebne konstrukcije, a pritom zagrijava gotovo cijelu kuću. 

"Korištenje prirodnih materijala činila nam se kao najiskrenija i najbolja opcija. Odgovor je to na ciljeve intervencije: stvoriti ugodan prostor", kažu iz studija. 

image
Otvoreni kamin
image
Vintage namještaj je renoviran
image
Minimalističko uređenje

Unutarnje uređenje iznimno je jednostavno, minimalistički, s malo komada namještaja koji su uglavnom vintage ili renovirani.